Η Ελλάδα υποβαθμίζει την ένταση στον Έβρο, αλλά…

319

Ένταση ξανά στον νότιο Έβρο, καθώς τούρκικες δυνάμεις βρίσκονται στο σημείο και διεκδικούν έδαφος που υπολογίζεται σε μερικά στρέμματα γης, έχοντας μάλιστα ήδη αναρτήσει τούρκικες σημαίες.

Η Βρετανική Daily Mail, μάλιστα, να μιλά για κατάληψη ελληνικού εδάφους από τους Τούρκους.Παρά το γεγονός πως στην Ελλάδα το θέμα προς το παρόν υποβαθμίζεται, ήδη Διεθνή Μέσα Ενημέρωσης εκδηλώνουν έντονη ανησυχία με την Βρετανική Daily Mail, μάλιστα, να μιλά για κατάληψη ελληνικού εδάφους από τους Τούρκους.

Υπενθυμίζεται ότι, το θέμα εξελίσσεται εδώ και μερικές εβδομάδες στη θέση Μελισσοκομείο στις Φέρες, όπου μετέβησαν τούρκικες δυνάμεις και αρνούνται να αποχωρήσουν.

Η συγκεκριμένη περιοχή, στην οποία οι Τούρκοι άνδρες των σωμάτων ασφαλείας εμφανίζονται να έχουν στήσει μια σκηνή και να αλλάζουν βάρδιες, ανήκει στην Ελλάδα.

Με τις αλλαγές που έχουν σημειωθεί, ωστόσο, στην κοίτη του ποταμού Έβρου, η οποία μετακινείται, η εν λόγω περιοχή κάθε χειμώνα πλημμυρίζει.

Εκμεταλλευόμενη τη στάθμη του νερού λόγω καλοκαιρινής περιόδου και τη μετακίνηση της κοίτης, η Τουρκία σπεύδει να πατήσει πόδι στη συγκεκριμένη έκταση παρουσιάζοντάς την ως δική της.

Στο θέμα έχει αναφερθεί και η Sun, χρησιμοποιώντας μάλιστα τον τίτλο «Τουρκικά στρατεύματα εισβάλλουν στην Ελλάδα και καταλαμβάνουν μικρό κομμάτι γης πάνω στο διαφιλονικούμενο σύνορο».

Ένταση ξανά στον νότιο Έβρο, καθώς τούρκικες δυνάμεις βρίσκονται στο σημείο και διεκδικούν έδαφοςΣε συνέντευξη του πάντως ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας υποστήριξε πως «δεν θέλει να δημιουργεί εντάσεις για μερικές δεκάδες μέτρα» και πως μπορούμε «να τα βρούμε με μία κοινή επιτροπή». Για την κατάληψη ελληνικού εδάφους από την Τουρκία στον νότιο Εβρο, ο κ. Δένδιας δήλωσε ότι «υπάρχει ένα ζήτημα αμφισβήτησης του ακριβούς ορίου, εξαιτίας και των αλλαγών της κοίτης του ποταμού», ευχόμενος «να πάμε σε μια συνεννόηση».

«Δεν μου αρέσει να δημιουργώ εντάσεις ανάμεσα σε δύο χώρες, οι οποίες είναι σύμμαχοι. Μπορούν κάλλιστα να γίνουν οι ανάλογες μετρήσεις και, με μια επιτροπή κοινή, όλα αυτά τα πράγματα να επιλυθούν. Μιλάμε για λίγες δεκάδες μέτρα», είπε ο κ. Δένδιας. Στο μεταξύ, οι Τούρκοι αρνούνται κάθε διαπραγμάτευση για το… ελληνικό έδαφος και έχουν προχωρήσει σε de facto κατάληψη και προσάρτηση.

Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Παναγιωτόπουλος, από την πλευρά του, παρομοίασε τις διακυμάνσεις που υπάρχουν στις ελληνοτουρκικές σχέσεις με σκοτσέζικο ντους. «Κάποιες μέρες υπάρχει μεγάλη ένταση λόγω των τουρκικών προκλήσεων και κάποιες άλλες υπάρχει ηρεμία» είπε ο κ. Παναγιωτόπουλος και σημείωσε ότι η αυξημένη δραστηριότητα ή οι επικίνδυνοι ελιγμοί σε πολύ μικρή περιοχή όπως αυτοί που έγιναν χθες στη θαλάσσια περιοχή των Οινουσσών, αυξάνουν τον κίνδυνο του ατυχήματος.

«Εμείς είμαστε έτοιμοι για κάθε ενδεχόμενο» είπε ο υπουργός, τονίζοντας ότι οι δυνάμεις μας είναι εκεί, όσο αεροσκάφη εισέρχονται στον εναέριο μας χώρο αναχαιτίζονται πάραυτα, τα περιπολικά του λιμενικού κάνουν πλέον την δουλειά τους με όρους αποτροπής οποιουδήποτε εισέρχεται και τα σκάφη του Πολεμικού Ναυτικού είναι εκεί.

Παράλληλα, ο κ. Παναγιωτόπουλος αποκάλυψε ότι η τελευταία επικοινωνία που είχε με τον Τούρκο ομόλογο του, Χουλουσί Ακάρ, ήταν πριν από 15-20 ημέρες, τονίζοντας: «Αυτοί κάνουν τη δουλειά τους κι εμείς τη δική μας. Να τους αποτρέπουμε, να τους αναχαιτίζουμε και να εξηγούμε, ότι θα ενισχύσουμε τα σύνορά μας, ως άγρυπνοι φρουροί, κι αυτό δεν επιδέχεται άλλης ερμηνείας ή εξήγησης».

 

Μπορεί επίσης να σας αρέσει