Αλλάζει σελίδα ο Ηρόδοτος, παρελθόν η διοίκηση Παναγιωτάκη

ΤΙ ΑΝΑΦΕΡΕΙ ΣΕ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΠΑΡΑΛΛΗΛΑ ΚΑΙ ΤΟΝ ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟ ΤΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΩΤΗ ΧΡΟΝΙΑ

233

Την απόφασή της να αποχωρήσει πήρε η διοίκηση Παναγιωτάκη στον Ηρόδοτο. Με ανακοίνωση της εξηγεί τους λόγους και προχωρά στον απολογισμό της θητείας της στον σύλλογο.

Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει «Επειδή η απερχόμενη διοίκηση Ηροδότου κυρίως σε ό,τι αφορά τον πρόεδρο και τους στενούς του συνεργάτες του,   δεν σκοπεύει να διεκδικήσει την ανανέωση της θητείας της και επειδή λόγω των περιοριστικών υγειονομικών μέτρων αποφυγής μετάδοσης του κοροναϊού,   οι εργασίες και το περιεχόμενο της προσεχούς Γ.Σ. θα είναι εξαιρετικά περιορισμένες σε χρόνο αλλά και συμμετοχή μόνο των εγγεγραμμένων μελών,   με εντολή του προέδρου ΔΣ θα παρουσιαστούν μέσω της επίσημης αυτής σελίδας,   τα πεπραγμένα της Διοίκησης σε καθημερινή βάση μέχρι να ολοκληρωθούν.

Γνωρίζουμε ότι η ημερομηνία σύγκλησης της ΓΣ θα αποφασιστεί στο ΔΣ της 3/6/2020.

Ο απολογισμός ξεκινά πρώτα για την περίοδο από  20/9/2018 μέχρι 1/7/2019

α. Διοικητική και Οικονομική κατάσταση συλλόγου-Ενέργειες

Το Διοικητικό συμβούλιο εξελέγη την 14/9/2018 και συγκροτήθηκε σε σώμα την 21/9/2018.

Την περίοδο εκείνη βρισκόταν σε εξέλιξη από πλευράς Διοικούσας Επιτροπής,   η προσπάθεια εξεύρεσης μεγαλομετόχου για την κάλυψη του μετοχικού κεφαλαίου της υπό σύσταση ΠΑΕ Ηρόδοτος.

Το Δ.Σ. μας δεν παρέλαβε οικονομικό αποθεματικό (ΜΗΔΕΝΙΚΟ ΤΑΜΕΙΟ) απεναντίας οικειοθελώς ανέλαβε την εξόφληση συνολικών χρεών 17.000 €,   ποσών τα οποία προέκυπταν αμέσως ή εμμέσως ως οφειλές. Οφειλές σε προπονητές Ακαδημιών,   σε εργολάβο χόρτου κ.λ.π.

Επίσης, όπως προκύπτει από τα πρακτικά της Γ.Σ., υπήρχε επίσης χρέος 20.000 €,   το οποίο δεν προέκυπτε από αποφάσεις ή εγγραφές στα πρακτικά ΔΣ,   τιμολόγια ή αποδείξεις και το οποίο ανέλαβε να εξοφλήσει η πρώην Διοίκηση ως όφειλε. Από τα παραπάνω οφειλόμενα ποσά,   η απερχόμενη Διοίκηση του Ερασιτέχνη εξόφλησε μέχρις ευρώ όλα τα ποσά που ανέλαβε ως μη όφειλε να εξοφλήσει.

Αντίθετα δεν γνωρίζουμε εάν κάποια από τις παραπάνω οφειλές που δημιούργησε και ανέλαβε εγγράφως συγκεκριμένο τρόπο (και συγκεκριμένο πρόσωπο από την προηγούμενη διοίκηση) να εξοφλήσει,   σε αθλητές,   προπονητές,   προμηθευτές,   επιχειρηματίες δεν εξοφλήθηκε, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την αξιοπιστία κ.λ.π. του συλλόγου.

Ταυτόχρονα με την ανάληψη των καθηκόντων της η νέα Διοίκηση διαπίστωσε ότι ο σύλλογος στερείτο των απαραίτητων κατά νόμο 2725/1999 βιβλίων και στοιχείων,   αλλά και πολλών προβλημάτων με τους χρήστες των χώρων και για τον λόγο αυτό άμεσα:

  1. Ενημέρωσε ως όφειλε τις αρχές για την απώλεια των βιβλίων και στοιχείων ως προϋπόθεση για την μέσω της Περιφέρειας Κρήτης έκδοση και θεώρηση των βιβλίων και στοιχείων, ώστε ο Ηρόδοτος να έχει την πλήρη νομική, αθλητική και φορολογική νομιμοποίηση.
  2. Ανέθεσε σε ορκωτούς εκτιμητές την έρευνα και εκτίμηση της οικονομικής κλπ κατάστασης του συλλόγου, για την τελευταία διετία από την ανάληψη των καθηκόντων της νέας Διοίκησης, όχι με στόχο τον νομικό έλεγχο,   αλλά την διαπίστωση της πραγματικής οικονομικής κατάστασης του συλλόγου. Το πόρισμα των ορκωτών εκτιμητών,   με ομόφωνη απόφαση του ΔΣ,   δεν κοινοποιήθηκε αλλά αξιοποιήθηκε ώστε στην συνέχεια να ληφθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα για την οικονομική και διοικητική διαφάνεια και λογοδοσία.
  3. Νομιμοποίησε και εξέδωσε άδεια λειτουργίας του κυλικείου Ακαδημιών και υπέγραψε νόμιμο συμφωνητικό με τον ιδιώτη, με μηνιαίο μίσθωμα, που λήγει την 31/12/2020,   του οποίου όλα τα έσοδα κατέληγαν στην συντήρηση των εγκαταστάσεων του γηπέδου Γιάννης Σκουρέλλος. Το κυλικείο του κεντρικού γηπέδου παρέμεινε στην διαχείριση του συλλόγου. (Την περίοδο 2018-2019 παραχωρήθηκε δωρεάν στην ΠΑΕ).
  4. Συνήψε μονοετή συμφωνητικά παραχώρησης με όλους τους χρήστες (ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ, ΒΟΝΝΗ, ΟΜΟΝΟΙΑ) του γηπ. Σκουρέλος με μέση ετήσια χρέωση συντήρησης. Τα έσοδα αυτά αποκλειστικά διοχετεύτηκαν στην συντήρηση του γηπέδου Γιάννης Σκουρέλλος.

Στόχοι και κατευθύνσεις:

Αμέσως μετά την ανάληψη των καθηκόντων της η νέα διοίκηση,   όρισε γενικό διευθυντή μέλος της Διοίκησης,   με καθήκοντα την γενική διεύθυνση του συλλόγου και τον συντονισμό όλων των ενεργειών. (Αμέσως μετά την διάλυση της ΠΑΕ,   το μέλος αυτό ανέλαβε ουσιαστικά και τα άτυπα καθήκοντα του τεχνικού διευθυντή).

Διαπιστώθηκε άμεσα το μεγάλο πρόβλημα ασφάλειας των υποδομών των γηπέδων μίνι ποδοσφαίρου και γηπέδου Γιάννης Σκουρέλλος και η ανακατασκευή των εγκαταστάσεων αυτών κατέστη ως πρώτη προτεραιότητα.

Επίσης διαπιστώθηκε ότι γενικά οι συνεργαζόμενοι με τον σύλλογο (Ιδιώτες,   προπονητές κ.λ.π),   δεν λειτουργούσαν στην βάση κάποιων κανόνων,   αλλά ορισμένοι από αυτούς είχαν εξασφαλίσει και το προνομιακό δικαίωμα της αυτοδιάθεσης,   αλλά και της επιβολής της παρουσίας τους,   άρα και της υποχρεωτικής συνεργασίας,   με την όποια διοίκηση. Προς τούτο είχαν οργανώσει ομάδες υποστηρικτών κυρίως στους γονείς των παιδιών των Ακαδημιών και μέσω αυτών ασκούσαν κάθε φορά την πίεση ώστε να εξασφαλίζουν την παρουσία τους ως εργαζόμενοι στον σύλλογο.

Η Διοίκηση μόλις αντιλήφθηκε τα παραπάνω απομάκρυνε άμεσα τα πρόσωπα αυτά με πολύ μεγάλες αντιδράσεις και προσπάθησε να πείσει τους πάντες στην κατεύθυνση της ενιαίας λειτουργίας,   του Ηροδότου στο σύνολό του. Για να επιτευχθεί αυτό,   θα έπρεπε να τεθούν κανόνες λειτουργίας και πάνω σε αυτούς να δεσμευτούν όλοι.

Για τον λόγο αυτό μελετήθηκαν και συντάχθηκε ο Γενικός Κανονισμός Λειτουργίας Ηροδότου,   που περιλαμβάνει τον τρόπο και τα μέσα κοινής λειτουργίας όλων των τμημάτων, συμπεριλαμβανομένων και των Ακαδημιών και των θυγατρικών ομάδων (ΝΕΟΙ-ΕΛΠΙΔΕΣ)

Ταυτόχρονα προέβη στην πλήρη αναθεώρηση και εκσυγχρονισμό του υφιστάμενου καταστατικού αλλά και εναρμόνιση του με τον νέο αθλητικό νόμο,   κείμενα που εγκρίθηκαν ομόφωνα από την Γεν. Συνέλευση 25 Μαΐου 2019,   χωρίς καμία διαφωνία.

Στην συνέχεια με την έναρξη της περιόδου 2019-2020 (μετά τον υποβιβασμό της Α ομάδας και την διάλυση της ΠΑΕ) κατά την οποία ο νέος ψηφισμένος κανονισμός θα είχε εφαρμογή για όλους και θα υπήρχε μία επιτροπή χορηγιών,   μία οικονομική επιτροπή,   κοινή προπονητική ομάδα με κοινούς κανόνες λειτουργίας,   επιλογής και εξέλιξης ποδοσφαιριστών,   υπήρξε σφοδρή και ακατανόητη αντίδραση από συγκεκριμένα πρόσωπα, τα οποία κατά την ψήφιση του σχετικού κειμένου στην Γεν. Συνέλευση όχι μόνο το υπερψήφισαν αλλά έπλεξαν και το εγκώμιο του ενιαίου κανονισμού λειτουργίας,   αλλά στην συνέχεια αμφισβητούσαν την υποχρέωση και το καθήκον της Διοίκησης να διοικήσει.

Η κατάσταση αυτή και οι συμπεριφορές πολλές φορές λειτουργούσαν ανταγωνιστικά,   δημιουργώντας μεγάλα προβλήματα πέραν της αξιοπιστίας του συλλόγου,   αλλά και στην προσπάθεια εξεύρεσης πόρων για την καθημερινή λειτουργία κυρίως του ποδοσφαιρικού τμήματος. Συνεχίζεται…».

 

Μπορεί επίσης να σας αρέσει