Όταν ο Μισέλ Πικολί πρωταγωνιστούσε σε παράσταση με έργο του Νίκου Καζαντζάκη

ΤΙ ΓΡΑΦΕΙ Η ΕΛΕΝΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ

230

Ο Μισέλ Πικολί, ο τελευταίος γίγαντας του γαλλικού σινεμά, όπως  χαρακτηρίστηκε, που πέθανε πριν από λίγες ημέρες σε  ηλικία 94 ετών, πρωταγωνίστησε ως γνωστόν,  στην ταινία του Θεόδωρου Αγγελόπουλου  «Η Σκόνη του Χρόνου», που βγήκε το 2008.

Όμως αυτή δεν ήταν  η μοναδική φορά που ο Πικολί, είχε έρθει σε επαφή με έργο Έλληνα δημιουργού.

Όπως τονίζει ο πρόεδρος της Διεθνούς Εταιρίας Φίλων Νίκου Καζαντζάκη, κ.Γιώργος Στασινάκης “Το 1948, σε ηλικία 23 ετών έλαβε μέρος σε μία παράσταση στο Παρίσι της τραγωδίας του μεγάλου Κρητικού συγγραφέα «Ιουλιανός ο Παραβάτης». Το έργο παρουσιαζόταν για πρώτη φορά στη Γαλλία.”

Μάλιστα, το όνομα του νεαρού τότε ηθοποιού Μ.Πικολί υπαρχει  σε σχετική  φωτογραφία και  την αφίσα της παράστασης. Ας σημειωθεί ότι ο Νίκος Καζαντζάκης χρησιμοποιεί το ψευδώνυμο «Ν. Καζαν»

Η Ελένη Καζαντζάκη επίσης  θυμόταν  με συγκίνηση αυτή την παράσταση στο βιβλίο της «Ο Ασυμβίβαστος» (Εκδόσεις Καζαντζάκη, Αθήνα, 1977): «Πρίν φύγει από το Παρίσι, ο Νίκος είχε δώσει την άδεια στον Georges Carmier, νέο, γεμάτο φλόγα ηθοποιό και σκηνοθέτη, ν’ ανεβάσει τον «Ιουλιανό τον Παραβάτη» στο διαγωνισμό για τους θιάσους των νέων. Παρακολουθεί όλες τις δοκιμές. Παλιά σεντόνια και μερικά μέτρα τσίτι από την Ελλάδα, που η κυρία Carmier έβαψε μόνη της, έντυσαν τον αυτοκράτορα, τον Δεσπότη και τους πολεμιστές τους… Σε μια μικρή αίθουσα, παρακολουθήσαμε την γενική δοκιμή. Ο Νίκος όμως έφυγε, δίχως να περιμένει την πρεμιέρα. Όσο για μένα, έφυγα μετά την πρεμιέρα για το Εβιάν».

Μπορεί επίσης να σας αρέσει