Σηκώθηκε… φουρτούνα στο φράγμα των Ποταμών
Αλυσιδωτές αντιδράσεις και κρίσιμα ερωτηματικά έχει προκαλέσει ένας όρος που διατυπώνεται στην προκήρυξη του Οργανισμού Ανάπτυξης Κρήτης για την αξιοποίηση του ταμιευτήρα και την επέκταση του κεντρικού αγωγού άρδευσης του φράγματος Ποταμών Αμαρίου, τον οποίο ο τεχνικός κλάδος χαρακτηρίζει «πρωτοφανή», «αναχρονιστικό» και παράλληλα αμφισβητεί τη νομιμότητά του, καταγγέλλοντας ότι «δημιουργεί συνθήκες αθέμιτου ανταγωνισμού που δεν ωφελεί το δημόσιο συμφέρον». Στον διαγωνισμό, όπου μάλιστα κατατίθενται σήμερα οι ηλεκτρονικές προσφορές των εργοληπτικών εταιρειών, βασικός όρος για να συμμετέχουν είναι, να έχουν λάβει γνώση των υφιστάμενων εγκαταστάσεων και συνθηκών της περιοχής όπου θα εκτελεστεί το έργο και μάλιστα να έχουν πάρει σχετική έγγραφη βεβαίωση με ημερομηνία μέχρι 15 Μαΐου. Σε αντίθετη περίπτωση, όποιος δεν έχει καταφέρει εν μέσω καραντίνας να επισκεφθεί την περιοχή δεν έχει δικαίωμα συμμετοχής στον διαγωνισμό. Όλα αυτά εν μέσω καραντίνας, πράγμα το οποίο σημαίνει ότι υπήρχε πλήρης απαγόρευση των μετακινήσεων εκτός Κρήτης και εντός των νομών του νησιού, με αποτέλεσμα να αποκλείονται όλες οι εταιρείες που δεν μπορούσαν να στείλουν εκπρόσωπό τους για αντικειμενικούς λόγους απαγόρευσης της κυκλοφορίας.
Σύμφωνα με πληροφορίες της «Π» ,τέσσερις εταιρείες έχουν ήδη καταφέρει να πάρουν το εισιτήριο της συμμετοχής τους πραγματοποιώντας την αυτοψία που περιγράφει ο όρος του διαγωνισμού και αναμένεται με ενδιαφέρον η έκπτωση που θα καταθέσουν στη σημερινή διαδικασία.
Το όλο θέμα έχει φτάσει στον Πανελλήνιο Σύνδεσμο Τεχνικών Εταιρειών, όπου μέλη του αντιδρούν έντονα και όπως τονίζουν στην «Π» πρόκειται για έναν απίστευτο όρο που δεν προβλέπεται από την κείμενη νομοθεσία. Η συμμετοχή μόλις τεσσάρων εταιρειών σε ένα έργο αξίας 4.800.000 ευρώ, συνιστά μειωμένο ανταγωνισμό, και μάλιστα με αθέμιτες διαδικασίες, όπως τονίζουν στην «Π» εκπρόσωποι του τεχνικού κλάδου, που προβλέπουν ότι με τη διαδικασία αυτή θα δοθεί χαμηλή έκπτωση και αυτό φυσικά δεν είναι προς όφελος του ελληνικού Δημοσίου. Παράλληλα αυτό το οποίο τονίζουν οι εργολήπτες είναι ότι σε μια περίοδο που βγαίνουμε από πολιορκία πανδημίας, ανοίγουν τεράστια ζητήματα, όταν με τέτοιες αφορμές στερείται το δικαίωμα συμμετοχής σε έναν σημαντικό διαγωνισμό, μέσα από μια διαδικασία που καταστρατηγεί ευθέως την ισονομία και ισοπολιτεία.
Σύμφωνα με στοιχεία που έχει στη διάθεσή της η «Π», ήδη μια εταιρεία έχει καταθέσει εγγράφως τη διαμαρτυρία της αναφέροντας μεταξύ άλλων ότι «λόγω των ιδιαίτερων συνθηκών με την πανδημία του κοροναϊού και της απαγόρευσης μετακινήσεων εκτός νομού που ίσχυε μέχρι και το πρωί τις 18ης Μαΐου, δεν κατέστη δυνατή εκ μέρους μας μετάβαση στον τόπο του έργου στις 12-5 ούτε στα γραφεία του Οργανισμού στο Ρέθυμνο ως τις 15-5 όπως ορίζει ο διαγωνισμός…».