ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑΡΧΕΣ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ: Και έκπτωση τελών και αύξηση τετραγωνικών

130

Ενώ ανοίγουν τη Δευτέρα καφέ, εστιατόρια και μπαρ, και σήμερα ψηφίζεται η σχετική ρύθμιση που θα διέπει το καθεστώς λειτουργίας τους, στο Δήμο Ηρακλείου, βρίσκονται σε εξέλιξη αδιάκοπες ζυμώσεις ανάμεσα στα στελέχη της Λότζια και τους εκπροσώπους των καταστημάτων εστίασης, για την επόμενη, μετά την καραντίνα μέρα. Η πρόταση του Συλλόγου Καταστημάτων Εστίασης και Διασκέδασης, να μειωθούν τα δημοτικά τέλη κατά 50% και στη συνέχεια να εφαρμοστεί η τροπολογία του Υπουργείου Εσωτερικών, δε φαίνεται να βρίσκει γόνιμο έδαφος στα στελέχη του δήμου που εκτιμούν ότι θα ανακύψουν γραφειοκρατικές εμπλοκές ικανές να τινάξουν στον αέρα το εγχείρημα. Τα στελέχη της δημοτικής Αρχής εκτιμούν ότι μια ενδεχόμενη απαλλαγή των καταστημάτων εστίασης από τα δημοτικά τέλη θα σημάνει για το ταμείο της Λότζια μια ετήσια απώλεια της τάξης των 750 χιλ. ευρώ.  Και βέβαια κάποιοι θεωρούν ότι το ποσό αυτό μπορεί να είναι διαχειρίσιμο, αλλά στην πορεία μπορεί να προκύψουν και πολλά άλλα αντίστοιχα αιτήματα και να οδηγήσουν το δημοτικό ταμείο σε αδιέξοδες καταστάσεις.

Την ίδια στιγμή βρίσκεται σε διαβούλευση για δεύτερη εναλλακτική πρόταση, μέσα από την οποία η πλευρά των καταστηματαρχών εισηγείται να τους διατεθεί επιπλέον κοινόχρηστος χώρος αλλά παράλληλα να ισχύσει και η έκπτωση 50% επί των δημοτικών τελών κάτι που όμως προσκρούει στην πρόταση που έχει διαμορφώσει το υπουργείο Εσωτερικών. Στο πλαίσιο αυτό βρίσκεται σε εξέλιξη μια προσπάθεια παρεμβάσεων και σε κεντρικό επίπεδο προκειμένου να ανοίξει ο δρόμος για την ικανοποίηση του αιτήματος, με αμφίβολα όμως μέχρι στιγμής αποτελέσματα. Ανεξάρτητα όμως από την έκβαση της προσπάθειας αυτής, η πραγματικότητα δείχνει ότι η όποια προσπάθεια διάθεσης μεγαλύτερης έκτασης κοινόχρηστου χώρου, δεν μπορεί να καλύψει το σύνολο των καταστημάτων, πράγμα το οποίο σημαίνει ότι δεν θα ευνοηθούν όλοι, με ότι αυτό συνεπάγεται…

Εκτός όμως από το θέμα των δημοτικών τελών, και της διάθεσης επιπλέον κοινόχρηστου χώρου, κρίσιμο είναι και το ζήτημα που αφορά στις θέσεις εργασίας, δηλαδή πόσοι από τους ανθρώπους οι οποίοι εργαζόταν σε καταστήματα εστίασης, μετά τη λήξη της καραντίνας θα ξαναβρούν δουλειά. Αυτό είναι ένα ερώτημα που θέτουν και τα στελέχη της Λότζια υπογραμμίζοντας πόσο κρίσιμο θέμα είναι να μη χαθούν θέσεις εργασίας, και να μη βρεθούν άνθρωποι στο δρόμο χωρίς δουλειά μετά τη λήξη της καραντίνας.

Σε κάθε περίπτωση, το βέβαιο είναι ότι αυτή η συζήτηση ανάμεσα στους επιχειρηματίες και τα στελέχη της δημοτικής Αρχής μέσα στα επόμενα 24ωρα θα πρέπει να καταλήξει, καθώς τη Δευτέρα τα καταστήματα εστίασης ανοίγουν και θα πρέπει να έχει οριοθετηθεί το πλαίσιο λειτουργίας τους.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει