Εκδηλώσεις τιμής και μνήμης για τη Μάχη της Κρήτης

145

Η  79η επέτειος από τη Μάχη της Κρήτης τιμήθηκε χθες  στο Ηρακλειο από τις Αρχές του τόπου, με επιμνημόσυνη δέηση και κατάθεση στεφάνων, στο μνημείο της Μάχης Κρήτης, στις εκδηλώσεις που οργάνωσε η Π.Ε. Ηρακλείου.

Το πρωί πραγματοποιήθηκε Δοξολογία στον Μητροπολιτικό Ναό του Αγ. Μηνά ενώ για την ιστορική επέτειο της Μάχης της Κρήτης μίλησε η Διευθύντρια του 8ου Δημοτικού Σχολείου Ηρακλείου Καλλιόπη Λεβέντη.

Στη συνέχεια πραγματοποιήθηκε επιμνημόσυνη δέηση από τον Αρχιεπίσκοπο Κρήτης κ.κ. Ειρηναίο και τελετή κατάθεσης στεφάνων στο Μνημείο της Μάχης Κρήτης.

Ο Αντιπεριφερειάρχης Ηρακλείου Νίκος Συριγωνάκης μετά τη λήξη της τιμητικής εκδήλωσης στο Μνημείο Μάχης Κρήτης σε δηλώσεις του ανέφερε: «Τιμούμε με σεβασμό και ταπεινότητα τους ήρωες προγόνους μας, τους ήρωες συμπατριώτες μας που έχασαν τη ζωή τους λόγω της θηριωδίας, του παραλογισμού, του φασισμού, της παραφροσύνης των Γερμανών κατακτητών. Τιμούμε τη μνήμη των ηρώων, των Κρητικών που αντιστάθηκαν, πολέμησαν, θυσιάστηκαν, αλλά παρέμειναν σταθεροί στις αξίες και τις αρχές της ελευθερίας και της ανεξαρτησίας. Έχουμε  ιερή υποχρέωση να μεταλαμπαδεύουμε από γενιά σε γενιά τις αξίες και τα ιδανικά των ηρώων μας, και να αποτελούν παράδειγμα προς μίμηση και ελπίδας για μας και τα παιδιά μας».

Στην εκδήλωση παρέστη και ο υφυπουργός Αθλητισμού Λευτέρης Αυγενάκης, ο οποίος δήλωσε: «Στην “ξαρμάτωτη” Κρήτη, η Ελληνική ψυχή άλλαξε τον ρου του πολέμου. Σήμερα, αποτίουμε φόρο τιμής στους ήρωες της Μάχης της Κρήτης που στάθηκαν με υψηλό το φρόνημα της Ελευθερίας απέναντι στη θηριωδία και τις αγριότητες των κατακτητών».

Το σημείο απαγωγής του στρατηγού Κράιπε

Εκδηλώσεις στον μνημείο όπου απήχθη ο στρατηγός  Κράιπε

Εκδηλώσεις τιμής και μνήμης στην 79η επέτειο   οργάνωσε χθες και ο Δήμος Αρχανών – Αστερουσίων στο μνημείο στον κόμβο Πατσίδων όπου είναι το σημείο απαγωγής του Γερμανού στρατηγού Κράιπε. Ο περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης, παρευρέθηκε στην επιμνημόσυνη δέηση και κατέθεσε στεφάνι, όπως και ο δήμαρχος Αρχανών-Αστερουσίων Μανόλης Κοκοσάλης, τιμώντας την ιστορική επέτειο παρουσία του κλήρου και λιγοστών θεσμικών εκπροσώπων λόγω των μέτρων πρόληψης από την πανδημία του κοροναϊού.

Συγκεκριμένα για την ιστορική επέτειο ο περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης δήλωσε:

«Η Μάχη της Κρήτης αποτελεί μια από τις φωτεινότερες στιγμές της νεότερης ελληνικής ιστορίας είναι ορόσημο για τον τόπο μας και βαθιά χαραγμένη στη συλλογική μνήμη όλων των Κρητικών.

Η φετινή επέτειος για τη συμπλήρωση των 79 χρόνων από τον Μάιο του  1941 είναι ιδιαίτερη. Μας υπενθυμίζει πως σε μια περίοδο κρίσης, καθώς η πανδημία επιφέρει σημαντικές συνέπειες στην οικονομία και την κοινωνία, η ενότητα, η ομοψυχία, η συνεργασία, ο αγώνας για το κοινό καλό, αποτελούν απαραίτητες προϋποθέσεις για την πρόοδο και την κοινωνική συνοχή.

Η Περιφέρεια Κρήτης τιμά όλους τους αγωνιστές, Έλληνες και συμμάχους, που συμμετείχαν σε έναν αγώνα τιτάνιο, απέναντι στο ναζισμό. Τους ήρωες που έβαψαν με το αίμα τους τα χώματα της Κρήτης για να γραφτεί στην παγκόσμια ιστορία ένα ξεχωριστό κεφάλαιο. Τους Κρητικούς που δεν δείλιασαν, που δεν φοβήθηκαν το θάνατο, που αποφάσισαν να δώσουν τη ζωή τους για την πατρίδα που τους γέννησε,  τα παλικάρια που κάλυπταν τον θόρυβο των στρατιωτικών αεροπλάνων με τον εθνικό μας ύμνο.

Ο αγώνας αυτός  δόθηκε για το σεβασμό στην έννοια της ζωής και της Ελευθερίας. Σε κάθε γωνιά του νησιού μας, σε πόλεις και χωριά οι υπερασπιστές της Κρήτης, ξεπέρασαν τον εαυτό τους, έσπασαν τα στενά όρια του χώρου και του χρόνου. Αντιστάθηκαν, πάλεψαν, θυσιάστηκαν ανοίγοντας το δρόμο για την οριστική ήττα κάθε μορφής ολοκληρωτισμού».

Μπορεί επίσης να σας αρέσει