ΔΙΕΥΚΡΙΝΙΣΕΙΣ ΒΡΟΥΤΣΗ: Πώς ακριβώς θα λειτουργήσει η ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ

183

Από 1ης Ιουνίου και τουλάχιστον έως τις 30 Σεπτεμβρίου ή για όσο κριθεί αναγκαίος θα βρίσκεται σε ισχύ ο Μηχανισμός Ενίσχυσης Απασχόλησης, με την ονομασία «ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ». Η κυβέρνηση υποστηρίζει ότι είναι ένα εργαλείο που θα συμβάλει στη διατήρηση των θέσεων εργασίας σε μία περίοδο βαθύτατης ύφεσης. Η αντιπολίτευση αντιδρά έντονα υποστηρίζοντας ότι οδηγεί σε οριζόντα μείωση μισθών 20%. Τα εργατικά συνδικάτα από την πλευρά τους εκφράζουν ανησυχία για το εάν είναι πραγματικά προσωρινές οι ανατροπές στις εργασιακές σχέσεις, που φέρνει η πανδημία ή ήρθαν για να μείνουν. Ας δούμε όμως αναλυτικά τι ακριβώς προβλέπει ο μηχανισμός.

Όπως έχει γράψει το naftemporiki.gr, το πρόγραμμα στηρίζεται στο γερμανικό μοντέλο Kurzarbeit. Με βάση τα όσα αποφασίστηκαν, ο εργοδότης θα μπορεί να μειώνει τον χρόνο εργασίας του εργαζόμενου πλήρους απασχόλησης έως και 50% υπό την αυστηρή προϋπόθεση ότι δεν θα μεταβάλλεται το είδος της σχέσης εργασίας.  Να θυμίσουμε ότι ήδη έχει δοθεί η δυνατότητα για εκ περιτροπής εργασία και προσωπικό ασφαλείας, επομένως αυτό θα μπορούσε να γίνει μέσω των συγκεκριμένων μηχανισμών.

Το κράτος θα καλύπτει κατά 60% το εισόδημα του εργαζόμενου για τον χρόνο που δεν θα εργάζεται. Σε περίπτωση που η καθαρή αμοιβή μετά την ανωτέρω προσαρμογή υπολείπεται του κατώτατου μισθού, η διαφορά θα καλύπτεται από το κράτος εξ ολοκλήρου. Αυτό σημαίνει,όπως επισημαίνει το Υπουργείο Εργασίας, ότι οι εργαζόμενοι τελικά θα λαμβάνουν από το 80% έως το 100% του μισθού τους.

Στην περίπτωση μισθού των 1.000 ευρώ με μείωση του χρόνου εργασίας κατά 50%, ο εργοδότης θα καταβάλλει τα 500 ευρώ και το κράτος θα καταβάλλει 300 ευρώ. Ο εργαζόμενος θα λαμβάνει έτσι μισθό 800 ευρώ.

Ποιοι έχουν δικαίωμα συμμετοχής

Δικαίωμα συμμετοχής σε αυτόν τον μηχανισμό θα έχουν όλες οι επιχειρήσεις της χώρας οι οποίες εμφανίζουν μείωση του τζίρου τους, τουλάχιστον 20%, κατά το προηγούμενο χρονικό διάστημα, ανεξαρτήτως ΚΑΔ. Στον μηχανισμό θα συμπεριληφθούν και επιχειρήσεις που λειτουργούν για πρώτη φορά και δεν έχουν καταγράψει έσοδα τους προηγούμενους μήνες. Ο μηχανισμός θα καλύπτει όλους τους υφιστάμενους εργαζόμενους πλήρους απασχόλησης.

Επίσης ο μηχανισμός θα αφορά και  τις εποχικές επιχειρήσεις. Δικαίωμα συμμετοχής  θα έχουν όλοι οι εργαζόμενοι πλήρους απασχόλησης που θα προσληφθούν σε αυτές, μέχρι τον αριθμό των εργαζομένων πλήρους απασχόλησης που διατηρούσαν πέρυσι τον αντίστοιχο μήνα.

Για όσο διάστημα ο εργαζόμενος βρίσκεται στο καθεστώς αυτό ο εργοδότης απαγορεύεται να προβεί σε καταγγελία της σύμβασης εργασίας (α-πόλυση), ενώ απαγορεύεται και η μείωση του ονομαστικού μισθού του εργαζομένου.

ΒΡΟΥΤΣΗΣ:                         «Η οροφή της    απώλειας  είναι 16%»

Διευκρινίσεις για την εφαρμογή του προγράμματος ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ έδωσε ο υπουργός Εργασίας  Γιάννης Βρούτσης, μιλώντας στον Θέμα 104,6.

«Θωρακίζουμε τριπλά τον εργαζόμενο» υποστήριξε ο κ. Βρούτσης, καθώς οι επιχειρήσεις που έχουν υποστεί μείωση του τζίρου κατά 20%, μπορούν να εφαρμόσουν μορφές ευέλικτης εργασίας, αλλά με τους νέους κανόνες που θέτει η πολιτεία.

Για παράδειγμα, εργαζόμενος με μισθό προ πανδημίας 1.000 ευρώ, αν ο εργοδότης επιλέξει να τον απασχολεί στο 50% του ωραρίου του, θα λαμβάνει 500 ευρώ από τον εργοδότη και από την πολιτεία, η οποία επιδοτεί το 60% του νέου μισθού, άλλα 300 ευρώ.

«Εμείς είμαστε σταθερά στην κάλυψη του 60%» τόνισε ο κ. Βρούτσης, προσθέτοντας ότι ο εργαζόμενος θα λαμβάνει τις ασφαλιστικές εισφορές που αντιστοιχούν στο 100% του μισθού που λάμβανε προ πανδημίας.

Στο πλαίσιο αυτό, «το 20% που παραθέτει η αντιπολίτευση είναι η ακραία περίπτωση» σχολίασε ο κ. Βρούτσης και ξεκαθάρισε ότι «η οροφή της απώλειας (ς.ς. στους μισθούς) είναι 16% και απέχει πολύ από τους πηχιαίους τίτλους των εφημερίδων της αντιπολίτευσης».

Μπορεί επίσης να σας αρέσει