Το “φιάσκο” στην πρώην Ακαδημία καθιστά υπόλογη τη Λότζια

287

Αλυσιδωτές αντιδράσεις έχει πυροδοτήσει η ακύρωση του διαγωνισμού για το μεγάλο έργο στατικής αποκατάστασης του σχολικού συγκροτήματος της Παιδαγωγικής Ακαδημίας, τον οποίο επικύρωσε χθες η Οικονομική Επιτροπή, μετά τις καταγγελίες για το φωτογραφικό όρο που περιελάμβανε, και για τα σοβαρά προβλήματα που εμφάνιζε στην πολεοδομική αδειοδότηση του.

Με παρέμβαση του ο Σύλλογος Γονέων του 53ου και ο Σύλλογος Γονέων 54ου Δημοτικού Σχολείου ζητά εξηγήσεις από τη δημοτική Αρχή για τους χειρισμούς της, καθώς οι γονείς των 450 παιδιών καθώς και οι δεκάδες εκπαιδευτικοί του σχολικού συγκροτήματος, παραμένουν χωρίς επίσημη ενημέρωση.

Ωστόσο το κρίσιμο ζητούμενο – όπως τονίζουν- είναι να προχωρήσει η επαναδημοπράτηση, να αποτραπούν όλα εκείνα τα εμπόδια ώστε το έργο να μην έχει καμιά καθυστέρηση, και να μην γίνει καμία κατάτμηση του. Επίσης να διασφαλιστεί ότι δε θα υπάρξει κανένα νομικό ή τεχνικό εμπόδιο που μπορεί να προκαλέσει αδικαιολόγητες καθυστερήσεις, να υπάρξει σαφής δέσμευση για το χρονικό διάστημα υλοποίησης του, να εξελιχθεί το έργο χωρίς καθυστερήσεις, και να παραδοθεί σύντομα ένα ολοκληρωμένο και πλήρως λειτουργικό σχολικό συγκρότημα.

Οι Σύλλογοι υπογραμμίζουν την ανάγκη να τηρηθούν από τη δημοτική αρχή όλες εκείνες οι προϋποθέσεις ώστε να μην επαναληφθεί ως φάρσα αυτή τη φορά στην πρώην Παιδαγωγική Ακαδημία ένα “νέο Καπετανάκειο”. Κατά την παραλαβή της μελέτης στατικής ενίσχυσης του σχολικού συγκροτήματος στις 21/12/2018 η δημοτική αρχή μας διαβεβαίωσε ότι «δεν πρέπει να ανησυχούμε»… Δυστυχώς οι φόβοι και οι ανησυχίες μας επιβεβαιώνονται πριν κυριολεκτικά ξεκινήσει η δημοπράτηση του έργου!».

«Λαϊκή Συσπείρωση»:  Έκθετη η δημοτική Αρχή για τους χειρισμούς της

«Η δημοτική αρχή, και ο αντιδήμαρχος τεχνικών έργων, βρίσκονται πολλαπλά εκτεθειμένοι». Παραδέχεται ότι, θα δημοπρατούσε το έργο χωρίς να έχει εκδώσει την απαιτούμενη άδεια από την πολεοδομία! Θα δημοπρατούσε το έργο χωρίς πρόβλεψη αποκατάστασης των ηλεκτρομηχανολογικών εγκαταστάσεων!»

Αυτό τονίζει μεταξύ άλλων η παράταξη της «Λαϊκής Συσπείρωσης»  υπογραμμίζοντας ότι «δυστυχώς, οι φόβοι που είχαμε διατυπώσει από την παραλαβή του έργου επιβεβαιώνονται, όπως και  τα  ερωτήματα που δημοσίως θέσαμε πρόσφατα, πήραν απάντηση. Η δημοτική αρχή είχε πάρει συνειδητή απόφαση να δημοπρατήσει ένα τέτοιας σημασίας και αξίας έργο με τρόπο που διακινδύνευε την υλοποίησή του και δημιουργούσε προϋποθέσεις διασπάθισης χρημάτων των δημοτών!»

Η δημοτική παράταξη υπογραμμίζει την πολιτική ευθύνη της δημοτικής Αρχής να δώσει απαντήσεις αλλά και χρονοδιαγράμματα για τη σύνταξη της μελέτης για την αποκατάσταση ηλεκτρομηχανολογικού εξοπλισμού, για την έκδοση όλων των απαιτούμενων αδειών, για το πότε προβλέπεται να γίνει η νέα δημοπράτηση του έργου, αν εγγυάται τη χρηματοδότηση του έργου και τη μη κατάτμησή του σε πολλές εργολαβίες, και τελικά αν σκοπεύει να απαιτήσει χρηματοδότηση για το έργο;

Η «Λαϊκή Συσπείρωση» καταλήγοντας τονίζει ότι για το θέμα της σχολικής στέγης και της ομαλής λειτουργίας των σχολείων, η δημοτική Αρχή, ο δήμαρχος και ο αντιδήμαρχος τεχνικών έργων, οι δημοτικές αρχές διαχρονικά, έχουν τεράστιες ευθύνες.

Είναι υπόλογοι στους μαθητές και τις οικογένειές τους, στους εκατοντάδες εκπαιδευτικούς και άλλους εργαζόμενους όλων των σχολικών μονάδων (βεβαίως και της «Παλιάς Ακαδημίας»), στον ηρακλειώτικο λαό. Με ευχαρίστηση αναλαμβάνουν ευθύνες και επιβαρύνσεις, διευκολύνοντας τις κυβερνήσεις, χωρίς να διεκδικούν τα στοιχειώδη.

 

Μπορεί επίσης να σας αρέσει