Το δημόσιο σύστημα καλύπτει τα τεστ

181

Το δημόσιο σύστημα υγείας έχει τη δυνατότητα να καλύψει πλήρως τα διαγνωστικά τεστ για τον κοροναϊό, χωρίς οι ασθενείς να έχουν οποιαδήποτε οικονομική επιβάρυνση.

Αυτό διαβεβαίωσε στη Βουλή ο υφυπουργός Υγείας Βασίλης Κοντοζαμάνης, απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του πρώην υπουργού και βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Ανδρέα Ξανθού.  Ο κ. Ξανθός υποστήριξε ότι «από την αρχή που ξέσπασε η πανδημία, δεν υπήρξε σωστή, έγκαιρη και ολοκληρωμένη διαχείριση για τα διαγνωστικά τεστ», ενώ όσοι αναγκάζονται να απευθύνονται στα ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα εξακολουθούν να πληρώνουν, παρότι έχει κοστολογηθεί η διαγνωστική εξέταση από τον ΕΟΠΠΥ.

«Πράγματι η εξέταση κοστολογήθηκε από τον ΕΟΠΥΥ και υπάρχει αποζημίωση. Εφόσον χρειαστεί και είναι ανάγκη ένας πολίτης να κάνει το διαγνωστικό τεστ σε ιδιωτικό εργαστήρι, θα καταβάλλεται η δαπάνη από τον ΕΟΠΥΥ», υπογράμμισε ο υφυπουργός Υγείας.

«Το δημόσιο σύστημα έχει τη δυνατότητα, καλύπτει πλήρως τις ανάγκες για τα διαγνωστικά τεστ και δεν υπήρξε μέχρι σήμερα κανένας ασθενής που να μην μπορεί να κάνει το τεστ σε δημόσιο εργαστήρι» προσέθεσε ο κ. Κοντοζαμάνης σημειώνοντας ότι «οι πολίτες που προσφεύγουν σε ιδιωτικά εργαστήρια, στη πλειονότητά τους πάνε χωρίς παραπεμπτικό από το δημόσιο».

«Νωρίς εξασφαλίσαμε την επάρκεια αντιδραστήρων και μπορέσαμε και αυξήσαμε την παραγωγικότητα όλου του συστήματος από την αρχή σε όλα τα δημόσια εργαστήρια. Σήμερα μπορούμε να κάνουμε 8.000 τεστ την ημέρα ενώ αξιοποιώντας τις σημαντικές δωρεές που έχουν χορηγηθεί μπορούμε να ξεπεράσουμε τα 11.000 επισήμανε επίσης ο υφυπουργός Υγείας.

Παράλληλα, ο κ. Κοντοζαμάνης επανέλαβε ότι «ο μόνος ασφαλής τρόπος διάγνωσης του κορονοϊού είναι ο μοριακός έλεγχος». «Αυτή τη στρατηγική ακολουθήσαμε από την αρχή αυτή τη στρατηγική θα συνεχίσουμε να ακολουθούμε και τώρα» σημείωσε.

 

Μπορεί επίσης να σας αρέσει