ΣΕ ΤΟΥΡΙΣΜΟ, ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗ, ΑΓΡΟΤΕΣ: Διάγγελμα Μητσοτάκη για τα μέτρα στήριξης

348

Σήμερα  το απόγευμα   αναμενεται να  ανακοινώσει ο Πρωθυπουργός Κυριακός Μητσοτάκης τα μέτρα στήριξης για τον Τουρισμό, την εργασία και την οικονομία. Αμέσως μετά οι συναρμόδιοι Υπουργοί θα εξειδικεύσουν σε συνέντευξη τύπου όλα τα μέτρα.

Η κυβέρνηση κάνει αγώνα… δρόμου για τη διάσωση της τουριστικής σεζόν, που ήδη έχει πληγεί ιδιαίτερα από την κρίση του κοροναϊού.

«Θα είναι-επεσήμανε ο κ. Πέτσας- συνολικό πακέτο που θα εκτείνεται σε μεγάλο χρονικό διάστημα, για να νιώσουν ασφαλείς οι επιχειρηματίες», τόνισε.

Πληροφορίες αναφέρουν πως η κυβέρνηση ετοιμάζει νέο πακέτο μέτρων στήριξης της οικονομίας με μειώσεις φόρων, το οποίο αναμένεται να ξεδιπλωθεί σε δύο φάσεις.

Οι πρώτες στοχευμένες μειώσεις φόρων, στις οποίες περιλαμβάνεται και η μείωση ΦΠΑ σε συγκεκριμένα αγαθά και υπηρεσίες, θα γίνουν άμεσα και θα αφορούν τους κλάδους του τουρισμού, της εστίασης και των μεταφορών.

Στις άμεσες φορολογικές ανάσες που σχεδιάζει να δώσει η κυβέρνηση περιλαμβάνονται:

  • Η μείωση του ΦΠΑ σε συγκεκριμένα ροφήματα τα οποία ως σερβιριζόμενα είδη στον κλάδο της εστίασης πωλούνται με ΦΠΑ 24%, ενώ εάν τα παραγγείλει κανείς εκτός, επιβαρύνονται με 13%. Τέτοιου είδους ροφήματα είναι ο καφές, τα αναψυκτικά, οι χυμοί και το τσάι που αποτελούν προϊόντα ευρείας κατανάλωσης και με την υπαγωγή τους στον χαμηλό συντελεστή του φόρου 13% θα κατηφορίσουν και οι τιμές τους.
  • Η μείωση του ΦΠΑ από 24% σε 13% στα ακτοπλοϊκά και στα αεροπορικά εισιτήρια.
  • Η προσωρινή μετάταξη της διαμονής στα ξενοδοχεία στον υπερμειωμένο συντελεστή ΦΠΑ 6% από 13% που είναι σήμερα και προσωρινή αναστολή του τέλους διαμονής, που κυμαίνεται από 0,50 ευρώ έως 4 ευρώ ανά διανυκτέρευση, ανάλογα με την κατηγορία των ξενοδοχείων και των ενοικιαζόμενων δωματίων. Σημειώνεται ότι αύριο Πέμπτη το απόγευμα ο Αλέξης Τσίπρας θα παρουσιάσει στο Ζάππειο την προγραμματική πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για την αντιμετώπιση της κρίσης.

 Τι θα περιλαμβάνει η στήριξη στους αγρότες

Επιδοτήσεις έως 5.000 ευρώ για κάθε πληττόμενο αγρότη και έως 50.000 ευρώ για κάθε αγροτική επιχείρηση, αλλά και δάνεια με μηδενικό επιτόκιο περιλαμβάνει το σχέδιο της κυβέρνησης για την ενίσχυση του αγροτικού τομέα, που επλήγη από την πρόσφατη πανδημία. Τις εξαγγελίες αυτές έκανε μιλώντας,  ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Μάκης Βορίδης.

Ο κ Βορίδης επεσήμανε, πως τα χρήματα αυτά προέρχονται από κοινοτικούς αλλά και από εθνικούς πόρους. Επίσης, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι η Ελλάδα θα λάβει χρήματα από ευρωπαϊκά ταμεία, μετά και την πρόταση Μέρκελ -Μακρόν, ως χώρα που έχει πληγεί οικονομικά από τον κοροναϊό, ενώ ανέφερε πως το ζήτημα των πρόωρων εκλογών, δεν βρίσκεται στο τραπέζι.

 

Μπορεί επίσης να σας αρέσει