“Ποδαρικό” με Έλληνες αλλά και ξένους επισκέπτες χθες στην Κνωσό

616

Ελληνες αλλά και ξένοι, έκαναν “ποδαρικό’ στην Κνωσό χθες, η οποία άνοιξε τις πύλες της μετά από δύο μήνες για να υποδεχτεί ξανά επισκέπτες,μαζί με άλλους 200 αρχαιολογικούς χώρους σε όλη την Ελλάδα.

Όπως τόνισε μιλώντας στην “Π’’ ο αρχιφύλακας κ.Νίκος Παπαδάκης μέχρι χθες το μεσημέρι 17 άτομα περιηγήθηκαν  στο μινωικό ανάκτορο, ενώ η είσοδος λόγω της διεθνούς ημέρας Μουσείων ήταν δωρεάν.

‘’Το νούμερο είναι μικρό-επεσήμανε ο κ.Παπαδάκης-αλλά ευελπιστούμε ότι όσο περνούν οι μέρες οι επισκέπτες θα αυξάνονται όλο και περισσότερο.’’

Αξίζει να σημειωθεί ότι μέσα στον αρχαιολογικο χώρο επιτρέπονται 80 επισκέπτες  κάθε φορά, ενώ τα γκρούπ θα είναι μέχρι 25 άτομα.

Η Κνωσός άνοιξε ξανά τις πύλες της

Σε όλο τον αρχαιολογικό χώρο έχουν τοποθετηθεί πινακίδες και έχουν γίνει διαγραμμίσεις   που ενημερώνουν τους επισκέπτες για τα μέτρα αλλά και τον τρόπο λειτουργίας του αρχαιολογικού χώρου στην εποχή της νέας κανονικότητας με τον κοροναϊό.

Σε συνεννόηση με την προισταμένη της Εφορίας Αρχαιοτήτων κ.Συθιακάκη ,όπως τονίζει ο κ.Παπαδάκης ,έχουν φτάσει στον χώρο  μάσκες, γάντα και αντισηπτικά ενώ ο αρχαιολογικός χώρος θα είναι ο μόνος προς το παρόν που λειτουργεί με θερινό ωράριο, δηλαδη από τις 8 το πρωί έως τις 8 το βράδυ.

ΥΠΠΟ: τα μέτρα

Γενικότερα στην ανακοίνωση του υπουργείου Πολιτισμού αναφέρεται πως «η τήρηση των υποδείξεων και οδηγιών του υπουργείου Υγείας και του ΕΟΔΥ θα πρέπει να είναι απόλυτη» και συνεχίζει σημειώνοντας ότι οι επισκέπτες, για τη προστασία τους, πρέπει να τηρούν την απόσταση 1,5 μέτρου κατ’ ελάχιστον, μέσα στον αρχαιολογικό χώρο αλλά και στην αναμονή για την έκδοση εισιτηρίου, όπως επίσης και την αναμονή, που θα γίνεται σε συγκεκριμένες θέσεις με ειδική σήμανση.

Παράλληλα, συστήνεται η χρήση μάσκας και αντισηπτικού διαλύματος.

Για τους ξεναγούς, είναι υποχρεωτική η χρήση μάσκας, όταν γίνεται οργανωμένη ξενάγηση με συχνή αντισηψία χεριών, εκτεταμένη χρήση ηλεκτρονικού εισιτηρίου πρόσβασης, όπου είναι εφικτό, όπως και χρήση ασύρματης ξενάγησης.

Κλιμάκια του ΥΠΠΟΑ θα επιβλέπουν τις επόμενες ημέρες, με αυτοψία, την τήρηση των μέτρων και την ομαλή λειτουργία των αρχαιολογικών χώρων. Όλα τα μέτρα τελούν υπό συνεχή επαναξιολόγηση και επικαιροποίηση», συμπληρώνει το ΥΠΠΟΑ στην ανακοίνωση του.

Για το Ταμείο Αρχαιολογικών Πόρων (ΤΑΠΑ), η ανακοίνωση ενημερώνει ότι το ΤΑΠΑ «έχει αποστείλει οδηγίες για τη λειτουργία των πωλητηρίων (με αναλογική εφαρμογή των όσων ισχύουν για τη λειτουργία των καταστημάτων λιανικής πώλησης), καθώς επίσης και σχετικό υγειονομικό υλικό, όπως και εξοπλισμό ατομικής προστασίας για τους εργαζομένους. Έχει διασφαλιστεί η επάρκεια προσωπικού και πωλητέων ειδών για όλη τη θερινή περίοδο.

Σχετικά με τη λειτουργία των αναψυκτηρίων εντός των αρχαιολογικών χώρων προτείνεται στους ιδιώτες εκμισθωτές η λειτουργία τους με τη μορφή take-away, σύμφωνα και με τις γενικές οδηγίες που έχουν δοθεί από τις αρμόδιες υπηρεσίες.

Από την ημερομηνία που θα καθορισθεί η επαναλειτουργία των καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος (έχει ανακοινωθεί η 1η Ιουνίου 2020), τα αναψυκτήρια των αρχαιολογικών χώρων θα μπορούν να λειτουργούν, σύμφωνα με τις σχετικές οδηγίες που θα δοθούν. Το σύστημα έκδοσης ηλεκτρονικού εισιτηρίου θα λειτουργήσει κανονικά.

Ο διαδικτυακός τόπος έκδοσης είναι:  https://etickets.tap.gr», καταλήγει η ανακοίνωση του ΥΠΠΟΑ.

 

Μπορεί επίσης να σας αρέσει