Καλά νέα για το εμβόλιο της Moderna

237

Ενθαρρυντικά αποτελέσματα στην κούρσα για την ανάπτυξη ενός εμβολίου κατά του νέου κορoναϊού εμφάνισε ένα υποψήφιο εμβόλιο, που προσπαθεί να παρασκευάσει η αμερικανική εταιρεία Moderna, αφού κάποιοι από τους υγιείς εθελοντές που μετείχαν σε μια πρώτη φάση δοκιμών, ανέπτυξαν αντισώματα στον ιό.

Η βιοφαρμακευτική εταιρεία Moderna, με έδρα στη Βοστώνη, ανακοίνωσε χθες ότι συλλέχθηκαν «θετικά» δεδομένα κατά το πρώιμο στάδιο δοκιμής σε ανθρώπους, με όλους τους 45 συμμετέχοντες ηλικίας 18 έως 55 ετών να παράγουν αντισώματα. Έπειτα από την εξέλιξη αυτή, ο ιατρικός κόσμος ελπίζει πως έφτασε ένα βήμα πιο κοντά στην παραγωγή ενός εμβολίου κατά του θανατηφόρου ιού.

Οι συμμετέχοντες στη δοκιμή χωρίστηκαν σε τρεις ομάδες, με την κάθε μία να λαμβάνει, τυχαία, διαφορετική ποσότητα εμβολίου: 25 μικρογραμμάρια, 100 μικρογραμμάρια και 250 μικρογραμμάρια. Κάθε ομάδα έλαβε δύο δόσεις με ενδομυϊκές ενέσεις, με 28 ημέρες να μεσολαβούν μεταξύ των δόσεων.

Μετά από 43 ημέρες, ή δύο εβδομάδες από τη λήψη της δεύτερης δόσης, η «ομάδα 15 ατόμων των 25 μικρογραμμαρίων» παρουσίασε επίπεδα αντισωμάτων τα οποία «συμφωνούν» με τα δείγματα αίματος από ασθενείς που ανέρρωσαν από τον ιό, σύμφωνα με την ενημέρωση της Moderna.

Η «ομάδα των 100 μικρογραμμαρίων» παρήγαγε που «ξεπέρασαν σημαντικά» τα επίπεδα που παρατηρήθηκαν σε ασθενείς, οι οποίοι ανέρρωσαν από τον ιό.

Μάλιστα, τουλάχιστον οκτώ συμμετέχοντες ανέπτυξαν αυτό που ονομάζεται «εξουδετερωτικά αντισώματα», τα οποία υπερασπίζονται τα ανθρώπινα κύτταρα από παθογόνα ή μολυσματικά σωματίδια.

Η αμερικάνικη εταιρεία, τόνισε ακόμα ότι το αμερικανικό Εθνικό Ινστιτούτο Υγείας (NIH) συνέβαλε στη δοκιμή του  σε ποντίκια, τα οποία στη συνέχεια εκτέθηκαν στοn νέο κορoναϊό, ωστόσο το εμβόλιο «απέτρεψε την αναπαραγωγή στους πνεύμονές τους». Το ενδιαφέρον στοιχείο έγκειται στο γεγονός πως τα πρώιμα στοιχεία για τα επίπεδα εξουδετερωτικών αντισωμάτων από τη δοκιμή σε ανθρώπους συνάδουν, σύμφωνα με την αμερικανική εταιρεία, με εκείνα από τα ποντίκια.

Τέλος, η Moderna δήλωσε ότι σχεδιάζει να ξεκινήσει την τρίτη φάση δοκιμής για το εμβόλιο τον Ιούλιο, καθώς η δεύτερη φάση – με 600 συμμετέχοντες – αναμένεται να ξεκινήσει μέσα στο αμέσως προσεχές διάστημα.

 

Μπορεί επίσης να σας αρέσει