ΧΘΕΣ … ΣΗΜΕΡΑ … ΑΥΡΙΟ

557

Eίχαν και θερμόμετρο!

Με επιτυχία έδωσε τις εξετάσεις της και πέρασε η ΔΕΠΑΝΑΛ σε ό,τι αφορά την πλαζ του Καρτερού, καθώς διαχειρίστηκε άριστα την οργάνωση ενός απαιτητικού εγχειρήματος που από ότι μαθαίνω θα έχει συνέχεια, καθώς ο πήχης έχει μπει ψηλά.

Καταρχάς, ο κόσμος που έμπαινε στην πλαζ περνούσε από θερμομέτρηση…

Και εδώ δεν μπορούμε να μη σχολιάσουμε το γεγονός ότι οι πολίτες συνεργάστηκαν άψογα και με πολύ χιούμορ…

Όλος ο χώρος είχε απολυμανθεί, όπως επίσης και οι ξαπλώστρες πριν και μετά τη χρήση τους, υπήρχαν όλα τα αναγκαία αντισηπτικά και γάντια,  στα οποία είχαν πρόσβαση οι πολίτες.

 

Μανόλης Κεφαλογιάννης

Δεν πέρασε η μείωση!

Τα κατάφερε ο Μανόλης. Μετά από προσπάθειες του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος  ύστερα από παρέμβαση του Μ. Κεφαλογιάννη, απορρίφθηκε  η ένσταση της ομάδας των Πρασίνων στο Ε.Κ. για μείωση των ελληνικών επιδοτήσεων κατά 50%.

Η τελευταία Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ενέκρινε τον Μεταβατικό Κανονισμό για την Κοινή Αγροτική Πολιτική 2021-2027. Ένας Κανονισμός απαραίτητος για να συνεχιστεί η πληρωμή των επιδοτήσεων των αγροτικών προϊόντων και να διατηρηθούν οι άμεσες ενισχύσεις στους αγρότες της Ελλάδας και των άλλων ευρωπαϊκών χωρών.

Τελικά η ένσταση που υπέβαλε η πολιτική ομάδας των Πρασίνων για μείωση των ελληνικών επιδοτήσεων κατά 50% απορρίφθηκε με ψήφους 549 υπέρ – 124 κατά και 15 αποχές, οι ευρωβουλευτές συμφώνησαν ότι ο Μεταβατικός Κανονισμός θα εφαρμοστεί το 2021 και 2022 χωρίς μειώσεις για την Ελλάδα και τις άλλες χώρες του ευρωπαϊκού νότου, λόγω της προτεινόμενης σύγκλισης στην κατανομή των επιδοτήσεων μεταξύ των κρατών μελών της ΕΕ.

Είχε κατατεθεί ερώτηση του Μανόλη Κεφαλογιάννη προς τον επίτροπο Γεωργίας Wojciechowski, με την οποία έχει ήδη αποσαφηνισθεί ότι οι καταστροφικές για την Ελλάδα πολιτικές της πλήρους εξισωτικής σύγκλισης των δικαιωμάτων ενιαίας ενίσχυσης (δηλαδή μία κοινή στρεμματική ενίσχυση για όλα τα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης) δεν αποτελεί πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τη νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική.

 

Οι ελενίτ πλάκες από αμίαντο είναι υγειονομικές βόμβες;

Δεν ξέρουν τη ζημιά;

Αλήθεια, ξέρουν οι συμπολίτες μας τι «βόμβες» πετούν όταν αφήνουν ελενίτ έξω στις γειτονιές;

Δεν γνωρίζουν  ότι οι θρυμματισμένες από αμίαντο πλάκες είναι υγειονομικές βόμβες;

Και το χειρότερο, ότι τα συνεργεία του Δήμου δεν έχουν την δυνατότητα να τα περισυλλέγουν ούτε και σημεία να τα αποθηκεύσουν!

Οι εργολάβοι οικοδομών που τα ξηλώνουν και τα σπάνε, γιατί το κάνουν; Και έχω δει 2-3 σημεία στην πόλη που το κάνουν;

 

το άνοιγμα των αρχαιολογικών χώρων και της Ακρόπολης

Ο Ιερός Βράχος και το άνοιγμα

Διαβάσατε ήδη για το άνοιγμα των αρχαιολογικών χώρων και της Κνωσού. Αλλά διεθνώς ήταν… ενθουσιώδης από τα διεθνή ΜΜΕ το άνοιγμα της Ακρόπολης.

Ανταποκριτές και δημοσιογράφοι ξένων μέσων ενημέρωσης, που μπήκαν έπειτα από δύο μήνες στον αρχαιολογικό χώρο της Ακρόπολης ήδη έχουν αναρτήσει σχετικά βίντεο.

Το αμερικανικό δίκτυο ABC, λίγες ώρες πριν το επίσημο άνοιγμα, είχε την ευκαιρία να ξεναγηθεί από την υπουργό Πολιτισμού κα Λίνα Μενδώνη.

Από το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων μέχρι το BBC και το Al Jazeera, τα ρεπορτάζ τονίζουν το άνοιγμα του εμβληματικού αρχαιολογικού χώρου έπειτα από δύο μήνες.

Διεθνή μέσα συγκαταλέγουν το άνοιγμα της Ακρόπολης μαζί με αυτό της Βασιλικής του Αγίου Πέτρου ως δύο πολιτιστικά μνημεία, η επανέναρξη λειτουργίας των οποίων συμβολίζει τη σταδιακή επιστροφή στην κανονικότητα.

«Οι επισκέπτες θα έχουν το δικαίωμα να επισκεφθούν όλους τους υπαίθριους αρχαιολογικούς χώρους στη χώρα, μετά από κλείσιμο δύο μηνών λόγω της πανδημίας του κοροναϊού» σημειώνει το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Το άνοιγμα της Ακρόπολης συνέπεσε με την Παγκόσμια Ημέρα Μουσείων.

 

Πρώτη η Πρόεδρος

…Πρώτη επισκέπτρια της Ακρόπολης, μετά από τους δύο μήνες που παρέμεινε κλειστή, ήταν η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου, την οποία ξενάγησε η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη. Σε δηλώσεις της η κα Σακελλαροπούλου τόνισε τον συμβολισμό της ημέρας -καθώς είναι η Παγκόσμια Ημέρα Μουσείων.

«Επισκέφτηκα πριν από λίγο με την υπουργό Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη την Ακρόπολη, αυτό το παγκόσμιο πολιτιστικό μνημείο, το κάλλος του οποίου έχει εμπνεύσει και θα συνεχίσει να εμπνέει εσαεί ολόκληρο τον κόσμο» ανέφερε η κα Σακελλαροπούλου και συνέχισε: «Τα μάρμαρα έλαμπαν στον ήλιο, όπως στον στίχο του Γιώργου Σεφέρη.

Με τη φροντίδα στα μνημεία μας, με την αγάπη και την αναγνώριση στην αιώνια αξία τους και την αυστηρή τήρηση των υγιειονομικών μέτρων θα σηκωθούμε όλοι μαζί λίγο ψηλότερα».

 

ένας ιερέας στο Ντιτρόιτ του Μίσιγκαν,  που βρήκε έναν πρωτότυπο τρόπο για να συνεχίσει να ευλογεί τους πιστούς με… νεροπίστολοΑγιασμός με… νεροπίστολο!

Ευρηματικός αποδείχθηκε ένας ιερέας στο Ντιτρόιτ του Μίσιγκαν,  που βρήκε έναν πρωτότυπο τρόπο για να συνεχίσει να ευλογεί τους πιστούς, τηρώντας παράλληλα τα μέτρα κοινωνικής αποστασιοποίησης λόγω κοροναϊού.

Χρησιμοποίησε νεροπίστολο για να ρίξει αγιασμό.

Οι φωτογραφίες που δημοσιεύτηκαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης από την εκκλησία του Αγίου Αμβροσίου δείχνουν τον αιδεσιμότατο Τίμοθι Πελκ να ρίχνει αγιασμό από το παράθυρο ενός αυτοκινήτου που περνά μπροστά από τα σκαλιά της εκκλησίας.

Ο ιερέας φορούσε μάσκα, ασπίδα προσώπου και γάντια ως μέτρα προφύλαξης κατά της εξάπλωσης του κοροναϊού.

 

@patris
Εγώ με αφορισμένη υπουργό δεν δουλεύω, να είναι ξεκάθαρο!
Daskala

 

Ο αφορισμός του Καζαντζάκη

Επειδή το διαβάζω και το ξαναδιαβάζω με αφορμή τις ανοησίες του Αμβρόσιου. Δεν είχε τελικά η Εκκλησία αφορίσει τον Καζαντζάκη, παρά τις προσπάθειες ορισμένων ιεραρχών και παπάδων.

Στις 13 Μαΐου 2003 μάλιστα το Πατριαρχείο δεν είχε προχωρήσει σε τέτοια κίνηση και είχε απαντήσει σε σχετική ερώτηση: «Ληφθέν προ ημερών, παρεπέμφθη εις το Αρχειοφυλάκιον διά τα περαιτέρω το, από της 10ης του τρέχοντος μηνός Μαΐου, προς τον Σεβασμιώτατον Μητροπολίτην Φιλαδελφείας κ. Μελίτωνα, Αρχιγραμματεύοντα της Αγίας και Ιεράς Συνόδου, γράμμα υμών, δι’ ου ερωτάτε εάν το Οικουμενικόν Πατριαρχείον αφώρισε τον λογοτέχνην Νικόλαον Καζαντζάκην διά το περιεχόμενον των έργων του.

Εις απάντησιν, σεπτή εντολή, γνωρίζω υμίν, ότι ερευνήσας μετά προσοχής τους οικείους Κώδικας του Αρχείου, δεν ανεύρον τοιούτον αφορισμόν».

Επίσης λίγα χρόνια μετά την κηδεία του Καζαντζάκη, την Κρήτη επισκέφθηκε ο τότε Οικουμενικός Πατριάρχης Αθηναγόρας, όπως είχε γράψει σε σχετικό κείμενό του ο Μητροπολίτης Αρκαλοχωρίου κ. Ανδρέας, αναφέροντας: «Είναι δε πολύ χαρακτηριστική η δήλωση του τότε Οικουμενικού Πατριάρχη Αθηναγόρα κατά την επίσκεψή του στην Κρήτη το 1961.

Οταν ρωτήθηκε για τον Νίκο Καζαντζάκη, απήντησε ότι “τα βιβλία του Καζαντζάκη κοσμούν την πατριαρχική βιβλιοθήκη”».

 

Αυλή του Βενιζελείου νοσοκομείου

Όλα στη θέση τους!

Δεν ξέρω αν είναι τυχαίο αλλά οφείλω να σας το μεταφέρω. Γράφαμε στο χθεσινό φύλλο για την εικόνα σε κομβική κλινική του Βενιζελείου νοσοκομείου, όπου δεν θύμιζε σε τίποτα τήρηση μέτρων πανδημίας.

Εν ολίγοις, αυτοί που φορούσαν μάσκες ελάχιστοι και τα επισκεπτήρια στην κλινική ανεξέλεγκτα. Ως δια μαγείας, με τη δημοσίευση του σχολίου όλα άλλαξαν…

Μες στην κλινική μάσκες φορούσε όλο το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, ενώ τηρούνταν και οι αποστάσεις.

Και από την κεντρικής είσοδο του νοσοκομείου δεν περνούσε κανείς χωρίς να δώσει επαρκείς εξηγήσεις που να δικαιολογούν την είσοδό του. Ακόμα και να πρόκειται για απλή συγκυρία, είναι στα θετικά.

 

ανάρτηση του πρώην κυβερνητικού εκπροσώπου Ευάγγελου Αντώναρου που είδε μια φωτογραφία από την επίσκεψη του Άδωνη Γεωργιάδη στις πλαζ, για να ελέγξει αν τηρούνται τα μέτρα κοινωνικής απόστασης

Ο Ευάγγελος έχει ξεφύγει

Χαμός έγινε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης με την  ανάρτηση του πρώην κυβερνητικού εκπροσώπου Ευάγγελου Αντώναρου που είδε μια φωτογραφία από την επίσκεψη του Άδωνη Γεωργιάδη στις πλαζ, για να ελέγξει αν τηρούνται τα μέτρα κοινωνικής απόστασης και μπέρδεψε τον δημοσιογράφο Γιώργο Σαραντάκο του Σταρ με άνδρα της Ασφάλειας.

Μάλιστα επεσήμανε με σοβαρό ύφος και ζήτησε εξηγήσεις για ένα καδρόνι, όπως γράφει, που φέρεται να κρατάει ο Γιώργος Σαραντάκος, διερωτώμενος αν είναι κλόμπ ή κάτι άλλο και αν είναι της συνοδείας του υπουργού.

Ο Αντώναρος βέβαια τα έβαλε με τον Γεωργιάδη και…επικαλέστηκε, όπως όλοι,  χακάρισμα του λογαριασμού του!

«Φαίνεται ότι ο γνωστός παραπληροφορητής Υπουργός δεν είναι τόσο καλά ενημερωμένος.

Ηδη απο το μεσημέρι ζήτησα εγγράφως συγγνώμη από τον δημοσιογράφο Γιώρ. Σαραντάκο για κάτι που αναρτήθηκε ΟΧΙ ΑΠΟ ΜΕΝΑ αλλά από περίεργους λαθρόχειρες που εδώ και 48 ώρες “αλωνίζουν” στα προφίλ μου».

 

Αυστηρή στους απείθαρχους

Τις όποιες… απείθαρχες συμπεριφορές που ενδέχεται να καταγραφούν στις Εκκλησίες της Κρήτης επιχειρεί να προλάβει η  Ιερά Αρχιεπισκοπή Κρήτης, καθώς με ανακοίνωσή της ξεκαθαρίζει ότι τα μέτρα λειτουργίας των ιερών ναών έχουν ήδη ανακοινωθεί και αποσταλεί στις ενορίες και «οποιαδήποτε άλλη αυτενέργεια και αυτόνομη επιλογή, τυγχάνει άνευ αδείας και εγκρίσεώς της».

Μάλιστα, στην κατακλείδα της ανακοίνωσης τονίζεται ότι σε αντίθετη περίπτωση η «Ιερά Αρχιεπισκοπή Κρήτης θα λάβει τα απαραίτητα μέτρα, όπου χρειαστεί».

«Η Ιερά Αρχιεπισκοπή Κρήτης ανακοινώνει, ότι απέστειλε σε όλες τις Ιερές Μονές και Ενορίες της δικαιοδοσίας της, τα μέτρα λειτουργίας των Ιερών Ναών, σύμφωνα με τις υποδείξεις της Ιεράς Επαρχιακής Συνόδου της Εκκλησίας Κρήτης και της Ελληνικής Πολιτείας

. Οποιαδήποτε άλλη αυτενέργεια και αυτόνομη επιλογή, τυγχάνει άνευ αδείας και εγκρίσεως της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Κρήτης, η οποία και θα λάβει τα απαραίτητα μέτρα, όπου χρειαστεί» αναφέρει.

 

Είναι απερίγραπτη η κατάσταση που επικρατεί με το πράσινο και ο Δήμος δείχνει να μην μπορεί να το διαχειριστεί… Τι γίνεται με το πράσινο;

Είναι απερίγραπτη η κατάσταση που επικρατεί με το πράσινο και ο Δήμος δείχνει να μην μπορεί να το διαχειριστεί…

Οι μικροί αίθριοι χώροι της πόλης όπου είχαν γίνει χαμηλές φυτεύσεις δεν είναι απλώς ασυντήρητοι…

Τα ξερόχορτα και τα αλλεργιογόνα φυτά έχουν καλύψει τα πάντα! Η κατάσταση είναι πραγματικά πάρα πολύ άσχημη, ο κόσμος διαμαρτύρεται και με το δίκιο του.

Χαρακτηριστικό της εγκατάλειψης που υπάρχει είναι αυτός ο χώρος κατά μήκος της οδού Πετρακογιώργη, όπως επίσης και στη διασταύρωση των οδών Ν. Σουκατζίδη, Ηγουμένου Γαβριήλ, όπου η κατάσταση του πρασίνου είναι εντελώς απαράδεκτη…

Όπως χαρακτηριστικά σχολίαζαν συμπολίτες μας, «τους ευκάλυπτους ξέρουν να τους υλοτομούν, τα ξερόχορτα δεν ξέρουν να τα κόβουν…».

 

«Πέθανε» τον Σαρτζετάκη

Δεν τον κλείνουν μέσα; «Ξαναχτύπησε» ο Ιταλός δημοσιογράφος – φαρσέρ, Τομάζο Ντεμπενεντένι, αυτή τη φορά «ανακοινώνοντας τον θάνατο» του Χ. Σαρτζετάκη. Συγκεκριμένα, μέσω ενός ψεύτικου λογαριασμού, με το όνομα του υπουργού Επικρατείας, Γιώργου Γεραπετρίτη, ο Ιταλός δημοσιογράφος ανακοίνωσε τον δήθεν θάνατο του 91χρονου πρώην Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας, Χρήστου Σαρτζετάκη.

 

Μπότοξ

Μα, τι είδα; Είχε κάνει… μπότοξ ή ξανάνιωσε; Η αλήθεια είναι ότι και στην ηλικία αυτή ένα μπότοξ σε ανανεώνει ψυχολογικά. Για πολιτικά δεν ξέρω.

 

Ο στρατηγός

Θλίψη σκόρπισε ο θάνατος του υποστράτηγου ε.α. Μανόλη Δρακάκη στους κόλπους της ΕΛ.ΑΣ. αλλά και σε όλους όσοι τον γνώριζαν. Ένας έντιμος αξιωματικός, με ακέραιο χαρακτήρα, σοβαρός και εργατικός, ο οποίος ενδιαφερόταν για την ουσία και την αλήθεια, για την απόδοση της δικαιοσύνης.

Οι πιο παλιοί θα τον θυμούνται στο γραφείο που είχε λίγο πριν τη συνταξιοδότησή του, στο κτήριο της παλιάς Αστυνομικής Διεύθυνσης στη λεωφόρο Δικαιοσύνης.

Σε αυτό το γραφείο, μέσα στη στοίβα των εγγράφων που είχε, δέσποζαν και τα λεξικά που χρησιμοποιούσε. «Πρέπει να είμαστε προσεκτικοί και με την ορθογραφία και με την έννοια των λέξεων που χρησιμοποιούμε στα έγγραφά μας» έλεγε.

 

Επαφές

Όλο και περισσότερες επαφές σε παγκρήτιο επίπεδο κάνει ο Κουράκης. Εάν σκεφτώ ότι… για τον Δήμο πια δεν ενδιαφέρεται, εάν σταθμίσω και ορισμένα άλλα που γίνονται, μάλλον κοιτά προς Περιφέρεια πάλι.

 

Έρευνες

Λες: όλα καλά με την πανδημία. Λες: υπερβολές είναι όλα. Και ξαφνικά να που βγαίνει  ότι η έρευνά του χρηματοδοτείται μεταξύ άλλων και από την αεροπορική εταιρεία JetBlue Airways.

 

Κάμερες

Τους κινδύνους προσβολής τόσο των ευαίσθητων προσωπικών δεδομένων όσο και της προσωπικότητας και της αξιοπρέπειας διδασκόντων και μαθητών, με την προβληματική ρύθμιση για τη μετατροπή σχολικών αιθουσών σε “τηλεοπτικά στούντιο” αναδεικνύουν με ερώτησή τους προς την Κομισιόν οι ευρωβουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία  Δ. Παπαδημούλης, Κ. Αρβανίτης, Π. Κόκκαλης, Στ. Κούλογλου, Ε. Κουντουρά, με πρωτοβουλία του Κ. Αρβανίτη.

 

 

Το χρέος

Στο ποσό των 25,675 δισ. ευρώ ήταν τα ταμειακά διαθέσιμα του Ελληνικού Δημοσίου στο τέλος Μαρτίου 2020. Στα 361,828 δισ. ευρώ διαμορφώθηκε το χρέος της Κεντρικής Διοίκησης στο τέλος Μαρτίου 2020 έναντι 356,014 δισ. ευρώ που ήταν στις 31.12.2019

 

Μπορεί επίσης να σας αρέσει