ΤΙ ΙΣΧΥΕΙ ΓΙΑ ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΣ -ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ: Ανοικτοί ξανά οι αρχαιολογικοί χώροι

456

Μετά από δύο και πλέον μήνες  λουκέτου εξαιτίας του κοροναϊού   οι 200 και πλέον αρχαιολογικοί χώροι της Ελλάδας  ανοίγουν ξανά σήμερα για να υποδεχτούν επισκέπτες, αλλά σε μια νέα κανονικότητα.

Μάλιστα, το υπουργείο Πολιτισμού καλεί τους πολίτες να τους επισκεφθούν ξανά μέσα από ένα βίντεο με αρχαιολογικούς χώρους σε πλάνα ανοιξιάτικα, πλούσια βλάστηση και δυνατό φως του ήλιου. Το σποτάκι  κάνει μια περιήγηση σε αρχαιολογικούς χώρους της Ελλάδας,ανάμεσα στους οποίους η Κνωσός   η Φαιστός και η αρχαία Ελευθερνα, ως έναρξη της επιστροφής. Μάλιστα μαζί με τις εικόνες των χώρων αναδύονται και οι στίχοι του Γιώργου Σεφέρη

«Λίγο ακόμα/ θα ιδούμε τις αμυγδαλιές ν΄ ανθίζουν/ τα μάρμαρα να λάμπουν στον ήλιο/ τη θάλασσα να κυματίζει/ Λίγο ακόμα/ Να σηκωθούμε λίγο ψηλότερα…». Mπορεί να το παρακολουθήσει κανείς εδώ:

Άλλωστε, είναι η πρώτη κατηγορία απευθείας σχέση με τον πολιτισμό που θα επανέλθει σε ρυθμούς κανονικότητας ενώ θα λειτουργούν με το θερινό ωράριο, 8 το πρωί με 8 το βράδυ.Μάλιστα έχει ήδη γίνει η η πρόσληψη,σύμφωνα με ανακόνωση της Πανελλήνιας Ένωσης Υπαλλήλων Φύλαξης Αρχαιοτήτων, 1650 πιστοποιημένων αρχαιοφυλάκων ΙΔΟΧ, με διάρκεια 7 μηνών, για τη λειτουργία Μουσείων και Αρχαιολογικών Χώρων.

Βοτανικοί κήποι και ζωολογικά πάρκα

Σήμερα ανοίγουν τις πόρτες τους ξανά για το κοινό τα ζωολογικά πάρκα και οι βοτανικοί κήποι υπό αυστηρά μέτρα προστασίας.

Σύμφωνα με το κυβερνητικό σχέδιο, στη τρίτη αυτή φάση άρσης των μέτρων προβλέπεται επίσης η έναρξη των κινηματογραφικών γυρισμάτων και οι πρόβες πάντα με αυστηρούς κανόνες προστασίας.

Τα μέτρα

Όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Πολιτισμού σττους αρχαιολογικούς χώρους πλέον πρέπει να τηρείται η απόσταση του 1,5 μέτρου, ενώ θα εισέρχεται και συγκεκριμένος αριθμός ατόμων ανά ώρα.

Για τη χρήση μάσκας στους αρχαιολογικούς χώρους υπάρχει σύσταση. Απαραίτητη είναι η χρήση αντισηπτικού, ενώ θα τηρούνται ειδικοί κανόνες υγιεινής αλλά και διαδικασία ρύθμισης της ροής εισόδου και εξόδου του κοινού.

Σύμφωνα με την υπουργό Πολιτισμού  Λίνα Μενδώνη είναι πολύ σημαντικό να εξασφαλίσουμε τους κανόνες τους οποίους έχει προκρίνει η ειδική επιτροπή του ΕΟΔΥ του υπουργείου Υγείας, προκειμένου εργαζόμενοι και επισκέπτες να νιώθουν απόλυτα ασφαλείς»  .

Για το μέτρο της απόστασης, η υπουργός Πολιτισμού είπε ότι σε ανοιχτό αρχαιολογικό χώρο πρέπει ο κάθε επισκέπτης να απέχει ενάμισι μέτρο από τον άλλο. Σημείωσε ότι «χρειάζεται να ληφθούν πρόνοιες ώστε να μην έρχονται σε επαφή οι εργαζόμενοι με τους επισκέπτες», όπως στον χώρο έκδοσης εισιτηρίων.

Διευκρίνισε ότι τοποθετήθηκαν πλέξιγκλας στα εκδοτήρια εισιτηρίων, όπου δεν υπήρχαν. Ανέφερε ότι οι υπηρεσίες φρόντισαν όπου ήταν δυνατόν να εξασφαλιστεί άλλη είσοδος και άλλη έξοδος. Στην περίπτωση που υπάρχει μόνο μία είσοδος – έξοδος, «έγινε τεράστια προσπάθεια ώστε να εξασφαλιστεί η αναγκαία απόσταση ανάμεσα στους εισερχόμενους και εξερχόμενους και τοποθετήθηκε πλέξιγκλας».

Η υπουργός δήλωσε ότι οι εργαζόμενοι έχουν προμηθευτεί ήδη με μάσκες και γάντια, ενώ έχουν δοθεί οι κατάλληλες οδηγίες για τη χρήση αντισηπτικών και στα πωλητήρια. Για τα αναψυκτήρια, είπε ότι «θα λειτουργήσουν σύμφωνα με τους κανόνες που θα ισχύσουν για τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος όποτε ξεκινήσουν».

 Πότε θα ανοίξουν μουσεία και θερινά σινεμά

Αν συνεχιστεί η ύφεση της πανδημίας, τα μουσεία θα ανοίξουν στις 15 Ιουνίου και θα πρέπει να τηρούνται αυστηρά αποστάσεις 2 μέτρων μεταξύ των επισκεπτών.

Στο εσωτερικό θα επιτρέπονται κλιματιστικά μόνο ανοικτού κυκλώματος και θα εισέρχεται συγκεκριμένος αριθμός ατόμων ανά ώρα. Όπως και στις προηγούμενες περιπτώσεις, θα γίνεται σύσταση χρήσης προστατευτικής μάσκας και αλκοολούχου αντισηπτικού διαλύματος, με ειδικούς κανόνες.

Την 1η Ιουνίου θα ανοίξουν  οι θερινοί κινηματογράφοι, στις 15 Ιουνίου τα Μουσεία και στις 15 Ιουλίου οι καλλιτεχνικές εκδηλώσεις αρκετές από τις οποίες, μάλιστα, όπως έχει ανακοινώσει η υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνα Μενδώνη θα φιλοξενηθούν και σε αρχαιολογικούς χώρους.

 

Μπορεί επίσης να σας αρέσει