Η Λότζια ανοίγει… εργοτάξια για την επανεκκίνηση της οικονομίας

444

Η σταδιακή λήξη της καραντίνας σηματοδοτεί μια πρωτόγνωρη πραγματικότητα για την κοινωνία, με κρίσιμο ζητούμενο την επανεκκίνηση της οικονομίας, στην οποία αναμένεται να συμβάλλει καθοριστικά η δημοπράτηση νέων έργων που θα ανοίξουν τους ορίζοντες της εργασίας.

Αντιδημάρχος τεχνικών έργων κ. Γ. Αναστασάκης
Ο αντιδήμαρχος τεχνικών έργων κ. Γιάννης Αναστασάκης

Στη Λότζια βρίσκεται σε εξέλιξη ένας στρατηγικός  σχεδιασμός που όπως τονίζει ο αντιδήμαρχος Γ. Αναστασάκης  «αναμένεται να τροφοδοτήσουν την αγορά με εκατομμύρια ευρώ, συντελώντας στην άμβλυνση των προβλημάτων που παρήγαγε ο περιορισμός της οικονομικής δραστηριότητας λόγω της πανδημίας». Ο σχεδιασμός αυτός δρομολογείται με την προσπάθεια που έγινε εδώ και δύο χρόνια στην ωρίμανση σημαντικών έργων σε κρίσιμους τομείς προτεραιότητας.

Όπως εξηγεί ο αντιδήμαρχος, έργα που μόλις ξεκίνησαν είναι η ανακαίνιση της αίθουσας Μ. Καρέλλη (προϋπολογισμός 74.400 ευρώ) και η βελτίωση προσβασιμότητας για ΑΜΕΑ και επισκευές στο δημοτικό κτίριο της οδού Ανδρόγεω.

Αντίστοιχα, η κατασκευή τοιχίου αντιστήριξης στις Βούτες προϋπολογισμού 285.000 ευρώ, και η  αποκατάσταση φθορών οδοστρωμάτων προϋπολογισμού 500.000 ευρώ. Συμβάσεις που έχουν δρομολογηθεί και πρόκειται να υπογραφούν τους επόμενους μήνες, είναι η ανάπλαση της Αρχ. Μακαρίου ( με προϋπολογισμό  περίπου  1.1 εκατομμύριο που συμβασιοποιείται τον Ιούνιο).

Επίσης η  ανάπλαση της οδού Κομνηνών, που θα υπογραφεί μέσα στο καλοκαίρι αφού πρώτα  ξεπεραστεί μια εμπλοκή που έχει  προκύψει στη διαδικασία κατακύρωσης που θα πρέπει να εξεταστεί από την επιτροπή του άρθρου 152. Μέσα στον Μάιο θα υπογραφεί η σύμβαση για τη δημιουργία παιδικής χαράς στο Πενταμόδι προϋπολογισμού  περίπου  75.000 ευρώ, ενώ τον Ιούνιο προχωρά η αποκατάσταση της φέρουσας ικανότητας του 21ου Δημοτικού σχολείου Ηρακλείου στη Φορτέτσα.

Αντίστοιχα, άνοιξαν οι φάκελοι των προσφορών και αναδείχτηκε προσωρινός ανάδοχος στο έργο που αφορά στην ανάπλαση οδών Γιαννίκου, Βικέλα και Ρωμανού, ενώ διερευνώνται οι οικονομικές δυνατότητες για την πιθανή υπογειοποίηση των δικτύων της ΔΕΗ. Μέσα στον Ιούνιο υπογράφεται η σύμβαση για τη διαμόρφωση τμήματος Ψαρομηλίγκων, όπως επίσης και η κατασκευή νέου νηπιαγωγείου στον Μπεντεβή. Το καλοκαίρι έχει προγραμματιστεί, επίσης η υπογραφή μιας μεγάλης εργολαβίας για την αποκατάσταση της αγροτικής οδοποιίας σε όλη τη γεωγραφική περιφέρεια του δήμου Ηρακλείου.

Ποια έργα δημοπρατούνται τους επόμενους μήνες

Σύμφωνα με τον σχεδιασμό της δημοτικής Αρχής, μέσα στον επόμενο μήνα πρόκειται να δημοπρατηθούν επτά παιδικές χαρές  στις οδούς   Βεργίνας, Μικράς Ασίας, Γαληνού, Αγ. Φανουρίου , Αγ. Στυλιανού Δειλινά, Αγ. Βαρβάρα Καμίνια, Λεωνίδου (Πατέλες) με προυπολογισμό πάνω από 650.000 ευρώ.

Επίσης, δρομολογείται η δημοπράτηση της αντισεισμικής θωράκισης πρώην Παιδαγωγικής Ακαδημίας προϋπολογισμού 2.000.000 ευρώ, όπως επίσης και η ενεργειακή αναβάθμιση Δημοτικού κτηρίου, Ανδρόγεω   συνολικού προϋπολογισμού περίπου 1.200.000 ευρώ.

Τον επόμενη μήνα βγαίνει στον αέρα και η συντήρηση των  στεγάστρων και η κατασκευή επικάλυψης στο Παγκρήτιο Στάδιο, όπως επίσης η ανάπλαση της πλατείας Αγ. Μύρωνα και της κεντρικής οδού Ιωάννη Μακράκη, και η ανάπλαση των κοινόχρηστων χώρων του βορείου τμήματος της περιοχής Θαλασσινών Νέας Αλικαρνασσού.

Τον Ιούνιο πρόκειται να γίνει ο διαγωνισμός για την αποκατάσταση της γέφυρας Μπαλτά, όπως και η επισκευή της δημοτικής αθλητικής εγκατάστασης της Ν.Αλικαρνασσού, και η δημιουργία παιδικής χαράς στο Βενεράτο.

Μέσα στο καλοκαίρι δρομολογείται η ανάπλαση της Οδού Σταδίου, από Ικάρου έως Διονυσίου, η αντιμετώπιση κατολισθήσεων στον Αγ. Βλάσση και την  Αστρινάκη προυπολιγισμού περίπου 450.000 ευρώ, η ανάπλαση της κεντρικής οδού της τοπικής κοινότητας Άνω Ασιτών του Δήμου Ηρακλείου, η ενεργειακή αναβάθμιση του Παγκρητίου Σταδίου με χρηματοδότηση ΕΣΠΑ και  προϋπολογισμό πάνω από 3.000.000 ευρώ, η διαμόρφωση Ισόπεδου Τμήματος Τειχών με  προϋπολογισμός περίπου  4.100.000.

Αντίστοιχα, δρομολογείται η δημοπράτηση του πρώτου τμήματος του Πάρκου Ερυθραίας, η στερέωση του παράκτιου τείχους με προϋπολογισμό περίπου 1.900.000. Ήδη, έγινε η επικαιροποίηση της μελέτης και θα ζητηθεί  από την αρχαιολογική υπηρεσία να εκτελέσει το έργο ο Δήμος. Θα απαιτηθεί μια σημαντική γραφειοκρατική διαδικασία για να καταστεί πλήρως ώριμο για ένταξη στο πρόγραμμα της Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης και να δημοπρατηθεί.

Στόχος είναι να γίνουν όλα το 2020.

 

 

Μπορεί επίσης να σας αρέσει