ΧΘΕΣ … ΣΗΜΕΡΑ … ΑΥΡΙΟ

403

Θα γίνει το Ηράκλειο…  καφεδαριό;

Θα έχει ενδιαφέρον η αντίδραση της οικείας δημοτικής αρχή αλλά και των ίδιων των καταστηματαρχών στην τροπολογία που συζητείται σήμερα στη Βουλή, ενόψει της επαναλειτουργίας των καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος.

Σύμφωνα με όσα προβλέπει, με ένα ηλεκτρονικό αίτημα οι ιδιοκτήτες εστιατορίων ή καφέ θα μπορούν να διπλασιάσουν ατελώς τον υφιστάμενο κοινόχρηστο χώρο, που τους έχει διαθέσει ο Δήμος, υπό την προϋπόθεση να μην κωλύεται η διέλευση των πεζών. Θα μπορούν επίσης να αιτηθούν τη μείωση των δημοτικών τελών έως 50% εφόσον δεν κάνουν χρήση της επέκτασης

Παράλληλα, η ίδια τροπολογία δίνει τη δυνατότητα στους δήμους να χαρακτηρίσουν δρόμους κυκλοφορίας ως πεζόδρομους, προκειμένου να δώσουν την ευκαιρία στους καταστηματάρχες να απλώσουν και εκεί τραπεζοκαθίσματα για να περιορίσουν τη χασούρα τους. Πάμε λοιπόν για ένα απέραντο… καφεδαριό;

 

Κάλπες, ανασχηματισμός  και άλλα σενάρια

Από τη μια αφήνει να διαρρέουν σενάρια περί πρόωρων εκλογών, στα οποία θέλοντας και μη μπαίνει και η αντιπολίτευση που οφείλει να δηλώσει ετοιμότητα, όποτε και αν γίνει η προσφυγή στις κάλπες, και από την άλλη εμφανίζεται να διαψεύδει σενάρια ανασχηματισμού.

Ο λόγος για τον πρωθυπουργό, που όπως διαρρέει από τους συνεργάτες του, εμφανίζεται ενοχλημένος για την κουβέντα περί ανασχηματισμού, τονίζοντας ότι η κυβέρνηση έχει πολλή δουλειά μπροστά της και συγκεκριμένους στόχους για να βγούμε αλώβητοι από τις συνέπειες της πανδημίας. Αχ αυτή η επικοινωνία…

 

Η Green Team UOC, η πράσινη ομάδα του Πανεπιστημίου Κρήτης στον καθαρισμό του παραλιακού μετώπου Κοκκίνη Χάνι - Βαθειανός Κάμπος - Γούρνες Πεδιάδος

Αψήφησαν τον  καύσωνα και καθάρισαν τις παραλίες

Άλλοι απόλαυσαν τις παραλίες και άλλοι ανέλαβαν τον καθαρισμό τους.

Εθελοντικές ομάδες και συνολικά 70 άτομα, παρά τις δύσκολες καιρικές συνθήκες και τις υψηλές θερμοκρασίες, ένωσαν τις δυνάμεις τους για το κοινό καλό!

Η Green Team UOC, η πράσινη ομάδα του Πανεπιστημίου Κρήτης, αναφέρει: “Ευχαριστούμε την Πεδιάδα Αλληλεγγύης και όλους εσάς που ήρθατε στον καθαρισμό του παραλιακού μετώπου Κοκκίνη Χάνι – Βαθειανός Κάμπος – Γούρνες Πεδιάδος. Μαζεύτηκαν δεκάδες σακούλες σκουπιδιών και βοηθήσαμε, με την εικόνα που είδαν οι εκατοντάδες λουόμενοι, να ξανασκεφτούν πριν αφήσουν ένα σκουπίδι στην άμμο. Σας ευχαριστούμε όλους και στην επόμενη με το καλό!”.

 

Δεν είναι ρύπανση,  είναι φυτοπλαγκτόν

Δεν είναι ρύπανση,  είναι φυτοπλαγκτόν

Με αφορμή δημοσιεύματα σύμφωνα με τα οποία έχουν παρατηρηθεί θαλάσσιες ρυπάνσεις στις ακτές Κιοταρίου και Τραγανού της Ρόδου, καθώς  και σε ακτές του νομού Ηρακλείου Κρήτης, από το Αρχηγείο του Λιμενικού Σώματος Ελληνικής Ακτοφυλακής διευκρινίζεται ότι κατόπιν επιτόπιων αυτοψιών που διενήργησαν στελέχη των οικείων λιμενικών Αρχών, διαπιστώθηκε ότι πρόκειται για ποσότητες φυτοπλαγκτoύ.

Σύμφωνα με την ίδια ανακοίνωση, οι ποσότητες  εμφανίστηκαν στις εν λόγω ακτές πιθανότατα λόγω των ευνοϊκών καιρικών συνθηκών και σε καμία περίπτωση δεν πρόκειται για θαλάσσιες ρυπάνσεις.

@patris
Όσες δραστηριότητες και αν επαναλειτουργούν, εγώ ένα ξέρω: η κανονικότητα θα επανέλθει όταν δω άνδρες να καπνίζουν νευρικά έξω από τα Zara.
Woman

Φτιάχνει προφίλ για  μεγάλα πράγματα…

Αυτά είναι κακοήθειες κι εγώ δεν τα πιστεύω… Ότι και καλά δημοτικός παράγοντας που θέλει να διεκδικήσει τη Λότζια στις επόμενες εκλογές, όπου, σημειωτέον ο Λαμπρινός δεν επιθυμεί να συνεχίσει, φτιάχνει από τώρα το προφίλ του.

Τι δηλαδή, απέκτησε image maker για να του λέει πώς θα ντύνεται, πώς θα στήνεται και πώς θα συστήνεται; Ή μήπως αποκτά πρόσβαση στα μέσα για περισσότερη προβολή;

Πάντως ο προηγούμενος δημοτικός παράγοντας που κινήθηκε ανάλογα, αν και ξεκίνησε για τη Λότζια, κατέληξε αλλού και μάλιστα θριαμβευτικά… Για να δούμε και την τωρινή περίπτωση, αλλά και τις τυχόν αντιδράσεις…

 

 

Ο Γιάννης Χαρκούτσης έπιασε πάλι του πενάκι του για να σκιτσάρει την Κρήτη που αιμορραγεί από την παράνομη οπλοφορίαΗ Κρήτη που αιμορραγεί και χάνεται…

Ο Γιάννης Χαρκούτσης έπιασε πάλι του πενάκι του για να σκιτσάρει την Κρήτη που αιμορραγεί από την παράνομη οπλοφορία και οπλοχρησία. Κάπως έτσι έφτιαξε τη διάτρητη πινακίδα του νησιού που στάζει αίμα, όπως δείχνει εξοργισμένος ο παραδοσιακός Κρητικός, που βλέπει την Κρήτη να… τελειώνει από το χάρτη του πολιτισμού, των αξιών και της αντρειοσύνης.

 

 

φωτογραφία που αναρτήθηκε στο 4ο Λύκειο Ηρακλείου,  ένα σχεδιάγραμμα ουσιαστικά της αυλής του σχολείου, όπου η κάθε τάξη έχει τη δική της θέσηΑσκήσεις επί χάρτου στα σχολεία

Σε ρόλο προπονητή που προσπαθεί να τοποθετήσει καλύτερα τους παίκτες του στο γήπεδο μπήκαν αυτές τις ημέρες οι διευθυντές των λυκείων και των γυμνασίων της χώρας.

Σήμερα οι πύλες των σχολείων θα ανοίξουν για όλους τους μαθητές της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και όλοι αναρωτιούνται πώς θα τους… βολέψουν.

Ενδεικτική είναι η φωτογραφία που αναρτήθηκε στο 4ο Λύκειο Ηρακλείου,  ένα σχεδιάγραμμα ουσιαστικά της αυλής του σχολείου, όπου η κάθε τάξη έχει τη δική της θέση.

Τώρα αν τα παιδιά θα συμμορφωθούν είναι άλλη υπόθεση.

Την περασμένη βδομάδα δεν έλειψαν τα παρατράγουδα, και ήταν μόνο οι μαθητές της Γ’ Λυκείου, οπότε οι καθηγητές δεν δηλώνουν και πολύ αισιόδοξοι.

 

 

 

Παγκόσμια Ημέρα Μουσείων… ρετρό

Με την ευκαιρία της Παγκόσμιας Ημέρας Μουσείων, που εορτάζεται σήμερα, ο ομότιμος καθηγητής του ΕΛ.ΜΕ.ΠΑ. Γιάννης Βλάχος μάς προσκόμισε την όμορφη φωτογραφία.

Είναι από καρτ ποστάλ της δεκαετίας του 1930 και απεικονίζει αίθουσα του νεοσύστατου τότε Αρχαιολογικού Μουσείου Ηρακλείου.

Είναι από καρτ ποστάλ της δεκαετίας του 1930 και απεικονίζει αίθουσα του νεοσύστατου τότε Αρχαιολογικού Μουσείου Ηρακλείου.

 

Καταδικάζουν ρατσισμό και εθνικισμό

Με αφορμή τη συγκέντρωση της Δευτέρας, 04/05/20, στην πλατεία Ελευθερίας και τη συνέχεια των ομοειδών κινητοποιήσεων με καλέσματα για αντίστοιχες συγκεντρώσεις σε όλη την Κρήτη, ο Σπηλαιολογικός Όμιλος Κρήτης θεωρεί υποχρέωσή του να δημοσιοποιήσει τη θέση του.

«Ο ΣΠΟΚ καταδικάζει οποιαδήποτε ρατσιστική και εθνικιστική ενέργεια ως απάνθρωπη και ανορθολογική πράξη μίσους.

Όλοι οι άνθρωποι γεννιούνται ίσοι και με το αναφαίρετο δικαίωμα να κυκλοφορούν ελεύθερα σε έναν πλανήτη που ανήκει σε όλους και όχι σε λίγους προνομιούχους.

Οτιδήποτε άλλο είναι απλά απειλητικό για την ελευθερία όλων μας!» αναφέρει σχετική ανακοίνωση.

 

Αποκομιδή εν μέσω καύσωνα

Αν δεν το έβλεπα με τα μάτια μου, ακόμα δεν θα το πίστευα. Στην κορύφωση του καύσωνα, στις 12 το μεσημέρι του Σαββάτου, προσπαθούσαν να κάνουν όσο καλύτερα μπορούσαν τη δουλειά τους οι άνθρωποι που δουλεύουν στα απορριμματοφόρα του Δήμου Ηρακλείου. Αλήθεια, η αποκομιδή δεν θα μπορούσε να γίνει κάποια άλλη ώρα, με πιο ανθρώπινες συνθήκες; Και εκτός απ’ αυτό, ορισμένοι είχαν παρκάρει τα αυτοκίνητά τους με αποτέλεσμα να μην μπορεί το απορριμματοφόρο να προσεγγίσει τους κάδους. Ο Δήμος Ηρακλείου ίσως θα έπρεπε να δει πιο ανθρώπινα αυτούς τους εργαζόμενους…

 

Παρεξήγηση…

Όχι που δεν θα γέμιζε και… Πασαλάρηδες το Facebook! Για όσους δεν θυμούνται ο αείμνηστος Χρήστος Πασαλάρης, κορυφαίος δημοσιογράφος, είναι ο συγγραφέας του βιβλίου «Μια ζωή τίτλοι». Περί τίτλων λοιπόν ο λόγος και…  διαδικτυακών αντιδράσεων που προκάλεσε ο τίτλος της «Π» για τη λαϊκή ετυμηγορία στη δίκη για τη δολοφονία της Ελένης Τοπαλούδη. Ο τίτλος «Πέρασε της εισαγγελέως…» προφανώς παρεξηγήθηκε, με αποτέλεσμα να εξοργιστούν κάποιοι συμπολίτες μας και να μας καταλογίσουν αυθαίρετα τα μύρια όσα για να μας επαναφέρουν στην τάξη…

 

Καταγραφικός

Ο τίτλος λοιπόν είναι πέρα για πέρα καταγραφικός και καθόλου σχολιαστικός. Πόσο μάλλον ειρωνικός; Μπήκε για να καταδείξει ότι όλες οι προτάσεις της εισαγγελέως πέρασαν, καθώς έγιναν ομόφωνα δεκτές από το δικαστήριο.

Και δεν αφορούσαν μόνο την αγόρευσή της, αλλά και τις προτάσεις επί των ποινών και των αιτημάτων για ελαφρυντικά.

Αν κάποιοι για πρώτη φορά άκουσαν ή διάβασαν σε τίτλο «πέρασε η πρόταση», τότε συγνώμη. Με την ευκαιρία, εξίσου καταγραφικός ήταν και ο τίτλος του ρεπορτάζ της προηγούμενης για την εισαγγελέα. «Ο απλός κόσμος την αποθεώνει και ο νομικός την κατακεραυνώνει». Η μήπως δεν συνέβη ούτε αυτό;

 

Οι μπάρες

Παλιότερα υπήρχε θέμα με τις προστατευτικές μπάρες του ΒΟΑΚ στο ύψος του «Κακού Όρους», οι οποίες και αντικαταστάθηκαν από καινούριες για να εκλείψει ο κίνδυνος της μη συγκράτησης ΙΧ που τυχόν θα πέσει πάνω τους.  Τώρα αντίστοιχο πρόβλημα υπάρχει στο ίδιο ύψος της παλιάς εθνικής οδού. Οι φθαρμένες μπάρες πρέπει ν’ αλλάξουν άμεσα για την ασφάλεια των διερχόμενων οδηγών, γιατί μετά από τις σάπιες μπάρες υπάρχουν μόνο… βράχια και θάλασσα!

 

Τα μέτρα

Καταγγελία νοσηλευόμενης σε κομβική κλινική του Βενιζελείου αναφέρει ότι δεν τηρούνται ή τηρούνται πλημμελώς τα μέτρα που έχουν αποφασιστεί στα νοσοκομεία, λόγω της πανδημίας του κοροναϊού. Σύμφωνα με την καταγγελλούσα, στα επισκεπτήρια δεν υπάρχει περιορίσμος, ενώ η χρήση μάσκας δεν είναι καθολική ούτε καν από το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό.

 

Μπορεί επίσης να σας αρέσει