ΜΕ ΤΙ ΤΟΚΟ ΘΑ ΔΙΝΟΝΤΑΙ ΤΑ ΔΑΝΕΙΑ: «Πράσινο φως» από ESM στον μηχανισμό στήριξης για 240 δισ.

328

To Συμβούλιο των Διοικητών του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) ενέκρινε χθες  τον μηχανισμό (ΕΣΜ Pandemic Crisis Support ) για τη χορήγηση προληπτικών πιστωτικών γραμμών, ύψους έως το 2% του ΑΕΠ κάθε χώρας της Ευρωζώνης που θα υποβάλει σχετικό αίτημα.

Τα χαρακτηριστικά και οι όροι του μηχανισμού αυτού είχαν συμφωνηθεί στο Eurogroup της περασμένης Παρασκευής. «Τα επόμενα δυόμισι χρόνια, ο ESM θα έχει διαθέσιμα 240 δισ. ευρώ για να βοηθήσει τα μέλη του να αντιμετωπίσουν την πανδημική κρίση», δήλωσε ο πρόεδρος του Eurogroup, Μάριο Σεντένο, προσθέτοντας: «Αυτό είναι ένα καινοτόμο εργαλείο με ευνοϊκούς όρους δανεισμού, χωρίς να συνδέεται με μακροοικονομικούς όρους. Θεσπίζοντας το μέσο αυτό σε χρόνο – ρεκόρ, οι υπουργοί Οικονομικών έδειξαν ότι ο ESM είναι ένα πραγματικό δίχτυ ασφαλείας για έκτακτες ανάγκες με μία ευέλικτη εργαλειοθήκη που μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να καλύψει τις ανάγκες της εποχής μας».

Ο επικεφαλής του ESM, Κλάους Ρέγκλινγκ, δήλωσε μεταξύ άλλων: «Με τον Pandemic Crisis Support, τα μέλη θα μπορούν να χρηματοδοτήσουν μέρος των αναγκών τους με ασφαλή τρόπο, με πολύ χαμηλά επιτόκια. Αυτό μπορεί να είναι ελκυστικό, καθώς ο μόνος όρος που συνδέεται με αυτή τη χρηματοδοτική στήριξη είναι η απαίτηση να δαπανηθούν τα χρήματα σε άμεσες και έμμεσες δαπάνες του τομέα υγείας που σχετίζονται με την πανδημία».

Τα χαρακτηριστικά των δανείων

Εάν ένα μέλος του ESM υποβάλει αίτηση για την πιστωτική γραμμή, δεν θα χρειαστεί να αντληθούν κεφάλαια. Οι πιστωτικές γραμμές έχουν σχεδιαστεί ώστε να λειτουργούν ως προστασία ή ασφάλεια. Εάν αντληθούν δάνεια, θα έχουν μέγιστη μέση διάρκεια ωρίμανσης 10 ετών. Η χώρα θα πρέπει να πληρώνει ετησίως περιθώριο 0,1%, μια προκαταβολική χρέωση 0,25% και μια ετήσια χρέωση υπηρεσίας 0,005%.

Η συμφωνημένη μέση διάρκεια ωρίμανσης των δανείων δίνει στον ESM την ευελιξία να χρησιμοποιεί το ευρύ φάσμα χρηματοδοτικών προϊόντων του. Οι τρόποι εκταμίευσης του 15% ανά μήνα του συνολικού όγκου στήριξης θα επιτρέψουν στον ESM να χρηματοδοτήσει ομαλά τις πιθανές ανάγκες ρευστότητας κατά τη διάρκεια του χρόνου. Το μακροπρόθεσμο πρόγραμμα του ESM παραμένει στα 11 δισ. ευρώ το 2020.

O ESM ολοκλήρωσε το στόχο του να συγκεντρώσει 6,5 δισ. ευρώ τα πρώτα δύο τρίμηνα του 2020 και απομένουν 4,5 δισ. ευρώ για το έτος. Εάν μια χώρα αντλήσει κεφάλαια από το πρόγραμμα στήριξης κατά της πανδημίας (Pandemic Crisis Support), τα σχέδια χρηματοδότησης του ESM θα προσαρμοστούν για τη χρηματοδότηση του δανείου.

Πολιτική συμφωνία για πρόγραμμα SURE

Νωρίτερα χθες  το Συμβούλιο κατέληξε σε πολιτική συμφωνία σχετικά με προσωρινή στήριξη για τον μετριασμό των κινδύνων ανεργίας σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης (SURE), στο πλαίσιο της δέσμης μέτρων της για έκτακτη στήριξη ώστε να αντιμετωπισθούν οι οικονομικές επιπτώσεις της κρίσης COVID-9, με την ΕΕ να συστήνει ένα προσωρινό μέσο, ύψους 100 δισ. ευρώ, το οποίο θα βοηθήσει τους εργαζομένους να διατηρήσουν τις δουλειές τους όσο διαρκεί η κρίση.

 

Μπορεί επίσης να σας αρέσει