Πότε θα ανοίξει ξανά ο Σκίνακας

753

Ποιος δε θα ήθελε να απολαύσει ένα υπέροχο ηλιοβασίλεμα στο Σκίνακα, να φτάσει όσο πιο κοντά στα αστέρια γίνεται;

Με την επιστροφή όλων μας με προσεκτικά βήματα στη «νέα κανονικότητα» το ερώτημα πολλών από εμάς είναι εάν θα είναι δυνατές και φέτος το καλοκαίρι οι επισκέψεις του κοινού στις ανοικτές βραδιές του Αστεροσκοπείου Σκίνακα.

Κάθε χρόνο, πέντε Κυριακές, των μηνών  Μαΐου,  Ιουνίου,  Ιουλίου,  Αυγούστου και  Σεπτεμβρίου, οι άνθρωποι του Αστεροσκοπείου μας καλωσορίζουν στο σπίτι τους. Τι θα γίνει, όμως, την εποχή του κοροναϊού;

Ο διευθυντής του Αστεροσκοπείου, καθηγητής Βασίλης Χαρμανδάρης, αναφέρει στην “Π” πως “όλο  το προσωπικό του Αστεροσκοπείου  Σκίνακα και του Ινστιτούτου Αστροφυσικής του ΙΤΕ επιθυμεί να προσφέρει και φέτος τη δυνατότητα στους συμπολίτες μας αλλά και τους επισκέπτες του νησιού να έχουν έναν ακόμη λόγο να ανεβούν στην εντυπωσιακή κορυφή του Σκίνακα.

Θα έχουν έτσι την ευκαιρία να ενημερωθούν για τη νυχτερινή ζωή των αστρονόμων, τις νέες ανακαλύψεις σχετικά με το σύμπαν,  και να απολαύσουν τον υπέροχο  ουρανό παρατηρώντας τον μέσα από το τηλεσκόπιο των 1.3μ.”

Αργυρή επέτειος

Φέτος συμπληρώνονται 25 χρόνια συνεχούς λειτουργίας του Αστεροσκοπείου και φυσικά των ανοικτών βραδιών που ξεκίνησε το 1986 ο κ. Γιάννης Παπαμαστοράκης, πλέον Ομότιμος Καθηγητής του Πανεπιστημίου Κρήτης.

“Έχουμε ήδη έλθει σε επικοινωνία με το Δήμαρχο Ανωγείων κ. Σωκράτη Κεφαλογιάννη για το πώς μπορούμε να γιορτάσουμε την επέτειο αυτή με μια σειρά από εκδηλώσεις που θα γίνουν σε συνεργασία με το Δήμο Ανωγείων και τους κατοίκους του, που τόσο στηρίζουν το αστεροσκοπείο όλα αυτά τα χρόνια.

Σε αυτές θα συμμετάσχουν και οι ερασιτέχνες αστρονόμοι της Κρήτης με τους οποίους είμαστε σε επαφή αλλά και η αστρονομική ομάδα φοιτητών του Πανεπιστημίου Κρήτης.

Δυστυχώς, δεν μπορούμε αυτή τη στιγμή να ανακοινώσουμε τις δράσεις αυτές μια που υπάρχουν ακόμη οι περιορισμοί από την πολιτεία σχετικά μεγάλες συγκεντρώσεις, ειδικά στους στενούς χώρους των κτηρίων του αστεροσκοπείου, λόγω της ανάγκης προστασίας της υγείας όλων μας.

Ευελπιστούμε όμως ότι μέχρι τα μέσα Ιουνίου η κατάσταση θα έχει ομαλοποιηθεί πλήρως και θα μπορούμε να  ανακοινώσουμε τα σχέδια μας και γι’αυτό το καλοκαίρι”, αναφέρει ο κ. Χαρμανδάρης.

Περισσότερες πληροφορίες είναι διαθέσιμες στην ιστοσελίδα του Αστεροσκοπείου Σκίνακα:    http://skinakas.physics.uoc.gr

 

Μπορεί επίσης να σας αρέσει