Τι ζητά η ΠΕΔ Κρήτης για τον πρωτογενή τομέα

174

Άμεσα μέτρα στήριξης του πρωτογενούς τομέα προκειμένου να αποτραπεί η κατάρρευσή του εξαιτίας των επιπτώσεων από την πανδημία του κοροναϊού, ζητά από τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Μάκη Βορίδη η Περιφερειακή Ένωση Δήμων Κρήτης.

Σε επιστολή που απέστειλε ο πρόεδρος της ΠΕΔ κ. Γ. Κουράκης, τονίζεται ότι τα μέτρα ενίσχυσης των αγροτών, των κτηνοτρόφων και των παραγωγών δεν θα πρέπει να αφορούν μόνο σε δάνεια και εγγυήσεις, αλλά να συμπεριλάβουν και ενισχύσεις που θα καλύψουν το αυξημένο κόστος παραγωγής και την απώλεια εισοδημάτων, καθώς ένα μεγάλο μέρος των παραγόμενων προϊόντων παραμένουν αδιάθετα ή έχουν ήδη καταστραφεί.

Παράλληλα η επιστολή προς τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης αναφέρει μεταξύ άλλων ότι αποτελεί πράξη εθνικής σημασίας και ευθύνης για τη διατήρηση του πρωτογενούς τομέα, η ένταξη παραγωγών και επιχειρήσεων σε όλα τα υποστηρικτικά μέτρα που εξαγγέλλονται και (ρευστότητα, κάλυψη επιτοκίου, αναστολή δόσεων, ενισχύσεις).

Είναι κρίσιμο τα μέτρα στήριξης να μην περιορίζονται σε δάνεια και εγγυήσεις, αλλά να περιλαμβάνουν και πακέτο επιδοτήσεων που θα καλύψουν το αυξημένο κόστος παραγωγής και τα διαφυγόντα εισοδήματα λόγω αδιάθετης παραγωγής.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει