ΔΥΣΚΟΛΗ ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ: Την πρώτη (μ.κ.) μέρα πήγαν όλα καλά…

276

Και, όμως, η πρώτη ημέρα κύλησε ομαλά και όλοι εύχονται τα σχολεία να συνεχίσουν να λειτουργούν στους ίδιους ρυθμούς και το υπόλοιπο διάστημα, αν και δεν πιστεύουν ότι είναι εφικτό…

Περίπου το 70% με 80% των μαθητών της Γ΄Λυκείου που έπρεπε να δώσουν το “παρών” χθες στα σχολεία της Κρήτης κάθισαν ξανά στα θρανία, ακριβώς δύο μήνες μετά από το “αντίο” που δεν ειπώθηκε ποτέ.

Ένας μικρός αλλά καθόλου ευκαταφρόνητος αριθμός καθηγητών δεν κατάφεραν να τους υποδεχτούν, αφού είτε κάνουν χρήση της άδειας ειδικού σκοπού είτε ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού.

Όπως είναι γνωστό, χθες γύρισαν στις τάξεις οι μισοί περίπου μαθητές, υποψήφιοι των Πανελλαδικών εξετάσεων ενώ σήμερα είναι η σειρά της δεύτερης βάρδιας. Ακριβή εικόνα για το πόσοι τελικά μαθητές θα παρακολουθούν τα μαθήματα και πόσοι καθηγητές θα είναι στις θέσεις τους αναμένεται να έχουμε τις επόμενες ημέρες.

Ορισμένοι θεωρούν ότι επειδή κάποιοι μαθητές αλλά και γονείς φοβούνται, μπορεί την επόμενη βδομάδα, οπότε και επιστρέφουν οι Β΄Α΄Λυκείου και τα παιδιά του Γυμνασίου, ενδέχεται κάποιοι μαθητές της Γ΄Λυκείου να επιλέξουν να μείνουν στο σπίτι τους για να αποφύγουν το συνωστισμό.

Πρόκειται για παιδιά στην εφηβεία, δύσκολα μπορεί κανείς να τα ελέγξει και χθες οι καθηγητές έδωσαν μία μικρή μάχη για να τους κρατήσουν χώρια την ώρα των διαλειμμάτων.

Ο διευθυντής του 3ου Λυκείου Ηρακλείου, κ. Μ. Αλεξάκης, με τον περιφερειακό διευθυντή εκπαίδευσης Κρήτης, κ. Μ. Καρτσωνάκη
Ο διευθυντής του 3ου Λυκείου Ηρακλείου, κ. Μ. Αλεξάκης, με τον περιφερειακό διευθυντή εκπαίδευσης Κρήτης, κ. Μ. Καρτσωνάκη

Ο περιφερειακός διευθυντής εκπαίδευσης Κρήτης, κ. Μανώλης Καρτσωνάκης, επισκέφτηκε χθες το 3ο Λύκειο Ηρακλείου. Όπως είπε στην “Π”, όλα κύλησαν ομαλά, οι διευθυντές και οι σύλλογοι διδασκόντων των σχολείων είχαν λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα για να υποδεχτούν τους μαθητές.

Η διευθύντρια του 1ου Λυκείου Ηρακλείου, κ. Κατερίνα Χατζάκη, είπε πως παρουσιάστηκαν σχεδόν όλα τα παιδιά ενώ αρκετοί ήταν εκείνοι που ζήτησαν βεβαίωση απαλλαγής από το μάθημα καθώς έχουν στο περιβάλλον τους άτομο που ανήκει σε ευπαθή ομάδα του πληθυσμού.

Τα αναγκαία, όπως τα αντισηπτικά, ήταν στις θέσεις τους, το σχολείο περιμένει ακόμα δύο καθαρίστριες από το Δήμο Ηρακλείου, χθες εργάστηκε μονάχα η μία που ανήκει στο δυναμικό του Καπετανάκειου. Είχε γίνει απολύμανση ενώ οι επιτηρητές ήταν αυστηροί και καλούσαν τα παιδιά να τηρούν τα μέτρα ασφαλείας.

Η κ. Χατζάκη είπε πως αναμένεται να λείψουν κάποιοι καθηγητές καθώς αντιμετωπίζουν προβλήματα υγείας.

Ο διευθυντής του 4ου Λυκείου Ηρακλείου, κ. Χάρης Κατσίδης, ανέφερε πως έδωσαν το “παρών” περισσότεροι από τους μισούς μαθητές. Διαπίστωσε πως ενώ κάποιοι φοβούνται και ανησυχούν, από την άλλη πλευρά υπάρχει μία χαλαρότητα και θέλει να στείλει ένα μήνυμα στους γονείς να ενημερώσουν τα παιδιά τους ότι είναι κρίσιμο να είναι ιδιαίτερα προσεκτικά.

Φαίνεται πως κάποιοι μαθητές δεν έχουν σπουδαιολογήσει την κατάσταση και οι καθηγητές καλούνται να τους επιστήσουν την προσοχή. Λιγότερο από το 1/3 των καθηγητών θα απουσιάζουν, λόγω άδειας ή προβλημάτων υγείας.

Ο πρόεδρος της ΕΛΜΕ Ηρακλείου, κ. Ζαχαρίας Ρηγάκης, ανέφερε πως την πρώτη ημέρα της επιστροφής των μαθητών δεν υπήρξαν προβλήματα αλλά όλοι ανησυχούν για την επόμενη βδομάδα, όταν καθίσουν στα θρανία και οι υπόλοιποι μαθητές της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.

Κάποιες δυσκολίες συνάντησαν κυρίως αναπληρωτές εκπαιδευτικοί που διδάσκουν στην περιφέρεια, καθώς έχουν περιοριστεί τα δρομολόγια των λεωφορείων και ήταν δύσκολη η μετακίνησή τους.

Ακόμα, “αγκάθι” είναι το γεγονός ότι πολλοί εκπαιδευτικοί κάνουν μάθημα σε δύο ακόμα και τέσσερα σχολεία και έτσι είναι εξαιρετικά δύσκολο να συντονίσουν τα ωράριά τους στη νέα πραγματικότητα.

Ο κ. Ρηγάκης είπε πως στη λίστα του ΕΟΔΥ με τις παθήσεις που επιτρέπουν στους καθηγητές να λείψουν από τις τάξεις, δεν περιλαμβάνονται όσες χρειάζονται και κάποιοι καθηγητές που έχουν πρόβλημα υγείας, δεν μπορούν να δικαιολογήσουν την απουσία τους και φοβούνται πολύ για το τι μέλλει γενέσθαι.

 

σχολείο - μάσκα

Ν. Κεραμέως: “Πάμε βήμα- βήμα”

«Τηρούνται όλα τα μέτρα προστασίας, οι αίθουσες είναι καθαρές, έχουν συνεργαστεί όλοι. Όλοι έχουν συμβάλει στη σταδιακής επαναλειτουργίας σχολείων», ανέφερε η υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων Νίκη Κεραμέως, κατά την επίσκεψή της στο 46ο Γενικό Λύκειο Αθηνών.

«Πάμε βήμα-βήμα, προσεκτικά και εδώ είμαστε να εξετάζουμε διαρκώς τα δεδομένα για να δούμε πώς θα πάει η συνολικότερη αποκλιμάκωση των μέτρων», τόνισε η κ. Κεραμέως. Η υπουργός, συνομίλησε με μαθητές του σχολείου για τις ανησυχίες τους και τους καθησύχασε ότι όλα θα πάνε καλά και ότι η ύλη των εξετάσεων θα είναι όσα διδάχθηκαν στην τάξη.

Όπως είναι ήδη γνωστό, η επιστροφή των μελών της σχολικής κοινότητας στα σχολεία γίνεται με τα αναγκαία μέτρα προστασίας, που έχουν προβλέψει ΕΟΔΥ και Υπουργείο Παιδείας, με την τήρηση της απόστασης 1,5 μέτρου να είναι το βασικότερο.

Η καθιερωμένη συγκέντρωση στον προαύλιο χώρο πριν την έναρξη του προγράμματος δεν θα πραγματοποιείται και οι μαθητές θα πηγαίνουν απ’ ευθείας στην αίθουσα του τμήματός τους.  Σε κάθε τάξη θα βρίσκονται μέχρι 15 μαθητές, οι οποίοι θα κάθονται ένας ανά θρανίο και εναλλάξ, στη δεξιά και αριστερή πλευρά του θρανίου, όχι ο ένας πίσω από τον άλλον.

Ο εξαερισμός των τάξεων θα γίνεται φυσικά και προβλέπεται καθαρισμός τους δύο φορές την ημέρα.

Επιπλέον, οι μαθητές δεν θα κάνουν ενιαίο διάλειμμα. Αντίθετα, προβλέπεται σταδιακή έξοδος και με σειρά και επιπλέον, κάθε τμήμα θα έχει διαφορετικό χώρο στο προαύλιο.

Απαγορεύονται τα παιχνίδια με μπάλα (π.χ. βόλεϊ, μπάσκετ, ποδόσφαιρο) και τα κυλικεία είναι κλειστά. Ακόμη, σχολαστικός θα είναι ο καθαρισμός στα σχολεία, τα οποία έχουν «εξοπλιστεί» με αντισηπτικά. Ως προς τη χρήση μάσκας από τους μαθητές, αυτή είναι προαιρετική στις τάξεις και τα μέσα μεταφοράς των μαθητών.

Για τη διαχείριση τυχόν συμπτωμάτων που εμφανίζονται σε μέλος της σχολικής κοινότητας, θα ενεργοποιείται το σχετικό πρωτόκολλο του ΕΟΔΥ, στη βάση της διαδικασίας της ιχνηλάτησης και με διαβαθμίσεις ανάλογα με το κάθε περιστατικό. Δεν προβλέπεται να κλείνει το σχολείο σε περίπτωση κρούσματος.

Σχετικά με τις απουσίες εκπαιδευτικών και μαθητών, υπάρχει πρόβλεψη άδειας για εκπαιδευτικούς που εμπίπτουν στην κατηγορία ειδικών αδειών απουσίας, ενώ θα συνεχιστούν οι άδειες ειδικού σκοπού και στο δημόσιο και στον ιδιωτικό τομέα για γονείς με παιδιά σε εκπαιδευτικές δομές που παραμένουν σε αναστολή.

Επίσης, υπάρχει η δυνατότητα μη προσμετρώμενης απουσίας για μαθητές που έχουν ειδικό λόγο. Για όσους μαθητές υπάρχει ειδικός λόγος απουσίας από το σχολείο, προβλέπεται ζωντανή αναμετάδοση του μαθήματος μέσω τηλεκπαίδευσης. Σε αυτό το σημείο υπάρχουν έντονες αντιδράσεις από εκπαιδευτικούς και γονείς.

Οι μαθητές των δημοτικών και των νηπιαγωγείων πιθανώς να επιστρέψουν στις σχολικές αίθουσες την 1η Ιουνίου, αλλά αυτό θα εξαρτηθεί από τα επιδημιολογικά δεδομένα των επόμενων ημερών. Από το Υπουργείο έχει ξεκαθαριστεί ότι τα δημοτικά και τα νηπιαγωγεία θα ανοίξουν ξανά «μόνο αν υπάρχει η βεβαιότητα ότι η πορεία της επιδημίας βαίνει καθοδικά».

 

Μπορεί επίσης να σας αρέσει