ΑΓΡΟΤΕΣ: Η ΠΕΔ ζητά μέτρα στήριξης

208

Συγκεκριμένα μέτρα στήριξης του πρωτογενούς τομέα, προκειμένου να αποτραπεί η κατάρρευσή του, ζητά από τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Μάκη Βορίδη η Περιφερειακή Ένωση Δήμων Κρήτης.

Σε επιστολή που απέστειλε ο πρόεδρος της ΠΕΔ Γιάννης Κουράκης, τονίζεται η αποφασιστική συμβολή του αγροτοδιατροφικού τομέα στην κάλυψη των αναγκών των πολιτών καθώς και στη δημιουργία κλίματος εμπιστοσύνης σχετικά με την επάρκεια αγαθών και αποθεμάτων.

Σύμφωνα με την ΠΕΔ Κρήτης, τα μέτρα ενίσχυσης των αγροτών, των κτηνοτρόφων και των παραγωγών δεν θα πρέπει να αφορούν μόνο σε δάνεια και εγγυήσεις, αλλά να συμπεριλάβουν και ενισχύσεις που θα καλύψουν το αυξημένο κόστος παραγωγής και την απώλεια εισοδημάτων, καθώς ένα μεγάλο μέρος των παραγόμενων προϊόντων παραμένουν αδιάθετα ή έχουν ήδη καταστραφεί.

«Οι αγρότες της Κρήτης σύμφωνα με τα στοιχεία και τις εκτιμήσεις των Δήμων και των κρατικών υπηρεσιών συμμετέχουν ενεργά στην κοινή προσπάθεια, παρά το γεγονός ότι ένα σημαντικό μέρος της παραγωγής τους παραμένει αδιάθετο και ένα μεγάλο μέρος ευπαθών προϊόντων έχει καταστραφεί» αναφέρεται μεταξύ άλλων στη σχετική ανακοίνωση όπου και προστίθεται:

«Καλλιέργειες δυναμικού χαρακτήρα όπως οι θερμοκηπιακές, οι ελαιοκαλλιέργειες, η αμπελουργία, η κτηνοτροφία και άλλες, αντιμετωπίζουν σήμερα προβλήματα βιωσιμότητας τα οποία επεκτείνονται και στις επιχειρήσεις συσκευασίας και μεταποίησης. Ο κίνδυνος κατάρρευσης της παραγωγικής βάσης λόγω της συσσώρευσης των προβλημάτων είναι πλέον ορατός».

Η Περιφερειακή Ένωση Δήμων τονίζει ότι αποτελεί πράξη εθνικής σημασίας και ευθύνης για τη διατήρηση του πρωτογενή τομέα, η ένταξη παραγωγών και επιχειρήσεων σε όλα τα υποστηρικτικά μέτρα που εξαγγέλλονται.

«Είναι κρίσιμο τα μέτρα στήριξης να μην περιορίζονται σε δάνεια και εγγυήσεις, αλλά να περιλαμβάνουν και πακέτο επιδοτήσεων που θα καλύψουν το αυξημένο κόστος παραγωγής και τα διαφυγόντα εισοδήματα λόγω αδιάθετης παραγωγής» τονίζεται στην ανακοίνωση και προστίθεται:

«Επίσης, είναι επιβεβλημένη η δημιουργία ειδικά για τον αγροτικό τομέα εστιασμένων προγραμμάτων και δράσεων τόσο για την απορρόφηση της πλεονάζουσας παραγωγής, όσο και για την απρόσκοπτη συνέχιση του τομέα την επόμενη μέρα.

Οι ΟΤΑ της Κρήτης σε συνεργασία με τους αγροτικούς φορείς έχουν υποβάλλει τεκμηριωμένες προτάσεις που χρήζουν άμεσης εξέτασης στην προοπτική υιοθέτησης βιώσιμων λύσεων με στόχο την άμβλυνση των προβλημάτων και την ομαλή μετάβαση στη μετά κρίση εποχή».

 

Μπορεί επίσης να σας αρέσει