Ο Μ. ΔΟΛΑΨΑΚΗΣ ΣΤΗΝ “Π”: Ποιο είναι το προφίλ του παιδόφιλου, ποιο του παιδεραστή;

2,461
Ο κ. Μάνος Δολαψάκης

Ποιο είναι το προφίλ του παιδόφιλου και ποιο του παιδεραστή;
Γιατί ο ένας κάνει πράξη τις φαντασιώσεις του και ο άλλος όχι;

Οι άνθρωποι αυτοί γεννιούνται έτσι, ή διαμορφώνονται μετά από συγκεκριμένα βιώματα, υπάρχει “θεραπεία” για την σεξουαλική αυτή απόκλιση που ονομάζεται παιδοφιλία;

Ο ψυχίατρος και επιστημονικός διευθυντής της Κλινικής Ψυχικής Υγείας “Αγιος Χαράλαμπος”, κ. Μάνος Δολαψάκης, μιλά στην “Π” για το σοβαρό αυτό θέμα που απασχολεί πολλούς, καθώς το 7% των παιδιών στην Ελλάδα έχουν υποστεί κάποια μορφή σεξουαλικής παρενόχλησης από ενήλικα, ωστόσο το περιστατικά που δεν καταγγέλλονται ποτέ είναι πολύ περισσότερα.

Πορτραίτο του Hugo Echarri. Ο παιδόφιλος ζει με τις ερωτικές φαντασιώσεις του, ο παιδεραστής τις κάνει πράξη

Ζουν με τις φαντασιώσεις τους

Ερ.: Υπάρχει μια σύγχυση σχετικά με τους παιδόφιλους και τους παιδεραστές, διότι υπάρχει μια σημαντική διαφοροποίηση. Μπορείτε να μας την εξηγήσετε;

Απ: Ο παιδόφιλος είναι εκείνος που έχει μια σεξουαλική απόκλιση η οποία ονομάζεται στη ψυχιατρική παραφιλία.

Ο άνθρωπος αυτός έχει χρόνιες, εμμονικές ερωτικές φαντασιώσεις με παιδιά. Ηλικιακά ο ίδιος πρέπει να είναι πάνω από 16 ετών. Ωστόσο λόγω αναστολών, και φόβου για την τιμωρία δεν παρενοχλεί παιδιά. Είναι προσωπικότητες ιδιαίτερα εσωστρεφείς, δεν παντρεύονται και έχουν μια κρυφή σεξουαλική ζωή, που περιλαμβάνει παρακολούθηση σχετικών ταινιών, τσατ στο διαδίκτυο κ.λπ.

Ο παιδόφιλος ζει με τις φαντασιώσεις του, χωρίς να προχωρεί σε πράξεις.

Τις κάνουν πράξεις

Ερ.: Ποιο είναι το προφίλ του παιδερεαστή;

Απ: .: Ο παιδεραστής είναι εκείνος που τουλάχιστον μια φορά έχει παρενοχλήσει σεξουαλικά παιδιά.

Ο  παιδεραστής εγκληματεί και το κάνει με έλλειψη ενσυναίσθησης, υποστηρίζει μάλιστα ότι αυτό που κάνει αρέσει στα παιδιά.

Ερ.: Υπάρχουν κάποια στοιχεία για το ποσοστό των παιδεραστών;

Απ: .: Αυτό που γνωρίζουμε στην Ελλάδα, είναι ότι το 7% των παιδιών έχουν υποστεί κάποια μορφή σεξουαλικής παρενόχλησης.

Τα τελευταία χρόνια, η κοινωνία είναι περισσότερο αφυπνισμένη και όλο και περισσότερα περιστατικά έρχονται στο φως. Αν λάβουμε υπόψιν ότι πολλά είναι και εκείνα που δεν αποκαλύπτονται ποτέ, το ποσοστό είναι μεγάλο.

Γεννιέσαι ή γίνεσαι;

Ερ.: Παιδεραστής ή παιδόφιλος γεννιέσαι ή γίνεσαι;

Απ.: Τα 2/3 των παιδεραστών έχουν κακοποιηθεί σεξουαλικά στην παιδική τους ηλικία και στην πορεία μετατρέπονται από θύματα σε θύτες.

Στους παιδόφιλους υπάρχει η επιστημονική θεωρία ότι η σεξουαλική τους απόκλιση οφείλεται σε νευροβιολογικούς και ενδοκρινολογικούς παράγοντες. Δηλαδή, έτσι γεννιούνται.

Οι φαντασιώσεις και των δύο είναι κοινές, αλλά όπως είπαμε νωρίτερα, οι παιδεραστές έχουν άρση αναστολών και τις κάνουν πράξη.

Οι μελέτες έχουν δείξει ότι οι παιδόφιλοι, που συνήθως έχουν εξουσιαστικούς και αυστηρούς γονείς δεν παντρεύονται και δεν κάνουν παιδιά. Οι παιδεραστές παντρεύονται και κάνουν παιδιά.

Τι πιστεύουν οι ίδιοι

Ερ.: Πώς εκφράζονται οι ίδιοι απέναντι σε αυτή την ανάγκη τους να προσεγγίζουν ερωτικά τα παιδιά;

Απ: .: Οι παιδεραστές είτε αρνούνται την πράξη τους, είτε λένε ότι έγινε με τη συναίνεση των παιδιών, προσφέροντας μάλιστα ευχαρίστηση στα θύματά τους.

Ερ.: Το πιστεύουν αυτό;

Απ: .: Ναι, αυτό πιστεύουν.

Υπάρχει θεραπεία;

Ερ.: Θα σας ρωτήσω με πολύ απλοϊκό τρόπο. Υπάρχει θεραπεία;

Απ: .: Θα έλεγα ότι όχι, δεν υπάρχει θεραπεία για τους παιδεραστές σε ψυχιατρικό επίπεδο. Επίσης, η ποινική τους αντιμετώπιση δεν είναι ικανή να τους αποτρέψει από την επανάληψη της πράξης τους. Η φυλακή δεν έχει αναμορφωτικό χαρακτήρα γι αυτούς. Είναι άνθρωποι με ψυχική νόσο, χωρίς αμφιβολία, αλλά έχουν καταλογισμό των πράξεών τους.

Γι’ αυτό η πολιτεία και οι νόμοι πρέπει να προστατεύσουν την κοινωνία στο σύνόλό της.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει