ΚΑΙ ΠΡΩΤΟΤΥΠΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ: SOS από τα καταστήματα εστίασης ενόψει ανοίγματος

308

SOS εκπέμπει από τα καταστήματα εστίασης τα οποία βρίσκονται αντιμέτωπα με μια πρωτόγνωρη πραγματικότητα, που επιφέρει δραστικές αλλαγές στη λειτουργία τους και είναι κρίσιμο ερώτημα, πόσοι θα μπορέσουν να αντέξουν στους νέους υγειονομικούς κανόνες που επιβάλλονται. Χθες οι ιδιοκτήτες καφετεριών, μπαρ, εστιατορίων και καταστημάτων εστίασης γέμισαν καρέκλες τη διαδρομή από τη Λότζια μέχρι την πλατεία Λιονταριών, στο πλαίσιο μιας βουβής αλλά με ηχηρό μήνυμα κινητοποίησης, σε σχέση με το διεκδικητικό πλαίσιό της.

Οι καταστηματάρχες εκφράζουν την αγωνία και την απόγνωσή τους, καθώς αφενός βρίσκονται αντιμέτωποι με τις παρενέργειες των λουκέτων της καραντίνας και αφετέρου είναι ζήτημα αν θα μπορέσουν να  λειτουργήσουν με βάση τους νέους υγειονομικούς κανόνες που καλούνται να εφαρμόσουν.

Η κ. Καναβάκη

Με δηλώσεις της στην «Π» η πρόεδρος του Συλλόγου Επισιτισμού και Διασκέδασης νομού Ηρακλείου κ. Μαρία Αντωνακάκη τόνισε ότι το κεντρικό μήνυμα της χθεσινής κινητοποίησης ήταν να εκφραστεί η διαμαρτυρία αλλά και η αγωνία του κλάδου για τα μέτρα στήριξης που ανακοίνωσε η κυβέρνηση τα οποία δεν επαρκούν, ακριβώς επειδή δεν ανταποκρίνονται στις πραγματικές ανάγκες των επιχειρηματιών. Η ίδια εξηγεί ότι αδιαπραγμάτευτο αίτημα του κλάδου είναι η απαλοιφή των δημοτικών τελών κοινοχρήστων χώρων και τελών παρεπιδημούντων για όλο το 2020.

Επίσης ο κλάδος ζητά μείωση των ενοικίων έως 40% για όλο το 2020, όπως επίσης μείωση των ασφαλιστικών εισφορών, μείωση του ΦΠΑ σε 6% και 13% και επιδότηση των εργαζομένων.

Μάλιστα το όλο θέμα πρόκειται να συζητηθεί σήμερα στη Λότζια με την αντιδήμαρχο Οικονομικών Μαρία Καναβάκη, η οποία έχει ζητήσει συνάντηση με τον κλάδο.

Η κ. Καναβάκη με δηλώσεις της στην «Π» τονίζει μεταξύ άλλων ότι «οι συνέπειες και οι πληγές της πρωτοφανούς αυτής κατάστασης σε όλα τα επίπεδα -και εν προκειμένω στο οικονομικό-θα αρχίσουν να φαίνονται και να ξεδιπλώνονται όσο επανερχόμαστε στην “κανονικότητα”. Μια κανονικότητα που σίγουρα δεν θα είναι αυτή που ζούσαμε προηγουμένως, τουλάχιστον στην αρχή, και ελπίζω όχι για πολύ.


Διαμαρτυρία με άδειες καρέκλες έκαναν χθες και στο Ηράκλειο

Διαμαρτυρία με άδειες καρέκλες έκαναν χθες και στο Ηράκλειο


Στον Δήμο Ηρακλείου έχουμε ήδη στρέψει το βλέμμα μας στον επιχειρηματικό κόσμο με μια πρώτη σειρά μέτρων και είμαστε παρόντες για να επανέλθουμε σε ό,τι χρειαστεί και δύναται.

Ειδικότερα ο χώρος της εστίασης πραγματικά είναι ένας από τους κλάδους που έχει δεχτεί ισχυρότατο πλήγμα.

Στη βάση αυτή η δημοτική Αρχή και ο δήμαρχος Β. Λαμπρινός, ανακοίνωσε δημόσια την απαλλαγή των επιχειρηματιών από τα τέλη κοινόχρηστων χωρών για όσο διάστημα βρίσκονται σε αναστολή οι επιχειρήσεις τους.

Είμαστε εδώ παρόντες και πρόθυμοι για να συζητήσουμε μαζί τους, να ακούσουμε τα αιτήματά τους και τις προτάσεις τους και να τους στηρίξουμε στην επανεκκίνηση και στην προσπάθεια αναγέννησης των επιχειρήσεών τους».

Συναντήσεις με τους θεσμικούς εκπροσώπους φορέων

Εκτός από τη συνάντηση με τον Σύνδεσμο Επισιτισμού και Διασκέδασης, η δημοτική Αρχή θα έχει και σήμερα συναντήσεις με εκπροσώπους φορέων της πόλης που άρχισαν χθες με πρωτοβουλία του δημάρχου Ηρακλείου κ. Β. Λαμπρινού στη Λότζια.

Συγκεκριμένα, ο δήμαρχος συναντήθηκε διαδοχικά με τον πρόεδρο του Σωματείου Επισιτισμού – Τουρισμού Νομού Ηρακλείου  Μιχάλη Ριζικιανάκη, τον πρόεδρο της ΟΕΒΕΝΗ Χαράλαμπο Λεκάκη, τον πρόεδρο του Σωματείου Ξενοδοχοϋπαλλήλων Νομού Ηρακλείου Νίκο Κοκολάκη και τον πρόεδρο του Εμπορικού Συλλόγου Μανώλη Κουμαντάκη, παρουσία και της Αντιδημάρχου Οικονομικών Μαρίας Καναβάκη. Στόχος αυτών των συναντήσεων που θα συνεχιστούν τις επόμενες ημέρες είναι να ιεραρχηθούν οι ανάγκες και οι προτεραιότητες κάθε κλάδου ώστε με βάση  αυτές και με τη συνδρομή του Δήμου να καταρτιστεί ένας ολοκληρωμένος σχεδιασμός για την αντιμετώπιση των συνεπειών της κρίσης και την επανεκκίνηση της τοπικής οικονομίας.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει