Επιστροφή στην κανονικότητα

228

Δέκα χρόνια περίμεναν οι Έλληνες σε όλη τη διάρκεια της αδυσώπητης οικονομικής κρίσης, πότε θα έρθει επιτέλους εκείνη η ευλογημένη ώρα του τέλους των μνημονίων, των περικοπών, των οικονομικών δυσκολιών και της επιστροφής στην κανονικότητα.

Το έτος 2020 ξεκίνησε με τις καλύτερες προοπτικές στην οικονομία και τον τουρισμό και όλα έδειχναν ότι η ελπίδα για την επιστροφή θα γινόταν επιτέλους πραγματικότητα.

«Τα μαύρα σύννεφα» της παγκόσμιας υγειονομικής κρίσης ξεκίνησαν από την Κίνα τον Δεκέμβριο και σε τρεις μήνες απλώθηκαν παντού, προκαλώντας τη μεγαλύτερη σε έκταση πανδημία όλων των εποχών στην ανθρώπινη κοινωνία.

Η χώρα μας βγήκε νικήτρια στην πρώτη μάχη του υγειονομικού πολέμου κατά της πανδημίας, μετρώντας ένα από τους μικρότερους αριθμούς κρουσμάτων και θυμάτων αναλογικά με τον πληθυσμό της, σε παγκόσμιο επίπεδο.

Από χτες οι Έλληνες εισέρχονται σε μια περίοδο σταδιακής άρσης των περιοριστικών μέτρων, προσδοκώντας την επανεκκίνηση της οικονομίας και επιστροφή μερικής κανονικότητας. Τα πράγματα αλλάζουν βγαίνοντας από το σπίτι χωρίς SMS και βεβαιώσεις μετακίνησης. Αφήνοντας πίσω μας τη φράση «μένουμε σπίτι» συνειδητοποιούμε ότι μάλλον επρόκειτο για πιο εύκολες στιγμές σε αυτή την απίστευτη περιπέτειά μας, γιατί παρά το ότι στους περισσότερους τα οικονομικά είχαν αρχίσει να χειροτερεύουν, στο σπίτι μας μας υποχρέωσαν να μείνουμε, δεν μας έβαλαν στα κάτεργα να δουλεύουμε κάτω από τον καυτό ήλιο…

Συζητείται εδώ και πολλές ημέρες και τελικά είναι αλήθεια ότι αυτή η δεύτερη φάση είναι χείρων της πρώτης. Η διαδικασία αυτοπεριορισμού είναι δυσκολότερη από την ξεκάθαρη απαγόρευση, γιατί είναι ευκολότερη η παραβίαση των κανόνων που εξασφαλίζουν τη συντομότερη επιστροφή στην κανονικότητα. Ο έλεγχος επιτήρησης για την εφαρμογή των νέων μέτρων με τη σταδιακή αποκλιμάκωσή τους, καθίσταται προβληματικός εκ μέρους των αρμοδίων ελεγκτικών μηχανισμών.

Ακούγονται συζητήσεις, γκρίνιες, διατυπώνονται απορίες. «Δύσκολο σταυρόλεξο» για δυνατούς πολίτες, οι οδηγίες στη τήρηση των κανόνων για την αποφυγή των συνεπειών από τις κυρώσεις που προβλέπονται στους παραβάτες. Εννιά στον αριθμό είναι οι νέες πράξεις νομοθετικού περιεχομένου που εκδόθηκαν τις τελευταίες ημέρες, για όλες τις περιπτώσεις ανά κατηγορία σε όλη την επικράτεια. Η συζήτηση πρέπει να γίνεται στη σωστή βάση και το ζήτημα δεν είναι μόνο τι απαγορεύεται και τι επιτρέπεται. Δεν είναι το πρόβλημα εάν μας πιάσουν ή μας καταγγείλουν, εάν θα πληρώσουμε πρόστιμο ή εάν θα τη γλυτώσουμε. Δεν γίνεται να υπάρχει ένας αστυνομικός πίσω από κάθε πολίτη.

Ό,τι κάνουμε είναι για το καλό της κοινωνίας για να μην προκληθεί αναζωπύρωση του φαινομένου διασποράς του κορωναϊού.

Υπάρχει στην ελληνική κοινωνία διάχυτη η ανησυχία μεγάλης μερίδας πολιτών, επιχειρηματιών, υπαλλήλων ιδιωτικού τομέα, ανέργων και άλλων που δίκαια διαμαρτύρονται λέγοντας: Πρέπει να υπακούσομε στην τήρηση των νέων μέτρων, να μην το ρισκάρουμε και να προστατεύσουμε τη δημόσια υγεία. Μετά τι γίνεται με την ανεργία, την ανέχεια, την ύφεση και την οικονομική αιμορραγία ; Θα σωθεί η υγεία και η ζωή των συνανθρώπων μας και θα βοηθήσει η πολιτεία με τις ελαφρύνσεις και τα επιδόματα, όμως είναι αυτά αρκετά για να καλύψουν τις ανάγκες για την επιβίωσή μας; Θα θυσιάσουμε τη ζωή μας στη μάχη για την αντιμετώπιση του κορωναϊού και μετά ποια θα είναι η τύχη η δική μας και της οικογένειάς μας;

Σε λίγες ημέρες θα γνωρίζουμε ποια είναι η απάντηση σε όλους αυτούς τους ανθρώπους που αγωνιούν για το μέλλον τους. Η οικονομική ζημιά θα είναι μεγαλύτερη από ότι φανταζόμαστε, παρότι η γενική εκτίμηση είναι ότι δεν θα έχουμε επανάληψη των μνημονιακών χρόνων. Όμως όπως τα πράγματα αποδεικνύουν στην Ελλάδα υπάρχει υπεύθυνη κυβέρνηση. Όπως στην πρώτη φάση αντιμετώπισης της πανδημίας του κορωναϊού, όλοι κυβέρνηση, κρατικός μηχανισμός, πολίτες, πετύχαμε, έτσι και στη δεύτερη έχουμε καθήκον να ολοκληρώσουμε την επιτυχία.

Πρώτα η υγεία με την αντιμετώπιση της πανδημίας και μετά ο στόχος για την αποκατάσταση της δημοσιονομικής ευχέρειας του κράτους και των πολιτών. Όλοι μαζί και ο καθένας ξεχωριστά να αναλάβουμε τις ευθύνες που μας αναλογούν υπηρετώντας το ρόλο που αναλάβαμε, για να οδηγήσουμε τη χώρα με ασφάλεια στο δρόμο της επιστροφής στην κανονικότητα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει