ΕΜΠΟΡΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ: 12 προτάσεις για τη βιωσιμότητα της αγοράς

366

Είναι γνωστό πως η επόμενη ημέρα μετά την πανδημία, αναμένεται να βρει αρκετές επιχειρήσεις κλειστές, ενώ ακόμα περισσότερες θα αναζητούν ρευστότητα για να καλύψουν στοιχειώδεις ανάγκες και να εισέλθουν ξανά σε μια κανονικότητα.

Στο πλαίσιο αυτό, ο Εμπορικός Σύλλογος Ηρακλείου, έχει πάρα πολλές φορές επισημάνει την ανάγκη να υπάρξουν συγκεκριμένα μέτρα στήριξης προς τις επιχειρήσεις για να μπορέσουν να επιβιώσουν και να πάρουν κάποιες αναγκαίες ανάσες, αφού βρίσκονται στο χείλος της καταστροφής.

Όπως συμβαίνει και σε πλήθος άλλων περιπτώσεων, ο Εμπορικός Σύλλογος δεν αρκείται σε διεκδικήσεις μόνο, αλλά καταθέτει μία δέσμη συγκεκριμένων προτάσεων προς το αρμόδιο Υπουργείο Ανάπτυξης με επιστολή του προς τον Υπουργό Ανάπτυξης Άδωνι Γεωργιάδη, τις οποίες και εξειδικεύει.

Οι προτάσεις περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων μειώσεις στο ΦΠΑ, στα ενοίκια των επιχειρήσεων, στα τιμολόγια της ΔΕΗ και τον ΕΝΦΙΑ, καθώς και μέτρα στήριξης της χρηματοδότησης τους από τις τράπεζες.

«Ο Εμπορικός Σύλλογος Ηρακλείου προτείνει σειρά μέτρων στήριξης όπου θα βοηθήσουν τις επιχειρήσεις να παραμείνουν ανοικτές και να κρατήσουν ζωντανή την οικονομία και την απασχόληση» αναφέρεται μεταξύ άλλων στο κείμενο των προτάσεων όπου και ζητούνται:

 1. Την άμεση μείωση του συντελεστή ΦΠΑ στο 19%
 2. Την παράταση μείωσης των ενοικίων 40% για όλο το 2020 και όσο χρειαστεί.
 3. Την μείωση των ενοικίων κατά 50% στα καταστήματα όπου ιδιοκτήτες είναι οι Δήμοι και τα φιλανθρωπικά ιδρύματα για όλο το 2020 και όσο χρειαστεί.
 4. Έκπτωση κατά 20% σε όλα τα τιμολόγια ΔΕΗ για το 2020 και όσο χρειαστεί.
 5. Μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 50% για όλο το 2020 και όσο χρειαστεί.
 6. Μείωση ασφαλιστικών εισφορών εργοδοτών και εργαζομένων κατά 50% για το 2020.
 7. Οριστική κατάργηση της προκαταβολής φόρου και του τέλους επιτηδεύματος.
 8. Την άμεση και εύκολη χρηματοδότηση των επιχειρήσεων μέσω ευρωπαϊκών προγραμμάτων για των εκσυγχρονισμό και την αναβάθμιση των ηλεκτρονικών υπηρεσιών τους. Αυτό έμμεσα θα φέρει περισσότερες θέσεις εργασίας λόγο του εξειδικευμένου προσωπικού που θα προσληφθεί.
 9. Να δοθούν άμεσα κεφάλαια κίνησης με κρατική εγγύηση σε μικρές επιχειρήσεις όπου σκοπό θα έχουν αποκλειστικά την πληρωμή προμηθευτών, φόρων και λειτουργικών εξόδων μιας επιχείρησης.
 10. Άμεση ενεργοποίηση του επαγγελματικού ακατάσχετου τραπεζικού λογαριασμού (προς το δημόσιο και προς τρίτους) για πληρωμή προμηθευτών και λοιπών πάγιων εξόδων με πρόνοια δυνατότητας μηνιαίας ανάληψης από τον εργοδότη ποσού αντίστοιχου με αυτό που προβλέπεται για τους λογαριασμούς φυσικών προσώπων.
 11. Αναστολή πλειστηριασμών επαγγελματικής στέγης και πρώτης κατοικίας μέχρι η οικονομία να επανέλθει στην κανονικότητα.
 12. Επαναφορά ρυθμίσεων 120 δόσεων χωρίς προσαυξήσεις για φορολογικές, ασφαλιστικές & δημοτικές οφειλές”.

 

Μπορεί επίσης να σας αρέσει