Στα «χαρακώματα» με την κυβέρνηση βρίσκονται οι πρατηριούχοι, καθώς φαίνεται πως τα συναρμόδια Υπουργεία δεν συμμερίζονται ούτε και ταυτίζονται με τις απόψεις των πρατηριούχων που δηλώνουν ότι μάχονται για την επιβίωση.
Η αρχή του άτυπου «πολέμου» έγινε όταν η κυβέρνηση αρχικά αρνούνταν να εντάξει τον κλάδο στα ευεργετήματα των νέων πράξεων νομοθετικού περιεχομένου και χρειάστηκαν αλλεπάλληλες επιστολές και τηλεδιασκέψεις προκειμένου κάτι τέτοιο να γίνει εφικτό.
Στη συνέχεια όμως, κι ενώ η κυβέρνηση αυστηροποιούσε τα μέτρα περιορίζοντας την κυκλοφορία, δεν επέτρεψε στους πρατηριούχους να μειώσουν το ωράριο λειτουργίας τους, με αποτέλεσμα, όπως οι ίδιοι αναφέρουν, να έχουν τα ίδια λειτουργικά έξοδα με την προ κοροναϊού εποχή, αλλά πολύ μικρότερα έσοδα, λόγω των περιορισμών στις μετακινήσεις.
Εκτός από αυτό όμως, η κυβέρνηση, έμμεσα άρχισε να κατηγορεί τους πρατηριούχους για αισχροκέρδεια, αυξάνοντας σημαντικά τους ελέγχους σε ολόκληρη την Κρήτη.
Κάτι τέτοιο είχε ως αποτέλεσμα, ο Σύνδεσμος Βενζινοπωλών Ηρακλείου να προχωρήσει σε μια σχετική αναλυτική ανακοίνωση, προκειμένου να δώσει εξηγήσεις και να διευκρινίσει το λόγο για τον οποίο τα όσα αναφέρονται δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα. Ο Σύνδεσμος κάνει λόγο για «πόλεμο» εναντίον των πρατηρίων και των πρατηριούχων, ενώ διευκρινίζει πως οι ιδιαίτερες συνθήκες της περιόδου δημιουργούν λανθασμένες εντυπώσεις.
Ειδικότερα στην ανακοίνωση του Συνδέσμου αναφέρονται τα εξής:
«1. Οι πρατηριούχοι υγρών καυσίμων και όλο το προσωπικό τους είναι στην πρώτη γραμμή εξυπηρέτησης του πολίτη με κίνδυνο την έκθεση στον κοροναϊό.
- Τα έσοδά τους έχουν περιοριστεί σε βαθμό από 60%-90% λόγω των περιοριστικών μέτρων που ορθώς έχουν επιβληθεί από την κυβέρνηση.
- Τα έξοδα δεν έχουν μειωθεί αντίστοιχα καθώς το προσωπικό παραμένει στην πρώτη γραμμή και τα λειτουργικά έξοδα όπως ρεύμα, συντήρηση εγκαταστάσεων, λογισμικά, λογαριασμοί κ.α. παραμένουν σε επίπεδα προ των περιοριστικών μέτρων.
- Οι οργανώσεις που μας εκπροσωπούν έχουν ζητήσει από την κυβέρνηση την μείωση ωραρίου των πρατηρίων αποδεικνύοντας την δραματική οικονομική κατάσταση των πρατη- ριούχων, οι οποίοι πλέον μάχονται για την βιωσιμότητά τους και όχι την κερδοφορία τους πόσο μάλλον την αισχροκέρδεια.
- Ο καταναλωτής απολαμβάνει χαμηλότερες τιμές σε όλες τις τιμές των υγρών καυσίμων σε σχέση με την περίοδο προ κυβερνητικών περιορισμών κυκλοφορίας.
- Οι καταναλωτές εκ των πραγμάτων δεν κινούνται λόγω των περιοριστικών μέτρων και σαν συνέπεια έχει μειωθεί η μηνιαία δαπάνη σε καύσιμα ανά νοικοκυριό.
- Το τελευταίο διάστημα παρατηρείται στην αγορά μια “αναρχία” διακύμανσης τιμών καυσίμων, που οφείλεται στο γεγονός ότι η αγορά δεν λειτουργεί υπό καθεστώς κανονικότητας.
Η κατάσταση θα ομαλοποιηθεί όταν επιστρέψει η αγορά στους κανονικούς ρυθμούς.
Είμαστε θετικοί σε όλους τους ελέγχους από οποιονδήποτε φορέα ή αρχές της πολιτείας. Όμως δημιουργούνται άδικα εντυπώσεις για αισχροκέρδεια στον κλάδο όταν στην πραγματικότητα όλοι ανεξαιρέτως οι πρατηριούχοι πλήττονται από την κρίση.
Οι πρατηριούχοι αναγκάζονται σε διλήμματα περαιτέρω μείωσης των τιμών ή διατήρησης των θέσεων εργασίας, όταν θα έπρεπε να επικεντρώνονται στην ασφάλεια του προσωπικού και των πολιτών αλλά και στην όσο το δυνατόν διατήρηση θέσεων εργασίας».