Τσιόδρας: Φθίνει η νόσος στην Ελλάδα

285

Τα γρήγορα αντανακλαστικά της χώρας μας, τα ευχάριστα νέα που έρχονται πολλές φορές από τα νοσοκομεία και ο σχεδιασμός της Πολιτείας για την επόμενη μέρα αφήνουν περιθώριο αισιοδοξίας ότι σιγά- σιγά θα αρχίσει η άρση των μέτρων.

«Καταγράφεται σταδιακή μείωση κρουσμάτων, όσων νοσηλεύονται αλλά και όσων καταλήγουν από επιπλοκές» είπε χθες ο λοιμωξιολόγος, κ. Σωτήρης Τσιόδρας.

Συμπλήρωσε, δε, πως ο αριθμός διασποράς στη χώρα μας (R0) είναι κάτω από ένα, γεγονός που σημαίνει πως στην πατρίδα μας «ο κοροναϊός περιορίζεται».

Χθες, σημειώθηκαν δύο νέοι θάνατοι,  ανεβάζοντας τον τραγικό απολογισμό στους 101. Τα συνολικά κρούσματα ανέρχονται στα 2.170 μετά την επιβεβαίωση 25 νέων κρουσμάτων χθες.

Από τους νοσούντες οι 555 σχετίζονται με ταξίδι στο εξωτερικό, ενώ 869 με ήδη γνωστό κρούσμα. Από το σύνολο των θανόντων γυναίκες είναι οι 27, ενώ η μέση ηλικία όσων κατέληξαν είναι τα 73 χρόνια. Σχεδόν οι 9 στους 10 (89%) είχαν υποκείμενο νόσημα ή ήταν ηλικίας άνω των 70 ετών.

Σε ΜΕθ νοσηλεύονται 76 συμπολίτες μας, με μέση ηλικία τα 68 έτη. Εξ αυτών 17 είναι γυναίκες και όλοι οι υπόλοιποι άνδρες, ενώ το 80% έχει υποκείμενο νόσημα ή ηλικία άνω των 70.

Παράλληλα 27 άτομα εξήλθαν από τις ΜΕΘ.

Παράλληλα ο κ. Τσιοδρας έκανε ειδική αναφορά σε όσους έφυγαν με προορισμό την περιφέρεια, λέγοντας πως είναι σημαντικότατη η τήρηση των μέτρων αυτοπροστασίας.

«Ακόμα και με πονόλαιμο», τόνισε χαρακτηριστικά, πρέπει να γίνει αυτοαπομόνωση, για την προστασία των μονίμων κατοίκων της επαρχίας και ειδικά όλων όσοι ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες.

«Δεν ξέρω αν μετακινήθηκαν νόμιμα ή παράνομα, αλλά δεν θα ήθελα να χαλάσουμε ό, τι χτίσαμε. Εγώ δεν θα ήθελα να έχω τέτοια ευθύνη πάνω μου, ότι μετέφερα τον ιό» κατέληξε ο κ. Τσιόδρας.

 

Μπορεί επίσης να σας αρέσει