Η φύση στέλνει “μήνυμα”

2,618
του Γιάννη Μοσχονά

Οι επιστήμονες αποκαλούν την εποχή μας «Ανθρωπόκαινο εποχή» και δεν έχουν άδικο!

Εδώ και δεκαετίες προειδοποιούν ηχηρά και ενημερώνουν για τους κινδύνους που απειλούν τη ζωή στον πλανήτη Γη. Φωνάζουν για την άνευ προηγουμένου καταστροφή της βιοποικιλότητας, που υπερβαίνει το 60%, κραυγάζουν για την έκτη μαζική εξαφάνιση των ειδών και αγωνιούν για την κατάρρευση των οικοσυστημάτων και των λειτουργιών τους.

Δυστυχώς, φτάσαμε στο σημείο σήμερα να τραβήξουν επιτέλους την προσοχή μας οι επιστημονικές προειδοποιήσεις, με τον χειρότερο μάλιστα τρόπο. Ζώντας ολόκληρος ο πλανήτης παγωμένος και ανήμπορος, κάτω από τον τρόμο της εξάπλωσης του νέου κορονοϊού.

Η φονική πανδημία προκαλεί δέος, τρόμο, ανασφάλεια αλλά και ανείπωτο πόνο για τους αμέτρητους νεκρούς που αφήνει πίσω της. Το μέλλον μας ξανάγινε απρόβλεπτο!

Δαιμονοποιήσαμε τον κορονοϊό, τον ξορκίσαμε, τον αναθεματίσαμε, τον καταραστήκαμε! Βγάλαμε έτσι το άχτι μας για τον υπαίτιο του εγκλεισμού μας, για τον αόρατο εχθρό που μας κήρυξε τον πόλεμο χωρίς λόγο(;). Εκτονώσαμε την οργή μας, εκτονωθήκαμε και οι ίδιοι και ίσως να νιώθουμε έτσι κάπως καλύτερα.

Ας ηρεμήσουμε όμως τώρα και ας προσπαθήσουμε να δούμε όλο αυτό που περνάμε, ως μια «ευκαιρία» που δίνεται στο ανθρώπινο είδος για αναστοχασμό! Θα βοηθήσουν και οι μέρες της Μεγάλης Εβδομάδας που διανύουμε και οι οποίες προσφέρονται έτσι κι αλλιώς για περισυλλογή και για να επικοινωνήσει ο καθένας, ταπεινά και χωρίς αλαζονεία, με τον Θεό που πιστεύει, αλλά κυρίως με το «μέσα» του…

Μια ανεπαίσθητη ποσότητα ύλης, ένα τόσο δα μικροσκοπικό «πλασματάκι», απειροελάχιστων διαστάσεων της τάξης του ενός δισεκατομμυριοστού του μέτρου, που δεν αποτελεί καν ζωντανό οργανισμό, αλλά μόριο πρωτεΐνης, έχει καταφέρει να γίνει ο αόρατος εχθρός μας! Έχει κηρύξει στην ανθρωπότητα έναν παγκόσμιο πόλεμο και έχει  παραλύσει ολόκληρο τον πλανήτη. Όσο μπόι του λείπει τόσο φοβερά και τρομερά αισθητή έχει κάνει την παρουσία του!

Εισβάλει στα ανθρώπινα κύτταρα και τα εξουσιάζει. Εκεί μόνο μπορεί να ζει και να αναπτύσσεται, πολλαπλασιαζόμενο με ασύλληπτα ταχύτατους ρυθμούς και με μια ξέφρενη πορεία που οδηγεί τελικά στον θάνατο του ξενιστή αλλά και στο δικό του τέλος.

«Το Σινικό Τείχος», «η Ντίσνεϊλαντ», «ο πύργος του Άιφελ», «η Μέκκα», «το Μπιγκ Μπεν», «η Νέα Υόρκη», δεν τραβάνε πλέον ως αξιοθέατα το ενδιαφέρον κανενός, γιατί όλου το κόσμου η προσοχή είναι στραμμένη τώρα στο …«πλασματάκι»!

Η παρουσία του νέου κορονοϊού στον πλανήτη Γη φαίνεται πως δεν προσβάλλει μόνο το ανοσοποιητικό μας σύστημα, αλλά και κατά κάποιον άλλον «τρόπο», τον ίδιο τον   πολιτισμό μας! Την ανθρωποκεντρική αντίληψη για την επιβίωση.

Ο «πανίσχυρος» άνθρωπος, ο τεράστιος «Γολιάθ», στέκεται τώρα μουδιασμένος, αδύναμος και έντρομος, μπροστά στον αντίπαλό του μικροσκοπικό ιό, «Δαυίδ».

Ακούγεται λίγο οξύμωρο, αλλά είναι γεγονός: Την εποχή των μεγάλων επιστημονικών ανακαλύψεων, την εποχή της παγκοσμιοποίησης της γνώσης, την εποχή της τεχνητής νοημοσύνης, όταν ακούμε τους πανεπιστημιακούς καθηγητές της παγκόσμιας έγκριτης ιατρικής κοινότητας να μας διαβεβαιώνουν ότι τα βασικά «όπλα» που διαθέτουμε σήμερα για την αντιμετώπιση της πανδημίας είναι «το καλό πλύσιμο των χεριών με σαπούνι και νερό», δεν μπορούμε παρά να νιώθουμε πως ο άνθρωπος δεν είναι τελικά το «αφεντικό» σε αυτόν τον πλανήτη!

Εκεί που πρωταγωνιστεί πάντως σίγουρα είναι στις «φιλότιμες» προσπάθειες που καταβάλλει για να καταστρέψει έναν πλανήτη που φιλοξενεί όμως και τον ίδιο!

Η διευθύντρια του Περιβαλλοντικού Προγράμματος των Ηνωμένων Εθνών, Ίνγκερ Άντερσεν, με μία περιεκτική δήλωσή της, συνοψίζει όλα τα επιστημονικά δεδομένα σε μία μόνο πρόταση: «Η ανθρωπότητα ασκεί μεγάλες πιέσεις στο φυσικό βασίλειο, με καταστροφικές συνέπειες και όσο αποτυγχάνουμε να προστατέψουμε τον πλανήτη, αποτυγχάνουμε στην ουσία να προστατεύσουμε τον εαυτόν μας».

Για να συνεχίσει την αναφορά της η Κα Άντερσεν, μέσα από σχετικό δημοσιευμένο άρθρο της στην εφημερίδα  Guardian: «Ποτέ ξανά στην ιστορία της ανθρωπότητας δεν υπήρχαν τόσο πολλές ευκαιρίες και ανοιχτοί δίαυλοι για τους παθογόνους μικροοργανισμούς, να περάσουν από τα άγρια ζώα και τα κατοικίδια στους ανθρώπους». Στο Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC) της Αμερικής, εκτιμούν ότι το 75% όλων των νέων ή αναδυόμενων μολυσματικών ασθενειών προέρχονται από ζώα.

Επιστημονική έρευνα που εκπονήθηκε το 2007 και αφορούσε την έξαρση του ιού SARS (συγγενικού με τον σημερινό) το 2002-2003, κατέληγε στο εξής συμπέρασμα: «Η παρουσία μιας τεράστιας δεξαμενής ιών τύπου SARS-COV σε νυχτερίδες, σε συνδυασμό με τη συνήθεια κατανάλωσης εξωτικών θηλαστικών στη Νότια Κίνα, συνιστά μια ωρολογιακή βόμβα που κάποια στιγμή θα εκραγεί».  Σήμερα, δεκατρία μόλις χρόνια μετά, την ζούμε δυστυχώς αυτήν την στιγμή και μάλιστα σε όλο της το «μεγαλείο»!

Συμφωνεί απόλυτα με την παραπάνω επιστημονική έρευνα και ο καθηγητής Άντριου Κάνινγκαμ, από την Zoological Society του Λονδίνου και συμπληρώνει: «Σε αυτές τις αγορές, όπου άγρια ζώα σφαγιάζονται, γδέρνονται, κομματιάζονται μπροστά στον πελάτη και πωλούνται, ζώα που έχουν φτάσει εκεί μετά από πολύωρες διαδρομές, στριμωγμένα μέσα σε κλουβιά, στρεσαρισμένα και ανοσοκατεσταλμένα, απεκρίνουν οποιονδήποτε παθογόνο μικροοργανισμό έχουν πάνω τους.

Οι άνθρωποι που επισκέπτονται τις αγορές αυτές είναι πάρα πολλοί και έρχονται σε άμεση επαφή με τα υγρά του σώματος των άγριων ζώων.  Δεν υπάρχει καλύτερος τρόπος για να διασπαρεί μια νόσος». Δεν είναι βέβαια μόνο η Κίνα, αλλά αντίστοιχες αγορές λειτουργούν και σε άλλες ασιατικές χώρες, αλλά και σε χώρες της υποσαχάριας Αφρικής.

Διάσημοι ερευνητές στο χώρο των βιοϊατρικών επιστημών, αναλύοντας τον ιό SARS-CoV-2 (κοινώς Κορονοϊός) αποφαίνονται ότι αυτός προέκυψε από φυσικές «διεργασίες» και προήλθε από κάποιο ζώο-έναν ενδιάμεσο ξενιστή- προτού περάσει στον άνθρωπο.

Η φύση, που δεν εκδικείται, αλλά που προειδοποιεί, μπορεί πράγματι να κρύβει κινδύνους, αλλά την ουσιαστική ζημιά την προκαλεί ο ίδιος ο άνθρωπος. Εισβάλλει στα τροπικά δάση, στην άγρια φύση που διαβιούν πολλά ήδη ζώων και φυτών και μαζί τους τόσοι άγνωστοι σε εμάς ιοί. Κόβει τα δέντρα, σκοτώνει τα ζώα ή τα αιχμαλωτίζει και τα στέλνει στις αγορές. Με αυτόν τον τρόπο όμως διαταράσσει την ισορροπία στα οικοσυστήματα και χωρίς να το καταλαβαίνει, διώχνει τους ιούς από τους φυσικούς τους ξενιστές και τους αναγκάζει να αναζητήσουν καινούργιους, που όμως μοιάζουν στον ίδιο…

Η φύση πάντως φαίνεται πως μπορεί και χωρίς τον άνθρωπο. Εμπλουτίστηκαν τα κανάλια της Βενετίας, τα κατσίκια στους δρόμους της Ουαλίας και στην Ινδία, από την Παντζάμπ αρχίζουν να φαίνονται και πάλι οι κορφές των Ιμαλάϊων!

Ας μην δούμε την δοκιμασία που περνάμε ως τιμωρία, ως θεία δίκη. Ας την δούμε ως ένα ακόμα σημάδι, ένα «μήνυμα» που στέλνει η φύση στον άνθρωπο για «ανακωχή» στον πόλεμο που της έχει κηρύξει. Η φύση στέλνει το «μήνυμα». Ο άνθρωπος το λαμβάνει;

Καλή Ανάσταση!

 

Μπορεί επίσης να σας αρέσει