Στόχος να μη χαθούν οι Εποπτείες στο ΕΛΜΕΠΑ

241

Να μη χαθούν οι Εποπτείες, ζητούν φοιτητές και φοιτήτριες Κοινωνικής Εργασίας του ΕΛ.ΜΕ.ΠΑ.

Σε ανακοίνωσή τους, αναφέρουν πως “με προγραμματισμένη τηλεδιάσκεψη των καθηγητών με τον πρόεδρο του τμήματος τέθηκε το αίτημα της αναβολής όλων των Εποπτειών του τρέχοντος εξαμήνου. Η εν λόγω απόφαση του συμβουλίου αναμένεται να εγκριθεί και από τον Πρύτανη του πανεπιστημίου μέσα στις πρώτες μέρες του Απρίλη.

Υποστηρίζεται ότι, λόγω της αναστολής των πανεπιστημιακών ιδρυμάτων και των υπηρεσιών (στις οποίες παρευρίσκονταν οι φοιτητές/τριες στα πλαίσια του μαθήματος της Εποπτείας), καθίσταται δύσκολο να καλυφθεί η προβλεπόμενη εφαρμοσμένη ύλη και κατά συνέπεια ο βιωματικός χαρακτήρας του μαθήματος υποτιμάται.

Αξίζει να σημειωθεί  πως η ενημέρωσή μας προέκυψε τυχαία από συμφοιτητές και συμφοιτήτριές μας, πράγμα το οποίο σημαίνει πως οι καθηγητές μάλλον σκόπευαν να μας πληροφορήσουν «κατόπιν εορτής» και αφότου η συγκεκριμένη πρόταση θα είχε ήδη υλοποιηθεί. Δεν είναι η πρώτη φορά που βρισκόμαστε ως φοιτητές αντιμέτωποι με την αναβολή των Εποπτειών. Άλλωστε και το προηγούμενο εξάμηνο φοιτητές από μεγαλύτερα εξάμηνα, που δικαιούνταν την Εποπτεία III, κατέληξαν να την χάσουν με τον ισχυρισμό ότι δεν επαρκεί το καθηγητικό προσωπικό, παρατείνοντας κατ’ αυτό τον τρόπο τις σπουδές τους.

Για άλλη μια φορά, οι φοιτητές είναι αυτοί που έρχονται αντιμέτωποι με τις συνέπειες των αποφάσεων που λαμβάνονται!

Πρώτα απ’ όλα, ο χρόνος φοίτησης όλων των φοιτητών του τμήματος παρατείνεται κατά ένα εξάμηνο. Στα πλαίσια της πανεπιστημιοποίησης, όσοι επιθυμούν να αποκτήσουν πτυχίο ΕΛ.ΜΕ.ΠΑ. χρειάζεται να επεκτείνουν τις σπουδές τους για ακόμη ένα εξάμηνο. Για τους φοιτητές αυτούς η πίεση και το άγχος για την ολοκλήρωση του προγράμματος σπουδών του ΤΕΙ γίνονται ακόμα πιο έντονα. Να αναφερθεί πως πολλοί, έχοντας δεδομένη την ολοκλήρωση της Εποπτείας ΙΙΙ αυτό το εξάμηνο, έχουν δρομολογήσει να ξενοικιάσουν τα σπίτια τους. Με την αναβολή της, κινδυνεύουν να βρεθούν χωρίς στέγη είτε λόγω οικονομικών δυσκολιών είτε μη δυνατότητας ανανέωσης του συμβολαίου τους για ένα μόνο εξάμηνο.”

Προτείνουν:

Όπως και στο ΠΑ.Δ.Α, να γίνονται τηλεδιασκέψεις με τους επόπτες για όσο είναι κλειστή οι σχολή και οι δομές. Αφού ανοίξουν, οι φοιτητές να ολοκληρώσουν το βιωματικό κομμάτι στα πλαίσιά τους.

Να μειωθεί η ύλη της Εποπτείας

Να ξεκινήσουν τηλεδιασκέψεις και, με τις παρακάτω προτάσεις, να καλυφθεί η ύλη της Εποπτείας και να είναι αρκετό για να θεωρηθεί ότι έχει ολοκληρωθεί το μάθημα.

Να γίνονται εργασίες πάνω στην ύλη.

Να πραγματοποιηθεί σχεδιασμός δράσης για το κάθε πλαίσιο.

Να υπάρξει προσέγγιση του μαθήματος ερευνητικά, με συνεντεύξεις και εργασίες πάνω σε καλές πρακτικές να διδαχθούν θετικές εφαρμογές της θεωρίας”.

 

Μπορεί επίσης να σας αρέσει