ΓΙΑ ΤΙΣ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΕΣ: Όλα τα σενάρια στο τραπέζι

197

Ολα τα σενάριά εξετάζει το Υπουργείο Παιδείας αλλά και το κυβερνητικό επιτελείο, στο σύνολό του, για τον τρόπο που θα γίνουν φέτος οι πανελλαδικές εξετάσεις.

Η υπουργός Παιδείας, κ. Νίκη Κεραμέως, είπε πως η εξεταστέα ύλη των υποψηφίων των ΑΕΙ θα δημοσιοποιηθεί πριν από το Πάσχα και σημείωσε πως θα υπάρξει σημαντική μείωση της ύλης για την ανακούφιση των μαθητών, ενώ προέτρεψε τους υποψηφίους να αξιοποιήσουν τον χρόνο που έχουν μπροστά τους.

Η υπουργός Παιδείας είχε ζητήσει εισήγηση από το Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής, σχετικά με το ποσοστό μείωσης της εξεταστέας ύλης των πανελλαδικών εξετάσεων, ανά μάθημα

Το ΙΕΠ απάντησε με δύο σενάρια, ρώτον μείωση της εξετάστέας ύλης, με βάση αυτή που διδάχθηκαν οι μαθητές μέχρι την ημερομηνία απαγόρευσης λειτουργίας των σχολείων και δεύτερον μείωση της εξεταστέας ύλης εάν ανοίξουν τα σχολεία μετά το Πάσχα.

Σχετικά με την έναρξη διεξαγωγής των πανελλαδικών εξετάσεων, η Νίκη Κεραμέως είπε: “Ακούμε τους ειδικούς.Δεν θέλουμε να ανακοινώσουμε τώρα ημερομηνίες και να αναγκαστούμε στη συνέχεια να τις αλλάξουμε. Αρα πρέπει να έχουμε τα δεδομένα από τους ειδικούς”.

Η γενική εικόνα που υπάρχει μέχρι στιγμής είναι ότι οι μαθητές της Γ’ Λυκείου κατά μέσω όρο έχουν διδαχθεί το 75 με 85% της ύλης σε όλα τα μαθήματα.

Πρόβλημα δημιουργούν κάποια τμήματα σχολείων σε ορισμένα μαθήματα, κυρίως στη Βιολογία, όπου, λόγω καθυστέρησης πρόσληψης αναπληρωτών εκπαιδευτικών, οι μαθητές διδάχθηκαν μκρότερο όγκο ύλης, σε σχέση με τη γενική εικόνα που παρουσιάζουν όλα τα Λύκεια της χώρας.

Γι αυτές τις περιπτώσεις , ενδεχομένως, να υπάρξει κάποιο μέτρο εξ αποστάσεως διδασκαλία, προκειμένου το υπουργείο Παιδείας να προχωρήσει οριζόντια σε μείωση της εξεταστέας ύλης κατά 15 με 25%”.

Το υπουργείο Παιδείας με εγκύκλιο είχε ζητήσει από τα σχολεία να γνωστοποιήσουν μέχρι την Τρίτη 31 Μαρτίου, την πορεία της ύλης που έχουν διδαχθεί οι μαθητές της Γ’ Λυκείου, ανά μάθημα, έως την ημερομηνία έναρξης της αναστολής λειτουργίας των σχολικών μονάδων.

Χθες, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, κ. Στέλιος Πέτσας, είπε πως “εμείς έχουμε πάρει απόφαση ότι οπωσδήποτε θα γίνουν οι πανελλαδικές εξετάσεις μέχρι το καλοκαίρι, δεν θα πάνε για το φθινόπωρο. Θα εξαντλήσουμε κάθε περιθώριο, ώστε να γίνουν όσο το δυνατόν πιο κοντά στην προβλεπόμενη ημερομηνία’.

Για το άνοιγμα των σχολείων, είπε πως “πήραμε πολύ γρήγορα απόφαση να κλείσουμε τα σχολεία. Για το άνοιγμά τους υπάρχουν διίστάμενες απόψεις στην Ευρώπη, αλλά και γενικά στον κόσμο. Κάποιοι προτείνουν να ανοίξουν πιο νωρίς τα σχολεία. Η Αυστρία, ήδη, ανακοίνωσε πως θα ανοίξει τα σχολεία μαζί και με καταστήματα. Υπάρχουν και άλλες χώρες που το σκέφτονται. Υπάρχουν διαφορετικές στρατηγικές. Υπάρχουν άλλες απόψεις που λένε να μην ανοίξουν τα σχολεία.”

Τέλος η προθεσμία

Το Υπουργείο Παιδείας ανακοίνωσε χθες ότι η υποβολή της Αίτησης-Δήλωσης για συμμετοχή στις Πανελλαδικές Εξετάσεις έτους 2020, η οποία έχει διαφοροποιηθεί φέτος λόγω των εκτάκτων συνθηκών του κοροναϊου γίνεται με την αποστολή της μέσω email, από τους υποψήφιους στα Λύκεια, από τις 30 Μαρτίου μέχρι και σήμερα.

Επισημαίνεται ότι οι αιτήσεις δηλώσεις που συλλέγονται, επιβεβαιώνονται από τους Διευθυντές των Λυκείων, μέσω επικοινωνίας με τους υποψηφίους προτού καταχωρισθούν, προκειμένου να αποφευχθούν πιθανά λάθη στα προσωπικά τους στοιχεία.

 

Μπορεί επίσης να σας αρέσει