Κανονικά το Άγιο Φως στην Ελλάδα

ΤΙ ΛΕΕΙ ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑ ΙΣΡΑΗΛΙΝΗΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑΣ

469

Το Άγιο Φως θα φτάσει κανονικά στην Ελλάδα και στις υπόλοιπες ορθόδοξες χώρες παρά τα δρακόντεια μέτρα κατά του κοροναϊού, όπως μεταδίδει η εφημερίδα Jerusalem Post.

Ειδικότερα, σύμφωνα με το δημοσίευμα, το Ισραήλ φέρεται να είναι διατεθειμένο να δεχθεί τις ειδικές πτήσεις από την Ελλάδα και τα ορθόδοξα κράτη που διεξάγονται κάθε χρόνο για να μεταφερθεί στο Άγιο Φως.

«Ο ακριβής τρόπος του εγχειρήματος δεν έχει ακόμη ολοκληρωθεί δήλωσε η πηγή του Υπουργείου Εξωτερικών, επειδή το Υπουργείο Υγείας μπορεί να θέσει περισσότερους περιορισμούς λόγω του κοροναϊού, αλλά έχουν ήδη οργανωθεί πτήσεις για να φέρουν το φως στη Ρωσία, την Ουκρανία και την Ελλάδα» αναφέρει χαρακτηριστικά η Jerusalem Post.

ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑ ΙΣΡΑΗΛΙΝΗΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑΣ Jerusalem Post  Σύμφωνα πάντα με την εφημερίδα, η τελετή θα γίνει κανονικά στον Πανάγιο Τάφο παρουσία 10 το πολύ 15 εκπροσώπων των χριστιανικών εκκλησιών και στη συνέχεια το Άγιο Φως θα μεταφερθεί στο αεροδρόμιο του Τελ Αβίβ, όπου θα δοθεί στις αντιπροσωπείες των χριστιανών, που όμως δεν πρόκειται να επιβιβαστούν στο έδαφος του Ισραήλ καθώς διατηρείται η καραντίνα.

Αξίζει να σημειωθεί, ότι η Μεγάλη Εβδομάδα ξεκινάει στις 5 Απριλίου για τους Καθολικούς και τις 12 Απριλίου για τους Ορθοδοξους.

Ως εκ τούτου, με βάση την απόφαση των ισραηλινών Αρχών, η τελετή αφής του Αγίου Φωτός θα πραγματοποιηθεί κανονικά το βράδυ του Μεγάλου Σαββάτου στις 18 Απριλίου.

Πρόκειται για μία τελετή, η οποία λαμβάνει χώρα αδιαλείπτως από το 867 μ.Χ., με το Άγιο Φως να μεταφέρεται με ειδικές πτήσεις στην Ελλάδα, τη Ρωσία, την Ουκρανία, τη Σερβία, τη Βουλγαρία, τη Γεωργία, τη Ρουμανία και τις υπόλοιπες ορθόδοξες χώρες.

Σύμφωνα με τις έως τώρα ενδείξεις-όπως αναφέρει το πρακτορείο Ορθοδοξία -οι Ρώσοιέχουν ήδη συμφωνήσει να στείλουν αεροσκάφος, όπως κάθε χρόνο. Θα φτάσει το αεροπλάνο όπως λέει το σχέδιό τους στο αεροδρόμιο Μπεν Γκουριόν και έρθει απεσταλμένος από τον Πανάγιο Τάφο στο αεροπλάνο να τους παραδώσει το Άγιο Φως και αμέσως μετά το αεροσκάφος να αναχωρήσει για τη Μόσχα.

Αξίζει επίσης, να σημειωθεί ότι Πανάγιος Τάφος παραμένει κλειστός για τους προσκυνητές με τις Ιερές Ακολουθίες να τελούνται με αυστηρά περιοριστικά μέτρα.

Οι πόρτες του Παναγίου Τάφου είχαν ξανακλείσει για το κοινό, πριν 571 χρόνια, το 1349 εν μέσω της πανδημίας της Μαύρης Πανώλης, η οποία εκτιμάται ότι σκότωσε 100-200 εκατομμύρια ανθρώπους στην Ευρώπη και την Ασία.

 

Μπορεί επίσης να σας αρέσει