«Σπριντ» για 2,4 εκατομμύρια επιχειρηματίες και μισθωτούς

ΟΙ ΚΡΙΣΙΜΕΣ ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΝΤΑΞΗ ΣΤΑ ΜΕΤΡΑ

216

Συνολικά  2,4 εκατ. επιχειρηματίες και μισθωτοί αναμένεται να επιδοθούν σε ένα ‘’σπριντ’’,καθώς ξεκινά ένα κρίσιμο διάστημα προκειμένου να επωφεληθούν από τα έκτακτα και προσωρινά μέτρα στήριξης τα οποία έχει εξαγγείλει η κυβέρνηση για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων του κοροναϊού.

Ειδικότερα, έως την Παρασκευή 10 Απριλίου, λήγει σειρά προθεσμιών μέχρι τις οποίες οι δικαιούχοι των εν λόγω μέτρων πρέπει να υποβάλλουν σχετικές δηλώσεις στις ανάλογες πλατφόρμες του Υπουργείου Εργασίας, έτσι ώστε να τις διασφαλίσουν.

Οι προθεσμίες αυτές αφορούν τη μείωση 40% επαγγελματικού μισθώματος για εργοδότες που έκλεισαν την επιχείρηση τους με κυβερνητική απόφαση. Επίσης αφορούν στις αποζημιώσεις των εργαζομένων που οι συμβάσεις εργασίας τους τέθηκαν σε αναστολή (αφού έκλεισε η επιχείρηση που εργάζονται ή πλήττεται), αλλά και τις αποζημιώσεις στους πληττόμενους  αυταπασχολούμενους και τους εργοδότες με έως 5 άτομα προσωπικό. Επίσης αφορούν την καταβολή των εισφορών αυτασφάλισης των επαγγελματιών για το Φεβρουάριο του 2020 με έκπτωση 25%

Συγκεκριμένα:

  • Έως 10 Απριλίου  θα μπορούν οι εργοδότες επιχειρήσεων που έκλεισαν την επιχείρησή τους με κυβερνητική απόφαση μπορούν να συμπληρώσουν έντυπα στην  ειδική πλατφόρμα στο Πληροφοριακό Σύστημα “Εργάνη”.

Υπενθυμίζεται ότι η προθεσμία κανονικά έληγε χθες  Τρίτη 31 Μαρτίου 2020 και έως τώρα έχουν κάνει αιτήματα 295.246 επιχειρήσεις, που αφορούν σε 410.705 εργαζόμενους.

Τα έντυπα στην ειδική πλατφορμα είναι  για :

– μείωση 40% του επαγγελματικού μισθώματος

-αναστολή της σύμβασης εργασίας όλων των εργαζομένων τους προκειμένου οι εργαζόμενοι με την σειρά τους να λάβουν την αποζημίωση ειδικού σκοπού ύψους 800 ευρώ.

Στην ίδια πλατφόρμα θα συνεχίσουν να υποβάλουν και οι εργοδότες επιχειρήσεων που έχουν πληγεί (βάσει ΚΑΔ) δηλώσεις για αναστολή των συμβάσεων εργασίας μέρους ή όλου του προσωπικού προκειμένου αυτό να λάβει την ειδική αποζημίωση των 800 ευρώ .

Επίσης από χθες το Εντυπο Εργοδοτών στο ΠΣ ΕΡΓΑΝΗ έχει εμπλουτιστεί με τις ειδικές κατηγορίες ΚΑΔ που ανήκουν στις ειδικές κατηγορίες “shop – ina – shop” και  “επιχειρήσεων έκδοσης πρωτογενούς (branded) ψηφιακού περιεχομένου, οι οποίες είναι εγγεγραμμένες Μητρώο Online Media”.

Από προχθες 30/3/2020, εξάλλου, υπάρχει στο σύστημα “Εργάνη”, νέα φόρμα υποβολής, η οποία είναι εμπλουτισμένη με τους ΚΑΔ δευτερογενούς δραστηριότητας που παρουσιάζουν τα μεγαλύτερα ακαθάριστα έσοδα για το 2018, ώστε και αυτές οι επιχειρήσεις, ανάλογα με το αν ανήκουν στην κατηγορία που έκλεισαν με κρατική εντολή ή ως πληττόμενες, καθώς και οι εργαζόμενοί τους να επωφεληθούν των αντίστοιχων για κάθε κατηγορία ευεργετημάτων των μέτρων στήριξης .

  • Από σημερα αναμένεται να ανοίξει και η ειδική πλατφόρμα supportemployees.yeka.gr για τους εργαζόμενους που θα βρίσκεται στον ιστότοπο της Γενικής Γραμματείας Εργασίας του Υπουργείου. Στην πλατφόρμα αυτή θα μπορούν οι εργαζόμενοι, με τη σειρά τους,  να συμπληρώσουν τα ειδικά ηλεκτρονικά έντυπα τόσο για την μείωση 40% του μισθώματος της α’ κατοικίας τους (εφόσον απασχολούνται σε επιχείρηση που έκλεισε με κρατική εντολή ) όσο και για να λάβουν την αποζημίωση του ειδικού σκοπού ύψους 800 ευρώ (εφόσον ανεστάλη η σύμβαση τους, είτε γιατί έκλεισε με κρατική εντολή η επιχείρηση που εργάζονται, είτε γιατί πλήττεται). Η πλατφόρμα αυτή για τους εργαζομένους θα μείνει ανοιχτή έως 10/4,εκτός κι αν ανακοινωθεί παράταση.
  • Από 6 Απριλίου 2020 οι αυτοαπασχολούμενοι (σ.σ. επαγγελματίες χωρίς προσωπικό) και οι εργοδότες αυτοαπασχολούμενοι (σ.σ. επαγγελματίες με προσωπικό) με μέχρι πέντε εργαζόμενους, οι οποίοι είναι δικαιούχοι των 800 ευρώ (σ.σ. αναμένεται εντός της εβδομάδας σχετικής Υπουργική Απόφαση) θα μπορούν να δηλώσουν τη συμμετοχή τους στο μέτρο στήριξης, σε σχετικό έντυπο που θα βρίσκουν στο πληροφοριακό σύστημα “Εργάνη”.
  • Έως 10 Απριλίου (αντί για χθες) θα πρέπει οι ελεύθεροι επαγγελματίες να καταβάλλουν τις εισφορές τους για την αυτασφάλισή τους  για το μήνα Φεβρουάριο 2020, καταβάλλοντας εμπρόθεσμα τις εισφορές τους, θα έχουν  έκπτωση 25% επ΄αυτών. Εναλλακτικά μπορούν να τις καταβάλλουν τον ερχόμενο Σεπτέμβριο -μαζί με τις εισφορές του Μαρτίου 2020- σε τέσσερις ισόποσες μηνιαίες δόσεις έως τον ερχόμενο Δεκέμβριο.

 

Μπορεί επίσης να σας αρέσει