Σε λίγες μέρες θα ξέρουμε για την κολχικίνη

232

Ως το τέλος Απριλίου υπολογίζεται πως οι επιστήμονες στη χώρα μας θα γνωρίζουν αν ένα πάμφθηνο χάπι με τη δραστική ουσία κολχικίνη, το οποίο χορηγείται εδώ και χρόνια για την περικαρδίτιδα και από μελέτες έχει φανεί ότι μπορεί να περιορίσει την έκταση του εμφράγματος, μπορεί να προλάβει τις σοβαρές βλάβες στην καρδιά και ενδεχομένως στους πνεύμονες ασθενών που έχουν νοσήσει από τον κοροναϊό.

Το φάρμακο έχει ήδη αρχίσει να χορηγείται σε ασθενείς με κοροναϊό στη χώρα μας στο πλαίσιο μελέτης που θα συμπεριλάβει 300 ασθενείς με κοροναϊό, όπως αποκαλύπτει ένας από τους επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας, καθηγητής Καρδιολογίας Σπύρος Δευτεραιός.

«Χορηγούμε το φάρμακο αυτό στην αρχική φάση της νόσου, σε ασθενείς που έχουν συμπτώματα κοροναϊού, με το σκεπτικό ότι το φάρμακο θα συμβάλει ώστε να προληφθούν οι σοβαρές επιπλοκές. Δεν θα θεραπεύσει τον κοροναϊό αλλά θα δούμε αν θα βοηθήσει στον περιορισμό των επιπλοκών στην καρδιά και ίσως στους πνεύμονες» εξηγεί ο κος Δευτεραίος.

Ο καθηγητής Καρδιολογίας Σπύρος Δευτεραιός
Ο επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας, καθηγητής Καρδιολογίας Σπύρος Δευτεραιός

Ο ίδιος, ένας από τους επικεφαλής της ομάδας 70 επιστημόνων, καθηγητών, καρδιολόγων και πολλών λοιμωξιολόγων, επισημαίνει ότι η μελέτη έχει ξεκινήσει μετά την ομόφωνη απόφαση του ΕΟΔΥ για συγχορήγηση του φαρμάκου σε ασθενείς με κοροναϊό και εξηγεί πως θα εξαχθούν τα συμπεράσματά της.

«Κάποιοι από τους ασθενείς θα λαμβάνουν τις θεραπείες που είναι διαθέσιμες για τον κοροναϊό και κάποιοι άλλοι εκτός από αυτές τις θεραπείες θα παίρνουν συμπληρωματικά και την κολχικίνη. Θα συγκρίνουμε αυτούς τους δύο πληθυσμούς ασθενών και σε περίπου ένα μήνα υπολογίζουμε να έχουμε τα πρώτα στοιχεία, τα οποία ελπίζουμε ότι θα αποδείξουν ότι η φαρμακευτική ουσία αυτή είναι ωφέλιμη».

Ο κος Δευτεραίος τονίζει ότι, αν αποδειχθεί η θετική επίδραση του φαρμάκου, όπως έχει συμβεί για την περικαρδιτιδα (φλεγμονή της καρδιάς) και το έμφραγμα, από προηγούμενες ελληνικές και διεθνείς μελέτες, το φάρμακο, που έχει ελάχιστες ανεπιθύμητες ενέργειες θα μπορεί να ριχθεί στη μάχη για να προλάβει τις επιπλοκές του κοροναϊού στην καρδιά.

Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά «η πιθανή αποτελεσματικότητα της κολχικίνης θα δώσει χρόνο στους υπόλοιπους ερευνητές να βρουν τον φάρμακο ή το εμβόλιο για τον κοροναϊό».

Το εγχείρημα των Ελλήνων επιστημόνων που συνεργάζονται με το πανεπιστήμιο Yale των ΗΠΑ και δύο ερευνητικά κέντρα σε Ιταλία και Ισπανία στηρίχθηκε σε μια απλή σκέψη που έχει να κάνει με τη δράση της κολχικίνης που χρησιμοποιείται εδώ και 100 χρόνια.

«Το φάρμακο έχει αντιφλεγμονώδη δράση -αλλά όχι την ίδια με τα μη στεροειδή Αντιφλεγμονώδη – που δεν είναι απαγορευτική για χρήση του στον κοροναϊό.

Εμείς έχοντας μελετήσει και παλιότερα την ευεργετική δράση του φαρμάκου για την καρδιά και τους μηχανισμούς που δρα, καταθέσαμε αρχικά τον προβληματισμό μας στην ελληνική επιστημονική Κοινότητα και φτάσαμε σήμερα να χορηγείται σε ασθενείς με κοροναϊό και να μελετούμε τη δράση του αυτή» καταλήγει ο κος Δευτεραίος, που λέει  ότι όλα τα στοιχεία για τη μελέτη θα είναι αύριο διαθέσιμα στον παγκόσμιο ιατρικό ιστότοπο ώστε οποιοσδήποτε σε διεθνές επίπεδο έχει να συμβάλει ή να διατυπώσει διαφορετικές γνώμες θα μπορεί να το κάνει.

Αξίζει να σημειωθεί ότι Καναδοί επιστήμονες ξεκινούν παράλληλα με τους Έλληνες συναδέλφους τους ερευνητές, μεγάλη δική τους μελέτη με 6.000 ασθενείς για να δουν αν η κολχικίνη, αυτό το πολύ παλιό φάρμακο για τον μεσογειακό πυρετό και την ουρική αρθρίτιδα, μπορεί να βοηθήσει και τους ασθενείς με κοροναϊό.

 

Μπορεί επίσης να σας αρέσει