Η ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΠΡΟΣ ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ: “Να λειτουργήσουμε τη Μεγάλη Εβδομάδα χωρίς την παρουσία των πιστών”

481

Με κατάνυξη και ευλάβεια κάθε χρόνο τις ημέρες της Μεγάλης και Αγίας εβδομάδας οι πιστοί κατακλύζουν τους ναούς, τις ιερές μονές, ενώ την τιμητική τους έχουν και οι εκκλησίες και των πιο μικρών χωριών που γεμίζουν από κόσμο.

Φέτος όλα έχουν αλλάξει, όμως η Εκκλησία της Κρήτης κάνει μία προσπάθεια να τελεστούν οι ιερές ακολουθίες, έστω και χωρίς πιστούς.

Την περασμένη Πέμπτη 26 Μαρτίου, η Ιερά Σύνοδος έστειλε επιστολή στην υπουργό Παιδείας, κ. Νίκη Κεραμέως, που κοινοποιείται στο Υπουργείο Υγείας, στο λοιμωξιολόγο κ. Σωτήρη Τσιόδρα, και το γενικό γραμματέα Θρησκευμάτων του Υπουργείου Παιδείας.

Ο Πρόδρομος Ξενάκης
Ο Αρχιεγραμματέας της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Κρήτης, Επίσκοπος Κνωσού, Πρόδρομος Ξενάκης

Όπως αναφέρει στην “Π” ο αρχιγραμματέας της Ιεράς Συνόδου, επίσκοπος Κνωσού, Πρόδρομος Ξενάκης, η Εκκλησία της Κρήτης ζητά από την υπουργό Παιδείας καθ’ όλη τη διάρκεια της Μεγάλης Βδομάδας να επιτραπεί σε όλους τους ενοριακούς και μοναστηριακούς ναούς να  τελεστούν οι ακολουθίες των ημερών, χωρίς τη συμμετοχή πιστών.

Όπως αναφέρει, η Εκκλησία της Κρήτης κατανοεί  τις δυσκολίες των ημερών και δεν κρίνει σκόπιμο να ζητήσει να “ανοίξουν” οι ναοί, όμως αίτημά της είναι να τελεστούν οι ακολουθίες κανονικά ώστε οι πιστοί να γνωρίζουν ότι οι ενορίες τους λειτουργούνται, ότι η  εκκλησία του χωριού δε θα μείνει χωρίς τον Εσταυρωμένο, τον επιτάφιο, τις ακολουθίες των ημερών αυτών.

Το σκεπτικό της Εκκλησίας, της Κρήτης είναι αφού τελεστούν οι ακολουθίες, που θα γίνονται  κεκλεισμένων των θυρών, όπως ο νόμος προβλέπει, να μπορούν οι πιστοί, σύμφωνα πάντα με ό,τι είναι επιτρεπτό, με όλα τα μέτρα ασφαλείας, να περνούν το κατώφλι των ναών, να μπορούν να προσεύχονται και να προσκυνούν τις εικόνες.

Οι ακολουθίες θα τελούνται μονάχα από τον ιερέα, με τον ψάλτη και τον νεωκόρο.

Η Εκκλησία της Κρήτης θεωρεί πως αν ικανοποιηθεί το αίτημά της από την Πολιτεία, θα δώσει δύναμη στους ανθρώπους, θα αποτελεί ένα στήριγμα για εκείνους σε αυτές τις δύσκολες στιγμές που περνάμε.

Σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε η Εκκλησία της Κρήτης με το Υπουργείο Παιδείας, έλαβε το μήνυμα ότι με απόλυτο σεβασμό, η Πολιτεία εξετάζει το αίτημά της και αναλόγως τα στοιχεία που έχει στα χέρια της θα πράξει.

“Δεν είναι παράλογο το αίτημά μας, είναι υποστηρικτικό για τους ανθρώπους να ξέρουν ότι θα γίνει ο Επιτάφιος έστω και με την απουσία του, όσο σκληρό και αν είναι αυτό είναι κατανοητό σε αυτές τις συνθήκες, δεν μπορεί να γίνει διαφορετικά” αναφέρει ο αρχιγραμματέας της Ιεράς Συνόδου.

Σημειώνεται πως ανάλογες κινήσεις γίνονται και από την Εκκλησία της Ελλάδας, την ερχόμενη Τετάρτη 1 Απριλίου θα γίνει έκτακτη συνεδρίαση της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου, μέσω τηλεδιάσκεψης.

Θα κατατεθούν προτάσεις προς την Πολιτεία για το πώς θα λειτουργήσουν οι ναοί εν όψει του Πάσχα. Την περασμένη Παρασκευή, ο  Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος υπογράμμισε πως ο πόνος κληρικών και λαϊκών είναι μεγάλος και παρακαλεί την Πολιτεία να κάνει ό,τι μπορεί, ώστε να υπάρξει διευκόλυνση και στην ψυχική ανάταση των ανθρώπων που είναι τόσο κουρασμένοι και το επιθυμούν.

Ως το Σάββατο του Λαζάρου η απαγόρευση

Χθες, με  νέα Κοινή Υπουργική Απόφαση, παρατείνεται

έως τις 11 Απριλίου, Σάββατο του Λαζάρου, η αναστολή Θείων Λειτουργιών στους χώρους λατρείας με (ΚΥΑ). Σύμφωνα με την Κοινή Υπουργική Απόφαση των Υπουργείων Παιδείας και Θρησκευμάτων και Υγείας,  η παράταση δίνεται για την προστασία της δημόσιας υγείας από την εξάπλωση του κοροναϊού. Αναφέρεται, μεταξύ άλλων, πως:

“1. Η ισχύς της με αριθμό 2867/Υ1/16-3-2020 (Β’ 872) κοινής απόφασης των Υπουργών Παιδείας και

Θρησκευμάτων και Υγείας παρατείνεται μέχρι και τις 11.4.2020.

  1. Στο τέλος της παρ. 6 της ως άνω κοινής Υπουργικής Απόφασης προστίθεται νέο εδάφιο ως εξής: «Η διαδικτυακή μετάδοση της λειτουργίας επιτρέπεται μόνο από το ίδιο τηλεοπτικό ή ραδιοφωνικό μέσο, με την παρουσία του προσωπικού που έχει αναλάβει και την τηλεοπτική ή ραδιοφωνική εκπομπή».

 

Μπορεί επίσης να σας αρέσει