Νέα μέτρα για τις λαϊκές

1,409

Μάλλον οι περιπτώσεις των λαϊκών αγορών στο Ηράκλειο, αποτελούν περιπτώσεις οι οποίες και… αυτορυθμίζονται. Διότι τα μέτρα που έχουν ως τώρα ληφθεί για την αντιμετώπιση των συνεπειών από τον κοροναϊό προβλέπουν μεταξύ άλλων και μείωση του συνωστισμού, η οποία έχει επιτευχθεί ούτως ή άλλως.

Η ακύρωση πάντως των λαϊκών αγορών το Σάββατο, αλλά και η επιβολή νέων, πρόσθετων μέτρων από χθες, δεν φαίνεται να δημιούργησε προβλήματα, αφού ούτως ή άλλως, οι προβλεπόμενες από το Υπουργείο ρυθμίσεις, ήταν όμοιες με αυτές που είχαν εισηγηθεί τόσο η Δημοτική Αρχή, όσο και η αρμόδια επιτροπή λαϊκών αγορών.

Στο πλαίσιο των νέων μέτρων, οι λαϊκές πραγματοποιούνται μεν, αλλά μόνο με τους παραγωγούς και χωρίς την παρουσία εμπόρων που δεν πωλούν προϊόντα γης και θάλασσας.

Σε ένα δεύτερο επίπεδο έχουν μεγαλώσει οι αποστάσεις μεταξύ των πάγκων και αντί των δύο μέτρων, έχουν διαμορφωθεί στα πέντε μέτρα. Η απόσταση μάλιστα των πέντε μέτρων πρέπει να είναι «καθαρή» να μην υπάρχουν δηλαδή σε αυτή, τελάρα, φρούτα, λαχανικά ή οποιασδήποτε μορφής υλικά.

Οι παραγωγοί, επιπρόσθετα, οφείλουν να τηρούν όλα τα μέτρα ασφάλειας στις λαϊκές αγορές και να φορούν γάντια και μάσκα για να εξυπηρετήσουν τους πολίτες.

Εκτός όλων των πρόσθετων μέτρων, αλλά και της παρουσίας απολυμαντικών πλέον στις λαϊκές αγορές, συνεχίζουν να λειτουργούν όλοι οι περιορισμοί ως προς την κίνηση και τον συνωστισμό που ίσχυαν και τις προηγούμενες ημέρες.

Έτσι, ελέγχους πραγματοποιούν κλιμάκια της αστυνομίας και της δημοτικής αστυνομίας, σε συνεργασία με τους επόπτες λαϊκών αγορών και τους επόπτες υγείας, προκειμένου να διασφαλιστεί ότι η διεξαγωγή των αγορών πραγματοποιείται με τις ελάχιστες επιπτώσεις ως προς τη διασφάλιση της δημόσιας υγείας.

Η χθεσινή πρώτη ημέρα εφαρμογής όλων των πρόσθετων μέτρων, ήταν σχετικά ήρεμη για το Δήμο Ηρακλείου, αφού δεν υπήρξαν εντάσεις ή προβλήματα ουσίας. Υπήρξαν μόνο κάποιοι παραγωγοί που δεν είχαν άδεια για να συμμετέχουν στη λαϊκή, οι οποίοι όμως και απομακρύνθηκαν χωρίς να υπάρξει ζήτημα.

Σε σχέση με το φλέγον θέμα του συνωστισμού, δεν υπήρξαν προβλήματα, αφού η κίνηση ήταν ούτως ή άλλως μικρή, με δεδομένο ότι οι περισσότεροι πολίτες έχουν περιορίσει σε πολύ μεγάλο βαθμό, πλέον, τις μετακινήσεις τους.

Ελπίδα της Δημοτικής Αρχής είναι πως η διενέργεια των λαϊκών, πλέον, έχει μπει σε μια κανονικότητα κοροναϊού και δεν θα υπάρξουν πρόσθετα προβλήματα ή λοιπές εντάσεις.

 

Μπορεί επίσης να σας αρέσει