Μπαίνει λουκέτο στις φοιτητικές εστίες

224

Λουκέτο μπαίνει την ερχόμενη Πέμπτη και στις φοιτητικές εστίες, μετά από Κοινή Υπουργική Απόφαση.

Ο μεγαλύτερος όγκος των φοιτητών είχε ήδη επιστρέψει στον τόπο μόνιμης κατοικίας τους και όσοι έχουν μείνει πίσω πρέπει τα επόμενα 24ωρα να εγκαταλείψουν τις εστίες.

Η προσωρινή απαγόρευση λειτουργίας ισχύει, προς το παρόν, ως τις 10 Απριλίου.

Στο Πανεπιστήμιο Κρήτης, οι εστίες στο Ρέθυμνο αλλά και τα ξενοδοχεία που φιλοξενούν τους φοιτητές στο Ηράκλειο έχουν σχεδόν αδειάσει ήδη.

Στις κατηγορίες που εξαιρούνται από την απαγόρευση, άτομα, δηλαδή, που συμμετέχουν σε ερευνητικά προγράμματα, που δεν μπορούν να φύγουν στο εξωτερικό και δεν έχουν τη δυνατότητα να φιλοξενηθούν κάπου εντός Ελλάδας, ανήκουν δύο φοιτητές του Ρεθύμνου και δύο του Ηρακλείου.

Όσο αφορά στο Ελληνικό Μεσογειακό Πανεπιστήμιο, που συνολικά φιλοξενεί 300 φοιτητές στις εστίες του, υπολογίζεται πως οι 240 περίπου φοιτητές έχουν ήδη φύγει.

Οι υπόλοιποι έχουν πρόβλημα, λόγω των περιορισμών που υπάρχουν στις μετακινήσεις, ειδικά, ατομα που προέρχονται από μακρινές περιοχές, όπως είναι η Αλεξανδρούπολη. Ανάμεσα σε αυτούς που έχουν μείνει στην Κρήτη, είναι και δέκα φοιτητές Erasmus που θα έμεναν εδώ για το τρέχον εξάμηνο και δεν είναι εύκολο να επιστρέψουν στις χώρες καταγωγής τους.

Με ανακοίνωσή τους, φοιτητές του Πολυτεχνείου Κρήτης ζητούν, μεταξύ άλλων, να διασφαλιστούν για όλους τους φοιτητές που είναι απαραίτητο να μείνουν στις εστίες όλα τα απαραίτητα μέτρα και να υπάρξει δωρεάν μετακίνηση όσων επιθυμούν να επιστρέψουν στον τόπο διαμονής τους, με κρατική ευθύνη.

Σημειώνεται πως με άλλη Κοινή Υπουργική Απόφαση που υπογράφεται από τους συναρμόδιους υπουργούς, σχετικά με την απαγόρευση λειτουργίας των τουριστικών καταλυμάτων, εξαιρούνται καταλύματα για τη στέγαση φοιτητών των Α.Ε.Ι. και αλλοδαπών επισκεπτών των ΑΕΙ που βρίσκονται στην Ελλάδα μέσω Ευρωπαϊκών ή διεθνών προγραμμάτων ή συνεργασιών, οι οποίοι στεγάζονται με φροντίδα των ΑΕΙ ή/και του ΙΝΕΔΙΒΙΜ και αποδεδειγμένα δεν δύνανται να διαμείνουν σε κατοικία στην ημεδαπή, εκπαιδευτικών, μονίμων ή αναπληρωτών, που υπηρετούν σε σχολικές μονάδες εκτός του δήμου της μόνιμης κατοικίας τους και διαμένουν ήδη σε τουριστικά καταλύματα για τον σκοπό αυτό.

 

Μπορεί επίσης να σας αρέσει