Μέτρα για τους Ηρακλειώτες

421

«Θα λάβουμε όσα μέτρα μπορούμε για την ελάφρυνση των δημοτών» ανακοίνωσε χθες ο δήμαρχος Ηρακλείου Βασίλης Λαμπρινός απευθυνόμενος στους δημότες, εξαγγέλλοντας παράλληλα μια σειρά ανακουφιστικών παρεμβάσεων για την οικονομική διευκόλυνση των πολιτών σε σχέση με τα δημοτικά τέλη και τις χρεώσεις του ΔΟΠΑΦΜΑΗ, ενώ παράλληλα προανήγγειλε ότι εξετάζει και πολλές άλλες ελαφρύνσεις.

Την ίδια στιγμή η παράταξη «Ηράκλειο 375»  κατέθεσε προχθές στον πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου κ. Γρηγόρη Πασπάτη και κοινοποίησε στο δήμαρχο κ. Βασίλη Λαμπρινό και στους επικεφαλής των δημοτικών παρατάξεων μια νέα δέσμη μέτρων που πρότεινε να ληφθούν ώστε να αμβλυνθούν οι αρνητικές συνέπειες που επιφέρει η πανδημία του κοροναϊού στους πολίτες.

Τι ανακοίνωσε ο δήμαρχος Β.Λαμπρινός

Την απαλλαγή των επιχειρήσεων εστίασης από την υποχρέωση καταβολής τελών κοινοχρήστου χώρου, από την ημέρα που έκλεισαν και για όσο διάστημα παραμείνουν κλειστές,  πρόκειται να φέρει στο Δημοτικό Συμβούλιο προς ψήφιση ο Δήμαρχος Ηρακλείου Βασίλης Λαμπρινός.

Αντίστοιχα, ο Δήμαρχος θα προτείνει προς το Δ.Σ. του ΔΟΠΑΦΜΑΗ, οι γονείς που έχουν παιδιά στους δημοτικούς παιδικούς σταθμούς, να απαλλαγούν από τα τροφεία, για τους μήνες αναστολής της λειτουργίας τους.

Ο Δήμαρχος τόνισε ότι «πρόκειται για δυο αυτονόητα μέτρα, τα οποία είμαστε πλέον έτοιμοι να λάβουμε, με την σύμφωνη γνώμη φυσικά του Δημοτικού Συμβουλίου και του ΔΟΠΑΦΜΑΗ, ενώ όπως είπε εξετάζονται και

άλλες προτάσεις για την ελάφρυνση  των δημοτών και των  επιχειρήσεων που δοκιμάζονται.

Ο ίδιος επανέλαβε ότι τη λειτουργία της  Γραμμής Βοήθειας που λειτουργεί από τις 8.00 το πρωί ως τις 8.00 το βράδυ, οι δημότες που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες  μπορούν να καλούν και να καταθέτουν τα αιτήματά τους, για ζητήματα όπως αγορά φαρμάκων, προμηθειών, ειδών πρώτης ανάγκης κ.λπ. και εν συνεχεία, οι υπηρεσίες του Δήμου να τα αξιολογούν και να τα ικανοποιούν, στο μέτρο του εφικτού. Τηλέφωνο: 2813409-999 – Ηλεκτρονική Πλατφόρμα κατάθεσης αιτημάτων:  https://www.heraklion.gr/request.html?wf_route_id=762

Στην γραμμή ψυχολογικής υποστήριξης, που λειτουργεί επίσης από τις 8 το πρωί έως τις 8 το βράδυ,  οι ψυχολόγοι του Δήμου συνομιλούν και παρέχουν συμβουλές στους ανθρώπους που βρίσκονται σε ανάγκη.

Τηλέφωνο: 2813-409-990.

Η πρόταση της παράταξης Ηράκλειο 375 για την ανακούφιση των πολιτών

Δέσμη μέτρων που αφορούν τόσο τις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά, όσο και για τον αγροτικό κόσμο, κατέθεσε η δημοτική κίνηση ΗΡΑΚΛΕΙΟ 3.7.5, υπογραμμίζοντας την ανάγκη ολόπλευρης στήριξης της κοινωνίας που θα πρέπει με κάθε διαθέσιμο μέσο να στηριχθούν.

Όπως τονίζει ο επικεφαλής της παράταξης Γ. Κουράκης, επιβάλλεται, με προνοητικότητα, μεθοδικότητα και ρεαλισμό, να αναληφθούν άμεσα πρωτοβουλίες, να παρθούν αποφάσεις και μέτρα προκειμένου να διατηρηθεί η κοινωνική συνοχή και να αμβλυνθούν οι αρνητικές συνέπειες που επιφέρει η πανδημία του κοροναϊού στους πολίτες και στην πραγματική οικονομία του Δήμου.

Συγκεκριμένα, προτείνει απαλλαγή από την καταβολή των τελών κοινοχρήστων χώρων (και εξέταση της μείωσης τους) από την ημερομηνία επιβολής της διακοπής ή του περιορισμού της επαγγελματικής τους δραστηριότητάς και μέχρι την ημερομηνία επανέναρξης του συνόλου των εργασιών τους.

Επίσης απαλλαγή από την καταβολή ανταποδοτικών δημοτικών τελών για την περίοδο που ισχύουν τα μέτρα αποτροπής της διασποράς του νέου κορωνοιού.

Αναστολή πληρωμών, χωρίς τόκους και προσαυξήσεις πάσης φύσεως οφειλών προς τον Δήμο, τις Δημοτικές Επιχειρήσεις και Οργανισμούς, για όσο ισχύουν τα μέτρα αποτροπής για τη διασπορά του κοροναϊού, με ταυτόχρονη αναστολή κάθε διαδικασίας δέσμευσης ΑΦΜ και μη έκδοσης Δημοτικής Ενημερότητας. Μείωση των Τελών Άρδευσης για τη στήριξη του πρωτογενούς τομέα.

Μείωση στα ενοίκια των δημοτικών επαγγελματικών ακινήτων, που εισπράττει ο Δήμος από τρίτους και πλήττονται από τα μέτρα αποτροπής. Απαλλαγή καταβολής τροφείων στους Βρεφονηπιακούς και Παιδικούς Σταθμούς του Δήμου όσο παραμένουν κλειστοί, όπως και των διδάκτρων στα Δημοτικά Ωδεία.

 

Μπορεί επίσης να σας αρέσει