Αλέξανδρος Σαμόλης: Η καραντίνα θέλει ενωμένη κοινότητα και απογευματινά τραγούδια στα μπαλκόνια

ΕΝΑΣ ΗΡΑΚΛΕΙΩΤΗΣ ΠΟΥ ΥΠΗΡΕΤΕΙ ΤΗ ΜΟΔΑ ΣΤΗ ΡΩΜΗ ΜΙΛΑ ΣΤΗΝ «Π»

734

Ψυχραιμία, θέληση, θετικές σκέψεις, συλλογική στήριξη και ένωση με τους συμπολίτες μας είναι τα χαρακτηριστικά που πρέπει να διατηρήσουμε κατά την διάρκεια της καραντίνας σύμφωνα με τον Αλέξανδρο Σαμόλη.

Ο Αλέξανδρος κατάγεται από το Ηράκλειο Κρήτης, ζει περίπου 7 χρόνια στην Ιταλία, συγκεκριμένα στην Ρώμη και εργάζεται σε μεγάλη επώνυμη αλυσίδα μόδας υψηλής ποιότητας. Διανύει την 14η ημέρα της καραντίνας και μέσα από την «Π» μοιράζεται την εμπειρία του από τις κρίσιμες ημέρες στην Ιταλία και τον επιβεβλημένο αυτοπεριορισμό.

Αναφέρει ποιο είναι το πιο δύσκολο κομμάτι της όλης υπόθεσης, αλλά και την προσπάθεια των συμπολιτών να ενωθούν και να στηρίξουν ο ένας τον άλλο προκειμένου να μείνουν δυνατοί και να αντιμετωπίσουν αυτόν τον αόρατο εχθρό.

Σαμόλη: Η απαγόρευση της κυκλοφορίας είναι μια δύσκολη υπόθεση για πρακτικούς αλλά και ψυχολογικούς λόγους, όμως χρειάζεται ο απαραίτητος συμβιβασμός με το νέο μέτρο και η συνειδητοποιημένη αποδοχή του από μέρους μας. Όπως τονίζει ο ίδιος: ‘’Αυτήν την στιγμή το να μην κάνουμε απολύτως τίποτα είναι το καλύτερο”.

-Γιατί εξαπλώθηκε ραγδαία ο κοροναϊός στην Ιταλία και πότε αρχίσατε να αντιλαμβάνεστε την σοβαρότητα της κατάστασης;

-Το γιατί εξαπλώθηκε τόσο γρήγορα δεν το ξέρω αλλά από ότι αντιληφθήκαμε εδώ, κυρίως το πρόβλημα ήταν η περίοδος που ο ασθενής έχει τον ιό αλλά χωρίς συμπτώματα. Οπότε χωρίς να το αντιληφθεί συνεχίζει και τον μεταδίδει. Χρονικά, την Κυριακή 8 Μαρτίου η Ιταλία άρχισε να παίρνει αυστηρά μέτρα και μέσα σε 3 μέρες η χώρα μπήκε σε καραντίνα. Από κάποια άρθρα που έχω διαβάσει πολλές χώρες σε μερικές εβδομάδες θα είναι στην ίδια θέση, δυστυχώς.

-Πώς είναι να ζεις σε μια χώρα με καθολική απαγόρευση κυκλοφορίας;

-Η εμπειρία της απαγόρευσης της κυκλοφορίας είναι πολύ δύσκολη από πολλές απόψεις, το μόνο που μας επιτρέπεται είναι αγορά τροφίμων και φαρμάκων, τηρώντας πάντα τους ενδεδειγμένους κανόνες υγιεινής. Το πιο δύσκολο κομμάτι είναι το ψυχολογικό και λόγω της απαγόρευσης κυκλοφορίας αλλά και από τις ειδήσεις της χώρας που προς το παρόν δεν είναι καθόλου θετικές.

-Πόσο άλλαξε η καθημερινότητά σου;

-Η καθημερινότητα μου άλλαξε ριζικά, είμαι συνηθισμένος σε πολύ γεμάτες ημέρες με πολλές διαφορετικές ασχολίες και ξαφνικά έχω πολύ ελεύθερο χρόνο και λίγες επιλογές για να τον αξιοποιήσω. Προσπαθούμε όλοι μας να βρούμε καινούριους τρόπους απασχόλησης μέσα στο σπίτι και να παραμείνουμε ψύχραιμοι.

Το πιο δύσκολο κομμάτι θεωρώ είναι να συνηθίσουμε στην ιδέα ότι αυτήν την στιγμή το να μην κάνουμε απολύτως τίποτα είναι το καλύτερο, πολλοί με ρώτησαν για ποιο λόγο δεν γύρισα στη χώρα μου σε αυτή τη δύσκολη στιγμή και απαντάω σε όλους το ίδιο, η οποιαδήποτε μετακίνηση σε αυτήν την χρονική στιγμή θα χειροτερέψει τη κατάσταση και τη συνέχιση μετάδοσης του συγκεκριμένου ιού.

– Ποια είναι η κατάσταση που επικρατεί αυτή την στιγμή στην Ιταλία;

-Κάποιος πανικός προφανώς και υπάρχει, όπως είπα παραπάνω η αλλαγή ήταν πολύ απότομη και δραστική, φαίνεται όμως ότι όσο περνούν οι μέρες όλο και περισσότεροι σκέφτονται το ζήτημα υπεύθυνα και προσπαθούν να παραμένουν ψύχραιμοι και θετικοί, κάθε απόγευμα στις 6 έχουμε το ραντεβού μας στα μπαλκόνια με τους γείτονες μας, λέμε τα νέα μας από μακριά και τραγουδάμε τραγούδια για να μας φτιάξει η διάθεση.

Υπάρχει καλή θέληση και θεωρώ ότι σε γενικές γραμμές οι άνθρωποι έχουν ενωθεί για να νικήσουν αυτήν την δύσκολη κατάσταση. Όσον αφορά τις μικρές μας βόλτες σε σούπερ μάρκετ και φαρμακεία, υπάρχουν συγκεκριμένοι κανονισμοί ανάλογα με τη χωρητικότητα του καταστήματος αλλά σε γενικό επίπεδο ο μέγιστος αριθμός σε ένα μέσο σούπερ μάρκετ είναι 20 πελάτες, με γάντια μιας χρήσης που σου παρέχει το ανάλογο κατάστημά.

Υπήρξε μεγάλος πανικός και υπερβολή τις πρώτες μέρες από τη μεριά των πολιτών (ψώνια για μήνες και υπερκατανάλωση προϊόντων μακράς διάρκειας) αλλά ευτυχώς φαίνεται να έχουν ηρεμήσει τα πνεύματα.

– Υπάρχει κάποια ενημέρωση από την Ιταλική κυβέρνηση για την χρονική διάρκεια της καραντίνας ή επικρατεί μια αβεβαιότητα;

-Η αρχική ενημέρωση για την διάρκεια της καραντίνας ήταν έως τις 3 Απριλίου αλλά δυστυχώς στις 22 Μαρτίου η κυβέρνηση ανακοίνωσε παράταση χωρίς κάποια συγκεκριμένη ημερομηνία ακόμα. Ας ελπίσουμε ότι τα μέτρα θα έχουν θετικά αποτελέσματα σύντομα και η χώρα θα βγει από αυτή τη δύσκολη κατάσταση.

 

Μπορεί επίσης να σας αρέσει