Απαγόρευση της κυκλοφορίας για να σταματήσει ο… ιός

ΟΙ ΕΞΑΙΡΕΣΕΙΣ, ΤΑ ΕΓΓΡΑΦΑ ΕΠΙΔΕΙΞΗΣ ΚΑΙ ΟΙ ΕΛΕΓΧΟΙ

423

Και να που θα το ζήσουμε και αυτό: πλην συγκεκριμένων εξαιρέσεων καθολική απαγόρευση κυκλοφορίας. Είναι το πιο αυστηρό μέτρο που έχει πάρει μέχρι σήμερα η κυβέρνηση σε μία ύστατη προσπάθεια να ανακόψει την εκθετική αύξηση των κρουσμάτων του κοροναϊου στη χώρα μας. Και ήταν κάτι που συζητούνταν έντονα τις τελευταίες ημέρες οπότε και η ανακοίνωση του χθες από τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη δεν ήταν έκπληξη. Η 23η Μαρτίου «εγκαινιάζει» μία ιστορική περίοδο και για την Ελλάδα που σε πρώτη φάση θα διαρκέσει έως τις 6 Απριλίου. Πουθενά χωρίς την αστυνομική μας ταυτότητα και χωρίς το σχετικό έντυπο που θα «νομιμοποιεί» την εκτός σπιτιού μετακίνηση μας. Ακόμα και στα αυτοκίνητα μόνο δύο άτομα επιτρέπονται.

«Στο όνομα του συλλογικού καλού προχωρώ στην συγκεκριμένη απόφαση. Έχω ενημερώσει την πρόεδρο της Δημοκρατίας και τους αρχηγούς των πολιτικών κομμάτων. Δεν θα αφήσω, ωστόσο, μερικούς επιπόλαιους να υπονομεύσουν την ασφάλεια των πολλών. Γιατί οι λίγοι ανεύθυνοι μπορούν να βλάψουν χιλιάδες υπεύθυνους» σημείωσε ο Έλληνας πρωθυπουργός «Είναι, ίσως, το τελευταίο βήμα μιας οργανωμένης Δημοκρατικής Πολιτείας. Που, όμως, πρέπει να γίνει εγκαίρως, για να μην γίνει μάταιο. Γιατί ο χρόνος δεν μετριέται, πλέον, σε μέρες, αλλά με ώρες. Και απαιτούνται τολμηρές και γρήγορες πρωτοβουλίες. Έτσι, από αύριο το πρωί, στο δρόμο θα μπορούν να βρίσκονται μόνον όσοι κινούνται προς και από την εργασία τους. Αν κατευθύνονται για να προμηθευτούν τρόφιμα και φάρμακα. Αν επισκέπτονται γιατρό ή πρόσωπο το οποίο χρειάζεται φροντίδα. Και, όσοι ασκούνται ατομικά ή ανά δύο ή συνοδεύουν το κατοικίδιό τους. Τέλος, επιτρέπεται η εφάπαξ μετάβαση στον τόπο της μόνιμης κατοικίας τους, όσων βρίσκονται σε αστικά κέντρα» δήλωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Η ΕΛΑΣ κατά κύριο λόγο, συνεπικουρούμενη από δημοτική Αστυνομία, Λιμενικές Αρχές και Εθνική Αρχή Διαφάνειας, θα έχει την ευθύνη του ελεγκτικού μηχανισμού εφαρμογής του μέτρου. Επιμέρους διευκρινίσεις έδωσαν οι συναρμόδιοι υπουργοί στη διάρκεια κοινής συνέντευξης τύπου που δόθηκε στο Κέντρο Επιχειρήσεων Πολιτικής Προστασίας. «Ήταν η κατάλληλη στιγμή να επιβληθεί το συγκεκριμένο μέτρο, υπογράμμισε ο Υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς, τονίζοντας ότι σε καμία περίπτωση δεν παραλύει το κράτος και ο παραγωγικός ιστός. «Είμαστε σε ένα ιστορικό σταυροδρόμι που την συλλογική μας μοίρα εξαρτάται από την ατομική μας ευθύνη» επισήμανε ο υπουργός Επικρατείας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκος Πιερρακάκης. «Τα μέτρα απαγορεύουν κάθε άσκοπη μετακίνηση και είναι απαραίτητα για όσους δεν κατανοούν ακόμα την ανάγκη της προσωπικής ευθύνης και του αυτοπεριορισμού» ανέφερε ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη, Λευτέρης Οικονόμου. Σημαντικές ανακοινώσεις έκαναν και οι υφυπουργοί Υγείας Β. Κοντοζαμάνης και Εσωτερικών Θ. Λιβάνιος.

Για όλες τις πληροφορίες, για τις μετακινήσεις καθώς και την εκτύπωση των δηλώσεων μετακίνησης, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να ενημερώνονται από το forma.gov.gr. Υπάρχει ακόμα η δυνατότητα απλής δήλωσης ή sms στο 13033.

Οι εξαιρέσεις

Η κυκλοφορία των πολιτών θα επιτρέπεται μόνο για τους ακόλουθους λόγους:

α) Μετάβαση από και προς την εργασία για τις εργάσιμες ώρες.

β) Μετάβαση σε φαρμακείο ή επίσκεψη στον γιατρό, εφόσον αυτό συνιστάται μετά από σχετική επικοινωνία.

γ) Μετάβαση σε εν λειτουργία κατάστημα προμηθειών αγαθών πρώτης ανάγκης, όπου δεν είναι δυνατή η αποστολή τους.

δ) Μετάβαση στην τράπεζα, στο μέτρο που δεν είναι δυνατή η ηλεκτρονική συναλλαγή.

ε) Κίνηση για παροχή βοήθειας σε ανθρώπους που βρίσκονται σε ανάγκη.

στ) Μετάβαση σε τελετή (π.χ. κηδεία, γάμος, βάφτιση ή ανάλογες τελετές) υπό τους όρους που προβλέπει ο νόμος.

ζ) Σωματική άσκηση σε εξωτερικό χώρο ή κίνηση με κατοικίδιο ζώο, ατομικά ή ανά δύο άτομα, τηρώντας στην τελευταία αυτή περίπτωση την αναγκαία απόσταση 1,5 μέτρου.

η) Εφάπαξ μετάβαση στον τόπο της μόνιμης κατοικίας.

Πώς θα ασκείται ο έλεγχος

Οι πολίτες θα πρέπει να φέρουν υποχρεωτικά μαζί τους την αστυνομική τους ταυτότητα ή διαβατήριο καθώς και βεβαίωση κίνησης. Ενώ για κάθε παράβαση που εντοπίζεται θα επιβάλλεται διοικητικό πρόστιμο εκατό πενήντα (150) ευρώ.

– Για τις ανάγκες των περιορισμένων μετακινήσεων δημιουργούνται δυο τύποι εγγράφων. Το πρώτο, η βεβαίωση τύπου Α αφορά τις μετακινήσεις των εργαζόμενων. Το έγγραφο αυτό συμπληρώνεται μια φορά και παρέχεται με προσωπική ευθύνη του υπογράφοντος από τον εργοδότη ή τον νόμιμο εκπρόσωπό του σε περίπτωση νομικού προσώπου ή, σε περίπτωση ελεύθερου επαγγελματία ή αυτοαπασχολούμενου, από τον ίδιο. Περιέχει το ονοματεπώνυμο, τον τόπο κατοικίας και τον τόπο εργασίας του εργαζόμενου, καθώς και το ωράριο προσέλευσης και αποχώρησής του. Ο εργαζόμενος τη φέρει υποχρεωτικά μαζί του κατά τις μετακινήσεις του προς και από την εργασία του.

– Για τις άλλες περιπτώσεις (μετάβαση σε σούπερ μάρκετ, φαρμακείο, τράπεζα κοκ) και για κάθε μεμονωμένη κίνηση οι πολίτες πρέπει να συμπληρώνουν κάθε φορά τη βεβαίωση τύπου Β με το ονοματεπώνυμο, τον τόπο κατοικίας και τον τόπο προορισμού του πολίτη, καθώς και τον συγκεκριμένο λόγο της μετακίνησης.

– Επίσης από σήμερα  Δευτέρα 23/3 δεν λειτουργούν και απαγορεύεται η παραμονή πολιτών σε παιδικές χαρές, χώρους εξωτερικής άθλησης, οργανωμένες μαρίνες, πάρκα και άλση.

– Η απαγόρευση κυκλοφορίας δεν επηρεάζει τη λειτουργία όσων επιχειρήσεων έχουν μείνει ανοιχτές έως σήμερα με σχετική απόφαση του κράτους (π.χ. Σούπερ μάρκετ, φούρνοι, φαρμακεία, βενζινάδικα κοκ), μιας και συνολικά η λειτουργία τόσο των επιχειρήσεων όσο και των δημόσιων υπηρεσιών που έχουν μείνει ανοικτές συνεχίζεται κανονικά, λαμβάνοντας πλέον αυστηρά υπόψη τις οδηγίες για την κυκλοφορία των εργαζομένων από και προς αυτές.

Σε ό,τι αφορά στην τοπική ΕΛ-ΑΣ, οι δυνάμεις που έχουν βγει στο δρόμο για περιπολίες και εφαρμογή του μέτρου έχουν τριπλασιαστεί αφού έχουν αδειάσει τα γραφεία των υπηρεσιών και όλοι έχουν βγει έξω.


Χρόνος εξοικείωσης αλλά όχι για τους «εξυπνάκηδες»

Τηλεδιάσκεψη έγινε χθες το βράδυ υπό τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλη Χρυσοχοϊδη και τον Αρχηγό της ΕΛ-ΑΣ, Μιχάλη Καραμαλάκη για την εφαρμογή του μέτρου απαγόρευσης της κυκλοφορίας.

Δόθηκαν βασικές οδηγίες αλλά και ερμηνείες καθώς  τα όσα αποφασίστηκαν είναι πρωτόγνωρα για όλους, και για εκείνους που θα ασκούν τον έλεγχο και για τους ελεγχόμενους.

Πληροφορίες αναφέρουν, ότι σήμερα και αύριο οι δυνάμεις θα βγουν στους δρόμους όμως ζητούμενο δεν είναι με το καλημέρα να «τσεκουρώσουν» με πρόστιμα τους παραβάτες.

Είναι λογικό κάποιοι να μην έχουν κατανοήσει τι πρέπει να κάνουν, θα πρέπει να δοθεί ένας εύλογος χρόνος εξοικείωσης με τη νέα πραγματικότητα. Πάντως, δεν θα υπάρξει ανάλογη ανθρώπινη προσέγγιση για τους γνωστούς «εξυπνάκηδες» που θα επιχειρήσουν να …ξεγελάσουν τους ελεγκτικούς μηχανισμούς.

Για παράδειγμα ήδη έχει κυκλοφορήσει ότι κάποιοι φθάνουν στο σημείο να ενοικιάζουν σκύλους για τους επιτρεπόμενους περιπάτους.


 

Μπορεί επίσης να σας αρέσει