ΧΘΕΣ … ΣΗΜΕΡΑ … ΑΥΡΙΟ

521

Το… Κύριε ελέησον του καθηγητή

Αναμφίβολα, το πρόσωπο των ημερών είναι ο λοιμωξιολόγος Σωτήρης Τσιόδρας, που παρά το βάρος που έχει επωμιστεί να ενημερώνει υπεύθυνα τους Έλληνες για την πορεία του κοροναϊού, βρίσκει το χρόνο και το κουράγιο να ψέλνει στην εκκλησία. Έτσι, χθες το πρωί εθεάθη στο αναλόγιό, κατά τη

Θεία Λειτουργία της Σταυροπροσκυνήσεως που τελέστηκε χωρίς πιστούς, στον Ιερό Ναό Αναστάσεως του Χριστού στα Σπάτα, χωροστατούντος του Μητροπολίτη Μεσογαίας και Λαυρεωτικής κ. Νικόλαου.  Προκαλεί πάντως ερωτηματικά το γεγονός, πώς ο ίδιος παρίσταται σε μια λειτουργία, έστω και χωρίς πιστούς, όταν η κυβέρνηση διά στόματος Μητσοτάκη έχει απαγορεύσει τις λειτουργίες… Εκτός και αν όλα πια, εναποτίθενται στον θεό!

Πάντως, ο στρατηγός στη “μάχη” της πανδημίας πολύ πριν να ξεσπάσει η “καταιγίδα” στη δημόσια υγεία, πήγαινε τα πρωινά της Κυριακής σε εκκλησία της Κηφισιάς, όπου κατοικεί και έψαλλε.

 

Άμεση ανταπόκριση στην επιστολή Κουράκη

Άμεση ανταπόκριση βρήκε η επιστολή του προέδρου της ΠΕΔ Κρήτης, Γιάννη Κουράκη, στους υπουργούς Θεοδωρικάκο και Κικίλια και τον υφυπουργό Χαρδαλιά, για την αποστολή υγειονομικού υλικού στους δήμους της Κρήτης. Όπως εξηγούσε στην επιστολή του

λόγω της αυξημένης ζήτησης που υπάρχει στην ελεύθερη αγορά για τα ανωτέρω υλικά, διαπιστώνεται αδυναμία να προχωρήσουν μεμονωμένα οι δήμοι στην προμήθειά τους. Για το λόγο αυτό, ζητούσε να αναληφθεί πρωτοβουλία από τις αρμόδιες κρατικές αρχές προκειμένου να γίνει ενιαία προμήθεια και διανομή υγειονομικού υλικού προς του ΟΤΑ, ώστε έγκαιρα και απρόσκοπτα να καλυφθούν όλοι οι Δήμοι. Πράγμα που ήδη δρομολογείται.

 

Εντάξεις έργων με…τηλεδιάσκεψη

Μπορεί η πανδημία να έχει καθηλώσει ένα δισεκατομμύριο ανθρώπους του πλανήτη σε καραντίνα, αλλά η ζωή και οι δραστηριότητες, μπορεί να περιορίζονται αλλά δεν σταματούν. Ένας μεγάλο μέρος των εργασιών γίνονται με τηλεδιασκέψεις. Αλλά που να το φανταζόμαστε πριν λίγο καιρό ότι ακόμα και δημόσια έργα θα εντάσσονταν σε διάφορα προγράμματα και οι υπογραφές θα έπεφταν μέσα από πληκτρολόγια και οθόνες υπολογιστών. Σε τοπικό επίπεδο την τακτική αυτή εγκαινίασαν τα αντιδιαβρωτικά έργα του παραλιακού μετώπου της Ιεράπετρας, που με προϋπολογισμό 2.201.400 ευρώ εντάσσονται στο Περιφερειακό Πρόγραμμα Κρήτης 2014-2020, μετά από σχετική απόφαση ο Περιφερειάρχης Κρήτης Στ. Αρναουτάκης στη διάρκεια τηλεδιάσκεψης με τον Δήμαρχο Ιεράπετρας Θεοδόση Καλαντζάκη.

 

Στα λιόφυτα τα κοπάδια…

Απηυδησμένοι είναι οι κάτοικοι στα Δαμάνια, που βρίσκονται αντιμέτωποι, λόγω κοροναϊού, με μία παράμετρο που δεν είχαν φανταστεί. Κάτοικος της περιοχής επικοινώνησε έντρομος χθες με την «Π» για να μας πει ότι το Σάββατο μέτρησε 7 κοπάδια να βόσκουν ανεξέλεγκτα σε λιόφυτα πέριξ του οικισμού, προκαλώντας σοβαρές αγροζημίες. Όπως μας εξήγησε, λόγως της καραντίνας, τα ζώα δεν έχουν τη συνήθη φροντίδα, με αποτέλεσμα να καταστρέφουν τις περιουσίες ανθρώπων. Ο ίδιος μας διαβεβαιώνει, ότι τα κοπάδια είναι από τα γύρω χωριά, καθώς, όπως υποστηρίζει, τα Δαμάνια δεν έχουν ούτε ένα κτηνοτρόφο!


@patris

Στην καραντίνα επιτρέπεται το sex, αλλά απαγορεύονται τα φιλιά!

Askitis


 

Δημοτικά συμβούλια με τάμπλετ;

Στη Λότζια έχουν πολλά να σκεφτούν για το πώς θα συγκροτήσουν ένα ολοκληρωμένο σχέδιο διαχείρισης των κοινωνικών αναγκών λόγω του κοροναϊού, όμως  την ίδια στιγμή καλούνται να διαχειριστούν και πολλά άλλα ζητήματα που εγείρονται σε σχέση με την εσωτερική λειτουργία του δήμου. Για παράδειγμα, κανείς δεν ξέρει πότε θα ξαναγίνει δημοτικό συμβούλιο. Διότι, εν μέσω της έξαρσης της πανδημίας είναι αδιανόητο και απολύτως αυτοκτονικό, να συνευρεθούν τόσοι άνθρωποι μέσα στην ίδια αίθουσα. Ίσως, την καλύτερη απάντηση για το πρόβλημα αυτό να μπορεί να τη δώσει η τεχνολογία και για πρώτη φορά στην ιστορία του δήμου Ηρακλείου τα δημοτικά συμβούλια να συγκαλούνται με ηλεκτρονική τηλεδιάσκεψη. Το λέω αυτό, διότι κάποιοι στο δήμο βάζουν σοβαρά την πρόταση να αγοραστούν τάμπλετ για το σκοπό αυτό … Για να δούμε …

 

Ώρα… ευθύνης στα παρά 5΄

Μπορεί στην Ελλάδα η ώρα ν ‘αλλάζει την προσεχή Κυριακή αλλά το πενάκι του Γιάννη Χαρκούτση δεν… κρατιέται. Μας λέει, ότι η παγκόσμια ώρα είναι στο… παρά πέντε και είναι

ώρα κοροναϊού. Αλλά και ώρα σημαντικών αποφάσεων για τις λιγότερες δυνατές συνέπειες από την πανδημία. Προφανώς, και τα ερωτηματικά παραμένουν για το τι μέλλει γενέσθαι, όπως φαίνεται και πάνω από το μυστακοφόρο Έλληνα που αγωνιά βλέποντας το ρολόι του και τα χρονικά περιθώρια να στενεύουν.

 

Ο σπαραγμός και οι… ανοησίες

«Μακάρι να μπορούσα να ξεχάσω τα πρόσωπα όλων όσων είδα να πεθαίνουν την περασμένη εβδομάδα» λέει στη συγκλονιστική του μαρτυρία, που φιλοξενείται από την κυριακάτικη Daily Mail ένας γιατρός του βρετανικού συστήματος υγείας, αναφερόμενος στα θύματα του κοροναϊού που ολοένα και αυξάνονται στην χώρα του εγκληματικά επιπόλαιου Μπόρις Τζόνσον. Και να σκεφτεί κανείς ότι στο «νησί» οι παμπ έκλεισαν μόλις την Παρασκευή! Μέχρι τότε οι ιθύνοντες ασχολούνταν με την… ανοησία της αγέλης και έχασαν πολύτιμο χρόνο και ανθρώπινες ζωές !

 

Επιστροφή στα χωράφια με τον… ιό

Έπρεπε να έρθει η πανδημία- να κόψουμε τα πολλά σούρτα φέρτα και να κλειστούμε μέσα με μόνη διέξοδο- και αυτή με σοβαρές επιφυλάξεις- τις αποδράσεις στη φύση και τα χωράφια. Υπό το ιδιόμορφο αυτό καθεστώς, οι τυχεροί των χωριών, ξαναβρέθηκαν μετά από δεκαετίες στα μέρη που έπαιζαν και έγδερναν καθημερινά τα γόνατα και τους αγκώνες τους, σε χωράφια και ρεματιές.

 

Έτοιμος να προσφέρει εθελοντικά

Στη διάθεση της 7ης ΥΠΕ Κρήτης, του ΠΑΓΝΗ και της Καρδιολογικής Κλινικής του, έχει τεθεί ο βουλευτής Ηρακλείου Νίκος Ηγουμενίδης, που εφόσον χρειαστεί επιθυμεί να προσφέρει εθελοντικά. Στην επιστολή που εστάλη στους παραπάνω παραλήπτες ο γιατρός αναφέρει:

“Στην προσπάθεια αντιμετώπισης της πανδημίας, σας δηλώνω την εθελοντική συμμετοχή μου. Με βάση τη θητεία μου στην Καρδιολογική Κλινική του ΠαΓΝΗ και την εμπειρία μου στο Αιμοδυναμικό της Εργαστήριο, πιστεύω ότι μπορώ να προσφέρω τις υπηρεσίες μου στην κάλυψη των αυξημένων αναγκών. Παραμένω στην διάθεσή σας».

 

Η επιβίωση

Η καραντίνα τέχνας κατεργάζεται! Η νέα πραγματικότητα που μας θέλει κλεισμένους στο σπίτι, δημιουργεί μια σειρά αναγκών που δεν μπορούμε να ικανοποιήσουμε ή νομίζουμε ότι δεν μπορούμε. Πλέον, όλες οι σοβαρές εταιρίες έχουν προσαρμοστεί στην πραγματικότητα και δίνουν συμβουλές και πολλά tips για την επιβίωση στο σπίτι.

 

Η ανάρτηση

Ένα από τα σοβαρότερα προβλήματα είναι το κομμωτήριο για τις γυναίκες και ειδικά όταν οι άσπρες ρίζες ξεπροβάλλουν απειλητικά. Πόσες ξέρουν όμως να περάσουν αποτελεσματικά τη βαφή τους; Συνεπώς, απευθύνονται στην κομμώτριά τους από την οποία ζητάνε στη ζούλα- σπίτι τους ή σπίτι της- μια σούπερ περιποιημένη βαφή. Η πίεση μάλιστα είναι τέτοια που μια γνωστή μου κομμώτρια έκανε ανάρτηση στο FB να σταματήσουν να την πιέζουν γιατί ακόμα και αν υποκύψει, κανείς δεν διασφαλίζει ότι είναι αρνητική στον covid- 19!

 

Ο δρόμος

Πρέπει να δει πολύ σοβαρά ο δήμος Ηρακλείου το θέμα της πολύπαθης οδού Καστρινάκη (μεταξύ Αγίας Αικατερίνης και Μπεντεβή), διότι η κατάσταση που επικρατεί είναι εντελώς απαράδεκτη και όσο δεν παρεμβαίνει κανείς γίνεται συνυπεύθυνος και για τα ατυχήματα που συμβαίνουν και για τα χειρότερα που μπορεί να προκύψουν. Οι κάτοικοι της περιοχής, φοβούμενοι τα χειρότερα, ζητούν με μεγάλη αγωνία την παρέμβαση των αρμόδιων τεχνικών υπηρεσιών, ξεκαθαρίζοντας ότι ένας δρόμος τόσο λειτουργικός κυκλοφοριακά, στον οποίο μάλιστα διεξάγεται με μεγάλες ταχύτητες η κίνηση των οχημάτων, δεν μπορεί να εμφανίζει τόσο σοβαρά προβλήματα που είναι η αιτία δεκάδων ατυχημάτων και όχι μόνο.

 Τα όμβρια

Ειδικότερα, όπως εξηγούν, είναι αναγκαίο να γίνουν μια σειρά από τεχνικές εργασίες για να αποκατασταθούν μια σειρά από κακοτεχνίες και παράλληλα, να ληφθεί μέριμνα στο κρίσιμο ζήτημα της διαχείρισης των ομβρίων. Κάτοικοι της περιοχής καταγγέλλουν στην «Π» ότι μετά τη διάνοιξη του δρόμου και τις νέες διαμορφώσεις που έγιναν ακριβώς επειδή δε λύθηκε το ζήτημα των ομβρίων τις βροχερές μέρες δεν μπορούν να μπουν ούτε στα σπίτια τους λόγω των χειμάρρων που δημιουργούνται….

Αυτό, αν μη τι άλλο, είναι μια κατάσταση τριτοκοσμική …και κάποιος πρέπει να αναλάβει την ευθύνη γι’ αυτό ….

Μπορεί επίσης να σας αρέσει