ΤΙ ΑΛΛΑΖΕΙ ΣΤΟΝ ΙΔΙΩΤΙΚΟ ΤΟΜΕΑ: Πότε και ποιοί θα πάρουν τα 800 ευρώ

539

Ξεπερνά τα 2 δισ. ευρώ το κόστος για τον έκτακτο επίδομα των 800 ευρώ που θα δοθεί για τους μήνες  Μάρτιο και Απρίλιο – αλλά και για την κάλυψη των ασφαλιστικών δικαιωμάτων τους – σε 1,4 εκατ. δικαιούχους μισθωτούς, ελεύθερους επαγγελματίες, αυταπασχολούμενους και επιτηδευματίες για την αντιμετώπιση των συνεπειών από την κρίση του κοροναϊού όπως ανακοίνωσε την Παρασκευή το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης.

Ο προϋπολογισμός ξαναγράφεται και το υπουργείο Οικονομικών αυξάνει κατά 4 δισ. ευρώ το αποθεματικό του, όπως δήλωσε ο Χρήστος Σταϊκούρας.

Για την αντιμετώπιση των εκτάκτων αναγκών και τη στήριξη των επιχειρήσεων, διπλασιάζονται από 3 σε 6 δισ. ευρώ τα κονδύλια για χρηματοδότηση των επιχειρήσεων, με χρήση και ευρωπαϊκών κονδυλίων.

Τα 800 ευρώ θα δοθούν έως τις αρχές Απριλίου. Ωστόσο, οι μόνοι που είναι σίγουρο ότι θα πάρουν «δώρο» πριν το Πάσχα είναι –για πρώτη φορά μετά από 10 χρόνια- εκτάκτως οι εργαζόμενοι στα κρατικά νοσοκομεία, ΕΚΑΣ, ΕΟΔΥ και την Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας.

Ωστόσο, τα νέα μέτρα που ανακοίνωσαν από κοινού οι υπουργοί κ. κ. Σταϊκούρας, Βρούτσης και Γεωργιάδης, φέρνουν τα πάνω κάτω στον ιδιωτικό Τομέα:

  1. Δώρο Πάσχα: Προαιρετικά ο εργοδότης μπορεί να καθυστερήσει την πληρωμή του. Αντί της Μεγάλης Τετάρτης 15 Απριλίου, θα πρέπει να το δώσει στον εργαζόμενο μέχρι το καλοκαίρι, μαζί με το επίδομα αδείας. Καθώς αναστέλλονται οι επιπτώσεις και κυρώσεις «δίνουμε τη δυνατότητα να το καταβάλει μεταγενέστερα χωρίς κυρώσεις και να υπάρξει δίκαιη διασπορά των χρημάτων στο σύνολο της οικονομίας και όχι σε λίγους κλάδους που δεν έχουν κλείσει» ήταν το επιχείρημα που ανέφερε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, ανακοινώνοντας το μέτρο. Η καθυστέρηση ενδεχομένως εξυπηρετεί όσους αντιμετωπίζουν οξύ πρόβλημα ρευστότητος, αλλά προκύπτει ως δυνατότητα και όχι ως αναγκαστικό μέτρο για όσους δεν έχουν άμεσο πρόβλημα.
  2. Το Κράτος αναλαμβάνει να πληρώνει τον έκτακτο μισθό και τα ασφαλιστικά δικαιώματα στους εργαζόμενους που δουλεύουν σε επιχειρήσεις που δεν έχουν κλείσει. Αν οι εργοδότες δεν έχουν κλείσει και δεν έχουν απολύσει τους υπαλλήλους τους, θα μπορούν να τους δηλώσουν σε «προσωρινή αναστολή σύμβασης» διάρκειας μέχρι 1 μήνα (αρχικά τουλάχιστον). Με τον τρόπο αυτό, η επιχείρηση δεν απολύει αλλά και δεν επιβαρύνεται από τους εργαζομένους της, ενώ αυτοί δικαιούνται τα 400 ευρώ το μήνα και όλες τις αναστολές πληρωμών φόρων, δόσεων κλπ. Το μέτρο θα ισχύσει για συγκεκριμένους κλάδους που θα ανακοινωθούν μέσα στην ημέρα.
  3. Τα 800 ευρώ θα δοθούν επίσης για το δίμηνο Μαρτίου-Απριλίου σε ελεύθερους επαγγελματίες και όσους απολύθηκαν από 1 έως 17 Μαρτίου 2020. Ο έκτακτος μισθός δεν κατάσχεται και δεν συμψηφίζεται.

Για όλα αυτά τα νέα μέτρα, θα εκδοθούν υπουργικές αποφάσεις και αναλυτικές οδηγίες. Η λίστα των δικαιούχων θα αλλάζει ανάλογα με τις συνθήκες.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει