ΟΡΓΗ ΤΣΙΟΔΡΑ ΓΙΑ ΑΝΤΙΚΟΙΝΩΝΙΚΕΣ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΕΣ ΚΑΙ ΑΣΚΟΠΕΣ ΜΕΤΑΚΙΝΗΣΕΙΣ: Τέσσερις νεκροί χθες από τον κοροναϊό

Δεν κάνουμε εκδρομές και ταξίδια αναψυχής

999

Τέσσερις άνθρωποι, δύο στην Κοζάνη,  ένας στην Αθήνα και μία 93χρονη γυναίκα που νοσηλευόταν στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της Πάτρας, κατέληξαν από τον κορωναϊό το τελευταίο 24ωρο, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό των θυμάτων στους δέκα. Όπως είπε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας για τον κορωναϊό, καθηγητής Λοιμωξιολογίας Σωτήρη Τσιόδρας,  31 είναι τα επιβεβαιωμένα νέα κρούσματα και ο συνολικός αριθμός τους στην Ελλάδα ανέρχεται πλέον στα 495. Αυτή την ώρα 90 ασθενείς παραμένουν νοσηλευόμενοι, εκ των οποίων οι 20 είναι διασωληνωμένοι. Από το συνολικό αριθμό των κρουσμάτων τα 84 είναι απροσδιόριστης προέλευσης. Ήδη έχουν ελεγχθεί περισσότερα από 7.200 δείγματα. Δεκαεννέα ασθενείς έχουν λάβει εξιτήριο.

Ο κ.Τσιόδρας επισήμανε ότι σε όλο τον κόσμο εκτιμάται ότι καταγράφεται μόλις το 15% των πραγματικών κρουσμάτων, ενώ η Ευρώπη βρίσκεται στην καρδιά της πανδημίας με το 50% των θανάτων από τον κοροναϊό στον κόσμο να βρίσκονται στην ευρωπαϊκή ήπειρο. Ο καθηγητής λοιμωξιολογίας επανέλαβε την έκκληση για περιορισμό των μετακινήσεων και καυτηρίασε τη χθεσινή εικόνα  εξόδου στις εθνικές οδούς. Πρόσθεσε δε, ότι είναι απαράδεκτο νησιά να έρχονται σε επαφή με τον κορονοϊό από επισκέπτες και σημείωσε ότι στην Αθήνα και την Αττική εντοπίζονται τα περισσότερα κρούσματα του κοροναϊού.   Ο καθηγητής σημείωσε ότι οι βαριά ασθενείς λαμβάνουν αντιική αγωγή.

Παράλληλα, ο κ. Τσιόδρας καυτηρίασε και την αντικοινωνική συμπεριφορά που εντοπίσθηκε όταν πολίτες επιχείρησαν να «στοκάρουν» φάρμακα με δραστική ουσία την χλωροκίνη, αλλά και τους γιατρούς που το συνταγογράφησαν σε ανθρώπους που δεν το είχαν ανάγκη. Στη συνέχεια ο κ. Τσιόδρας αναφέρθηκε στις προσπάθειες που γίνονται με πυρετώδεις ρυθμούς  για την εξεύρεση αγωγής ή εμβολίου, ενώ αναφέρθηκε στις επιστημονικές ομάδες που είναι έτοιμες να συνδράμουν την προσπάθεια που ήδη γίνεται από το Εθνικό Σύστημα Υγείας, και αναφέρθηκε ειδικότερα στις μελέτες αντισωμάτων, που θα γίνουν το επόμενο διάστημα σε διάφορες περιοχές της χώρας. Εως τώρα, είπε, η πορεία διασποράς της νόσου, είναι εντός των προβλέψεων.

Έκκληση Τσιόδρα για όσους ταξιδεύουν: Μην έλθετε σε επαφή με κανένα

Ο καθηγητής σχολιάζοντας όσους επιλέγουν αυτές τις κρίσιμες ώρες να φύγουν από την Αθήνα με κατεύθυνση τα νησιά ή άλλους προορισμούς στην ηπειρωτική χώρα είπε:

“Δεν μπορεί στα αγαπημένα μου Δωδεκάνησα η μόνη επαφή με τη νόσο να είναι από επισκέπτη της Αθήνας. Δεν μπορεί  να πλημμυρίζουν οι δρόμοι από εκδρομείς που ταξιδεύουν χωρίς να ξέρουν αν νοσούν. Σας παρακαλώ να μην έρθετε σε επαφή με κανέναν, δεν ειναι διακοπές, αυτές οι συμπεριφορές υποβαθμίζουν όλη μας την προσπάθεια και αυξάνουν τον κίνδυνο μετάδοσης της νόσου”.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει