Εκτακτα μέτρα για τις λαϊκές αγορές

455

Με μάσκα, γάντια και αντισηπτικό ακόμα και για τα … νομίσματα θα πραγματοποιούνται από σήμερα οι αγοραπωλησίες στις ανοιχτές λαϊκές αγορές της Περιφερειακής Ενότητας Ηρακλείου.

Μετά τη λήψη μέτρων που έλαβε ο Δήμος Ηρακλείου για τον περιορισμό της μετάδοσης του ιού και η Περιφέρεια Κρήτης έχει λάβει σχετικές αποφάσεις, προκειμένου να διασφαλίσει ότι οι αγορές και πωλήσεις των προϊόντων γης και θάλασσας θα γίνονται με τη μέγιστη δυνατή ασφάλεια, δεδομένων των συνθηκών.

Στο πλαίσιο αυτό, πραγματοποιήθηκε χθες, ενημερωτική συνάντηση για τα θέματα που αφορούν τις λαϊκές αγορές στην Περιφέρεια Κρήτης με πρωτοβουλία του Πρόεδρου της Επιτροπής Λαϊκών Αγορών Περιφερειακής Ενότητας Ηρακλείου, Περιφερειακού Συμβούλου Νίκου Σκουλά.

Στη σύσκεψη συμμετείχαν ο Πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου Παύλος Μπαριτάκης, ο Αντιπεριφερειάρχης Ηρακλείου Νίκος Συριγωνάκης και ο Αντιπεριφερειάρχης Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Πολιτικής Λάμπρος Βαμβακάς.

Στη συνάντηση υπήρξε συζήτηση για την εγκύκλιο  5/18-03-2020 του Υπουργείου Ανάπτυξης  η οποία στο εδάφιο 6 αναφέρεται στις λαϊκές αγορές, στο πλαίσιο των διευκρινίσεων που δίνονται από τη Γενική Γραμματεία Εμπορίου και Προστασίας του Καταναλωτή για τα μέτρα προς περιορισμό της διασποράς του κοροναϊού COVID-19, όπως δημοσιεύονται στο ΦΕΚ Β915-17-03-2020.

Σύμφωνα λοιπόν με την πρόβλεψη, στις λαϊκές αγορές του Ν.4497/2017 εφαρμόζονται:

α) ελάχιστη απόσταση μεταξύ των πάγκων των πωλητών τα 2 μέτρα με τον ενδιάμεσο χώρο, κενό-ελεύθερο από αντικείμενα,

β) όλοι οι πωλητές (επαγγελματίες και παραγωγοί) υποχρεούνται να φορούν κατά τις συναλλαγές και καθ’ όλη την διάρκεια της παραμονής τους στον χώρο, υγειονομική μάσκα και γάντια μιας χρήσης,

γ) κάθε πωλητής οφείλει να τοποθετήσει σε εμφανές σημείο του πάγκου, δοχείο με εγκεκριμένο αντισηπτικό υγρό, προκειμένου να απολυμαίνονται τα μεταλλικά νομίσματα,

δ) οι φορείς λειτουργίας των λαϊκών αγορών υποχρεούνται όπως λάβουν μέτρα για τον συχνό καθαρισμό των χώρων, την έγκαιρη αποκομιδή των απορριμμάτων, την πλύση και απολύμανση μετά το πέρας λειτουργίας των λαϊκών αγορών και την διαρκή πληροφόρηση με κάθε μέσο των καταναλωτών για την ανάγκη αποφυγής συνωστισμού.

 

Μπορεί επίσης να σας αρέσει