«Στεγνώνει» η αγορά από αντισηπτικά και γάντια. Εκτοξεύονται οι τζίροι σε σούπερ και μίνι μάρκετ

428

Με το σταγονόμετρο πλέον τα αντισηπτικά και τα γάντια, που έχουν γίνει ανάρπαστα στην αγορά που ξεμένει. Κάθε νέα παρτίδα που φτάνει, αποδεκατίζεται με συνοπτικές διαδικασίες γεγονός που δημιουργεί μεγάλο προβληματισμό, καθώς είναι ελάχιστες οι διαθέσιμες ποσότητες που υπάρχουν, σε ολόκληρη την Κρήτη που παραμένει ακάλυπτη.

Έτσι ενώ υπάρχει επάρκεια προϊόντων σε όλες τις κατηγορίες τροφίμων, το μεγάλο πρόβλημα εστιάζεται πλέον στα αντισηπτικά μέσα προστασίας που δεν φτάνουν για όλους.

Ψυχραιμία! Υπάρχει πλήρης επάρκεια προϊόντων πλην  αντισηπτικών

«Υπάρχει πλήρης επάρκεια  προϊόντων σε όλες τις κατηγορίες τροφίμων. Τα απολυμαντικά και τα γάντια μιας χρήσης όμως θα υπάρχουν σε ελάχιστες ποσότητες από την επόμενη εβδομάδα. Ο κόσμος πρέπει να είναι ψύχραιμος και να μην ανησυχεί», διαβεβαιώνει ο κ. Νεκτάριος  Κανακαράκης Πρόεδρος του επιστημονικού Σωματείου  Logistics Κρήτης.

Όπως τονίζει, οι κατηγορίες των προϊόντων που σημείωσαν αυτές τις ημέρες αύξηση πωλήσεων (περίπου 300-350%) και κατανάλωσης σε  σχέση με τη αντίστοιχες περυσινές ημερομηνίες είναι τα ζυμαρικά, όσπρια, αλεύρι κονσέρβες ντομάτας, ζάχαρη χλωρίνες και απολυμαντικά.

Από σήμερα διακρίνονται  αλλαγές στις τάσεις  κατανάλωσης εφόσον ο κόσμος παραμένει στα σπίτια και η κατανάλωση  αυξάνεται αποφεύγοντας την παραγγελία ετοίμων φαγητών.  Συνεπώς  εκτός των κυρίων γευμάτων  και λόγω της περισσότερης  παραμονής στο σπίτι αυξάνεται και η κατηγορία  του σνακ και των ξηρών καρπών».

Τι λένε οι προμηθευτές για τα αντισηπτικά και τα  προϊόντα με αιθυλική αλκοόλη

Τεράστιο πρόβλημα με την παραλαβή αιθυλικής αλκοόλης  περιγράφει ότι υπάρχει η κ. Άννα Καραγιωργάκη που διατηρεί επιχείρηση εγκεκριμένη από τον ΕΟΦ και το Γενικό Χημείο του Κράτους,  τυποποίησης αλκοολούχας λοσιόν και οινοπνεύματος ( λευκού και φωτιστικού).

Όπως εξηγεί «είναι ελάχιστες οι ποσότητες που φτάνουν και δεν επαρκούν την Κρήτη. Αλλά και αυτές τις λιγοστές ποσότητες που φτάνουν τις διαχέουμε αμέσως στην αγορά και δεν κρατάμε ούτε γραμμάριο αντιλαμβανόμενοι την αγωνία και την ανάγκη του κόσμου να προστατευθεί.

Ωστόσο οι βασικοί τροφοδότες μας έχουν ανακόψει την ομαλή διάθεση της πρώτη ύλης καθώς διαχέεται στα νοσοκομεία κατά προτεραιότητα.

Η κ. Φωτεινή Παναγιωτάκη αντιπρόσωπος μεγάλης εταιρείας ειδών καθαριότητας και υγιεινής με δηλώσεις της στην «Π» εξηγεί ότι το κυρίαρχο ζήτημα που ανακύπτει είναι ότι θα πρέπει να υπάρξει σύνεση στη διαχείριση του υλικού που φτάνει. Όπως σημειώνει, οι ποσότητες που φτάνουν είναι μικρές και διαχέονται με μεγάλη ταχύτητα.

Η τροφοδοσία δεν ανακόπτεται έστω και με περιορισμένη ροή, αλλά όταν για παράδειγμα ένας πολίτης επιλέξει να παίρνει μεγαλύτερες ποσότητες από όσες έχει πραγματική ανάγκη, την ίδια στιγμή έχει αφήσει ακάλυπτους άλλους συμπολίτες μας. Άρα εκείνο το οποίο χρειάζεται είναι να υπάρξει σεβασμός στον διπλανό και στις ανάγκες του.

Οι τζίροι των σούπερ μάρκετ

Όλο το βάρος της λειτουργίας της αγοράς σηκώνουν πλέον τα σούπερ μάρκετ, όπου οι τζίροι όπως είναι φυσικό έχουν αλλάξει άρδην. Άνθρωποι της αγοράς εξηγούν ότι σε ένα κεφαλοχώρι για παράδειγμα όπου ο καθημερινός τζίρος σε ένα σούπερ μάρκετ έφτανε τα 800 ευρώ, τώρα έχει απογειωθεί στις 4.000 ευρώ.

Αντίστοιχα ένα μικρό σούπερ μάρκετ στην πόλη με ημερίσιες εισπράξεις 3.500 τώρα φτάνει τις 9.000- 10.000 ενώ ένα αντίστοιχο μεγάλο κατάστημα όπου οι εισπράξεις προ του κοροναϊού έφταναν τις 10.000 ευρώ τώρα φτάνουν τις 30.000 ευρώ.

 

Μπορεί επίσης να σας αρέσει