ενδοοικογενειακή βία

Λιγότερες καταγγελίες για ενδοοικογενειακή βία από κάθε άλλη φορά δέχονται το τελευταίο διάστημα οι αστυνομικές Αρχές, αλλά όπως λένε στελέχη της ΕΛ.ΑΣ είναι άγνωστο μέχρι πότε θα κρατήσει αυτό, ενώ φοβούνται ότι λόγω της παραμονής όλων μας στα σπίτια η  ήρεμη εικόνα που παρατηρείται είναι πολύ πιθανό  να αλλάξει.

Σε παλαιότερο δημοσίευμα της «Π» (Νοέμβριος 2019), αστυνομικοί που γνώριζαν τη σκληρή πραγματικότητα που υπάρχει στο Ηράκλειο, είχαν καταγράψει 90 περιπτώσεις ενδοοικογενειακής βίας μόνο στην πόλη και σε ορισμένα χωριά  του Ηρακλείου, το 2018.

Μέχρι προσφάτως, προ κοροναϊού, οι Αρχές λάμβαναν καθημερινά τηλεφωνικές καταγγελίες και επενέβαιναν σε  περιστατικά στα οποία τις περισσότερες φορές ο άνδρας χτυπούσε τη σύζυγό του, αλλά ακόμα και τα παιδιά του.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι τελευταίες καταγγελίες που έγιναν ήταν πριν δυο με τρεις ημέρες, αλλά ήταν πολύ λιγότερες από το πρόσφατο παρελθόν. «Τα τμήματα συνεχίζουν να δέχονται καταγγελίες είτε τηλεφωνικά είτε με φυσική παρουσία» σχολίασε αστυνομικός, ο οποίος έχει εικόνα για το συγκεκριμένο θέμα.

Μαίρη Παχιαδάκη:  «Συνεχίζουμε  να προσφέρουμε  τις υπηρεσίες μας  σε όσους έχουν ανάγκη»

ΠΑΧΙΑΔΑΚΗ ΜΑΡΙΑ

Η πρόεδρος του συνδέσμου μελών γυναικείων σωματείων νομού Ηρακλείου Μ. Παχιαδάκη δήλωσε στην «Π» ότι αν και έχουν κλείσει προσωρινά τα γραφεία του συνδέσμου, ωστόσο ειδικοί ψυχολόγοι συνεχίσουν να προσφέρουν τη βοήθειά τους σε όσους το έχουν ανάγκη.

«Ο επισκέπτης της ιστοσελίδας μας μπορεί να ενημερωθεί και να ζητήσει βοήθεια. Συνεχίζουμε να προσφέρουμε τις υπηρεσίες μας, τόσο εκείνες της ψυχολογικής υποστήριξης, όσο και εξ αποστάσεως συμβουλευτική από ψυχολόγους. Υπάρχει το τηλέφωνο 8011116000, όπου απαντά ψυχολόγος του συνδέσμου, αλλά και ειδική πλατφόρμα για επικοινωνία πάντα με ανωνυμία»

Η κα Παχιαδάκη αναφέρει επίσης: «Βλέπω μια μείωση τις τελευταίες ημέρες στις γυναίκες που ζητούν τη βοήθειά μας. Ίσως ο κόσμος είναι ακόμα μουδιασμένος και δε ξέρει πως να συμπεριφερθεί. Ελπίζω όλοι να βγούμε κερδισμένοι με το να είμαστε πιο κοντά και να καταλάβουμε ότι έχουμε ένα κοινό εχθρό»

Η ψυχολόγος του συνδέσμου Ελένη Γερακάκη αναφερόμενη στο πώς μπορούμε να αντιμετωπίσουμε τις καταστάσεις που προκύπτουν λόγω της παραμονής μας στο σπίτι, αναφέρει:  «Αυτό που δίνω σαν συμβουλή είναι ότι πρέπει να παραμένουμε ψύχραιμοι όσο μπορούμε και να μη δίνουμε εμείς βολές για να συνεχιστεί μια έξαρση θυμού.

Παραμένω ψύχραιμος, «υπομένω» και για να μην παρεξηγηθεί η λέξη, αυτό σημαίνει ότι δε δίνω συνέχεια σε αυτό που ακούω, όσο μπορώ βέβαια. Γιατί υπάρχουν περιπτώσεις που μπορεί να είναι άσχημες, να υπάρχει ξυλοδαρμός, που εκεί δεν υπάρχει η λέξη υπομονή, αλλά η λέξη προστασία».

Σύμφωνα με τις επισημάνσεις της ίδιας, η ψυχραιμία και η αυτοσυγκράτηση είναι απαραίτητες, ειδικά τώρα που η συνύπαρξη είναι όλο το 24ωρο. «Πρέπει να αντιληφθούμε όλοι ότι το πρόβλημα είναι κοινό και απασχολεί και τις δύο πλευρές» καταλήγει.