Καταυλισμός Αθιγγάνων Ν. Αλικαρνασσού. Ο καταυλισμός είναι ένας οικισμός παράγκας όπου μένουν 500 περίπου άνθρωποι. Δεν έχει αποχέτευση, πλημμελή έως καθόλου ύδρευση, χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα, χωρίς συστηματική αποκομιδή  σκουπιδιών!

Δημιουργήθηκε  πριν  35   χρόνια  με απόφαση  της  Νομαρχίας και με την ανοχή της τότε Δημοτικής Αρχής Αλικαρνασσού.

Έκτοτε όλες οι δημοτικές αρχές Ν. Αλικαρνασσού ήθελαν την μετεγκατάσταση του καταυλισμού, αλλά εκτός των ορίων του δήμου.  Παρόλες τις προσπάθειες δεν κατέστη δυνατόν να βρεθεί  χώρος κατάλληλος για μετεγκατάσταση. Συνεχίζουν να ψάχνουν μέχρι σήμερα.

Επειδή είναι ο καταυλισμός υπό μετεγκατάσταση, Δήμος και Πολιτεία δεν έκαναν κανένα κοινωφελές έργο. Τίποτε από όσα η Υγειονομική διάταξη προβλέπει για τους καταυλισμούς!

Παραμένει έτσι μια χαβούζα όπου τα νερά της καθημερινής λάτρας τρέχουν στο παράδρομο της Εθνικής οδού, όπου είναι ο καταυλισμός και ο υπαίθριος χώρος κάτω από τα αστέρια, είναι ο ρομαντικός χώρος όπου άνθρωποι και ζώα αποπατούν.

Ο καταυλισμός Ν. Αλικαρνασσού από υγειονομικής άποψης είναι μια βόμβα. Όχι μόνο εξαιτίας του κοροναϊού. Παλαιότερα, υπήρξε κρούσμα πολιομυελίτιδάς, νομίζω ότι το παιδί έμεινε κουτσό, ποιος το θυμάται;! Από ηπατίτιδες, βρέθηκαν κατά καιρούς παιδιά με Α μερικά και με  C.

Συγκρίνοντας τις συνθήκες υγιεινής με εκείνες του καταυλισμού προσφύγων Μόριας Λέσβου, αβίαστα κανείς καταλήγει στο συμπέρασμα ότι είναι χειρότερες στον καταυλισμό Ν. Αλικαρνασσού. Όπως άκουσα σήμερα (16/3/20) στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου δεν υπάρχει κρούσμα και αν υπάρξει, η κυβέρνηση έχει σχέδιο αντιμετώπισης έκτακτης κατάστασης σε συνθήκες υπερπληθυσμού.

Μένουμε λοιπόν ήσυχοι. Αντίστοιχο σχέδιο υπάρχει για την περίπτωση που θα υπάρξει περιστατικό στον καταυλισμό; Δυστυχώς δεν υπάρχει. Άκουσα ότι στα σχέδια του Δήμου είναι να κάνει απολύμανση. Η Περιφέρεια δήλωσε σε εκπρόσωπο των Τσιγγάνων ότι δεν μπορεί να κάνει ούτε αυτό γιατί δεν έχει κατάλληλο υλικό!

Τι περιμένουμε λοιπόν; Ένα περιστατικό στον καταυλισμό θα κολλήσει όλους τους κατοίκους πρώτα του καταυλισμού και γρήγορα θα μεταδοθεί στο Ηράκλειο, στην πόλη και την ύπαιθρο. Μακάρι να διαψευστώ.

 

*Λεωνίδας Δρανδάκης

[email protected]