Η ζωή στη… Wuhan της Κρήτης μετά το πρώτο κρούσμα του ιού

ΣΤΟ ΜΙΚΡΟΣΚΟΠΙΟ ΟΙ ΕΠΑΦΕΣ ΤΟΥ 43ΧΡΟΝΟΥ ΛΟΓΙΣΤΗ

9,045

Βρεθήκαμε στην… Wuhan της Κρήτης λίγες ώρες αφ’ ότου έγινε γνωστό ότι το πρώτο θετικό κρούσμα κοροναϊού στο νησί σχετίζεται με την περιοχή. Πρόκειται για γειτονικά χωριά τα οποία διασυνδέονται σε επίπεδο επαφών και καθημερινών συναλλαγών, ενώ έχουν κοινό παρονομαστή το δημοτικό σχολείο.

Όπως διαπιστώσαμε, τα νέα είχαν μεταδοθεί πιο γρήγορα και από τον ίδιο τον ιό. Για την ακρίβεια τα στοιχεία του 43χρονου ασθενή ξεκίνησαν να διαρρέουν μεταμεσονύκτιες ώρες οπότε και εστάλησαν τα πρώτα μηνύματα στα τηλέφωνα γνωστών και συγχωριανών.

Οι κάτοικοι προσπαθούν να διατηρήσουν την ψυχραιμία τους αλλά ανησυχούν σοβαρά. Είναι τρομακτική η διάχυση των επαφών που φέρεται να είχε ο 43χρονος (και στενά συγγενικά του πρόσωπα)  με διαφορετικά άτομα σε διαφορετικούς χώρους τα τελευταία 24ωρα. Μία απίστευτη ανθρώπινη αλυσίδα που περιλαμβάνει κρίκους κάθε ηλικίας.

Το προφίλ του 43χρονου παραπέμπει σε έναν άνθρωπο εξαιρετικά δραστήριο  και εξωστρεφή. Τόσο σε επαγγελματικό  όσο και σε κοινωνικό επίπεδο. Αυτό σημαίνει ότι η πλήρης ταυτοποίηση των επαφών που είχε είναι εξαιρετικά δύσκολη.

Όπως μας μετέφερε τοπικός παράγοντας, ο οποίος επικοινώνησε μαζί του χθες το πρωί, ο 43χρονος βρίσκεται σε κατ’ οίκον περιορισμό στο σπίτι του καθώς η κατάσταση της υγείας του είναι απόλυτα ελεγχόμενη λόγω των ήπιων συμπτωμάτων.

Το σύμπτωμα που τον έβαλε σε υποψίες ήταν ο ξηρός βήχας.  Την ίδια ώρα μεγάλη αγωνία υπήρχε για τα αποτελέσματα των τεστ σε δύο μητέρες και τα παιδιά τους αντίστοιχα που επίσης συμμετείχαν στην εκδρομή της Αθήνας. Μέλος της μίας οικογένειας μας ανέφερε ότι θα τους ενημέρωναν εντός της χθεσινής ημέρας. Ευτυχώς τ’ αποτελέσματα ήταν αρνητικά.

Συνοδός σε σχολική  εκδρομή

Όπως είναι ήδη γνωστό, ο 43χρονος συμμετείχε σε σχολική εκδρομή στην πρωτεύουσα ως συνοδός του παιδιού του. Η αποστολή, 33 άτομα μαθητές και συνοδοί, αναχώρησε από το Ηράκλειο την Πέμπτη το βράδυ ακτοπλοϊκώς. Σκοπός  ήταν η επίσκεψη στη Βουλή.

Το σχετικό αίτημα είχε υποβληθεί και εγκριθεί από τον Ιανουάριο. Δύο ημέρες πριν την αναχώρηση της εκδρομής έγινε μία συνάντηση ώστε να αξιολογηθεί η κατάσταση. Δεδομένου ότι δεν υπήρξε κάποια άρνηση από την Περιφερειακή Διεύθυνση, αποφασίστηκε να γίνει κανονικά η εκδρομή. Μάλιστα τις ίδιες ημέρες στην Αθήνα βρέθηκε και άλλο σχολείο από το Ηράκλειο.

Οι υπουργικές αποφάσεις περί απαγόρευσης των εκδρομών εσωτερικού κοινοποιήθηκαν εκ των υστέρων, στις 8 Μαρτίου.  Σύμφωνα με τον διευθυντή, το σχολείο θα επισκεπτόταν τη Βουλή στη 1 το μεσημέρι του Σαββάτου.

Στις 12 το μεσημέρι της Παρασκευής στην υπεύθυνη συνοδό δόθηκαν κάποιες οδηγίες σχετικά με την προσέλευση του γκρουπ στη Βουλή. Τους ζητήθηκε να φθάσουν δέκα λεπτά νωρίτερα από συγκεκριμένη πύλη. Στις 4 το μεσημέρι ακολούθησε άλλο τηλεφώνημα στο οποίο τους γνωστοποιούσαν πλέον ότι αναστέλλονται οι επισκέψεις σχολείων στη Βουλή.

Η αποστολή επέστρεψε στο Ηράκλειο ακτοπλοϊκώς το πρωί της Δευτέρας. Κάποιοι μαθητές πήγαν στο σχολείο την ίδια ημέρα και την Τρίτη πήγαν όλοι κανονικά. Την Τετάρτη έκλεισαν όλα τα σχολεία πανελλαδικά.  Την Τετάρτη συμπτωματικά στο επίμαχο σχολείο έγινε απολύμανση που είχε προγραμματιστεί εδώ και καιρό από τον αρμόδιο Δήμο.  Χθες, όσο προχωρούσε η ώρα η κίνηση γινόταν όλο και πιο υποτονική στους δρόμους και στα μαγαζιά.

«Εδώ βρήκαμε να πρωτοπορήσουμε;» σχολίαζε απογοητευμένος θαμώνας καφενείου, ο οποίος έπινε τον καφέ του σε εξωτερικό χώρο.  Στο πρατήριο υγρών καυσίμων  ο ιδιοκτήτης και οι υπάλληλοι κυκλοφορούν με τα αντισηπτικά στην τσέπη. Και όπως μας είπαν, παρήγγειλαν και άλλα. «Ψέκασμα στα χρήματα των συναλλαγών με τους πελάτες και οι ηλικιωμένοι στο σπίτι. Τι άλλο να κάνουμε για προστασία».

Αντισηπτικά μέχρι και στην μπάρα

Μέρες τώρα στο φούρνο οι εργαζόμενοι κυκλοφορούν με γάντια και μάσκες. «Και ο Θεός βοηθός» εύχονται.

Γάντια φορούν και στα μίνι-μάρκετ ενώ τα αντισηπτικά βρίσκονται παντού. Η κατάσταση επιβάλλει να κοπούν μαχαίρι και ενοχλητικές συνήθειες όπως αυτή πελάτη, ο οποίος αρέσκεται να πληρώσει για τις αγορές του αφού πρώτα φτύσει στο χαρτονόμισμα. Και δεν είναι ο μόνος. «Μπορεί να φαινόμαστε αγενείς όμως τέρμα τέτοια χούγια;».

Σε μια από τις καφετέριες όπου συχνάζει κυρίως νεολαία ο ιδιοκτήτης κυκλοφορεί με ένα δίσκο στο χέρι όπου εναποθέτουν οι πελάτες τα χρήματα.

Τα ψεκάζει με αντισηπτικό και εν συνεχεία στο ταμείο. Αντίστοιχα αντισηπτικά υπάρχουν και πάνω στην μπάρα και ακριβώς δίπλα  τοποθετήθηκε εσχάτως και ένα εικόνισμα της Παναγίας. Και με την επιστήμη και με την εκκλησία!

Είναι όλοι σε αναμμένα κάρβουνα αν και προσπαθούν να διατηρήσουν την ψυχραιμία τους. Ανησυχούν για τους παππούδες και τις γιαγιάδες, τους συγγενείς με σοβαρά προβλήματα υγείας.

Ο πρόεδρος της τοπικής κοινότητας διαμαρτύρεται και ζητά να κηρυχθεί η περιοχή σε καραντίνα. Παίρνει τηλέφωνα δημοτικούς παράγοντες, παίρνει τηλέφωνα γιατρούς… Ανησυχεί!

«Να πάρουμε τώρα αυστηρά μέτρα να περιορίσουμε το κακό πριν να είναι αργά» φωνάζει. Του ξεκαθάρισαν όμως ότι κάτι τέτοιο δεν μπορεί να γίνει. Πήγε και βρήκε και τον ιερέα. «Προς Θεού μη…». Οι καμπάνες χτύπησαν και χθες. Του Οσίου Θεοφάνη του Ομολογητή.

 

Μπορεί επίσης να σας αρέσει