Φίμωσαν και γρονθοκόπησαν γιαγιά σε ληστεία μετά φόνου

ΠΡΟΛΑΒΕ ΚΑΙ ΔΑΓΚΩΣΕ ΤΟ ΔΑΚΤΥΛΟ ΤΟΥ ΕΝΟΣ ΔΡΑΣΤΗ

466

Η υπόθεση της ληστείας μετά φόνου σε βάρος της ανήμπορης γιαγιάς από τη Ζήρο θα εκδικαστεί, σύμφωνα με πληροφορίες, στις 6 Απριλίου ενώπιον του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων Ανατολικής Κρήτης

. Μία υπόθεση που είχε προκαλέσει την οργή συγγενών και φίλων αλλά και της τοπικής κοινωνίας, καθώς η 85χρονη γιαγιά φέρεται να φιμώθηκε και να γρονθοκοπήθηκε μέσα στο σπίτι της με κίνητρο τη ληστεία. Η κατάσταση της υγείας της παρουσίασε ραγδαία επιδείνωση σχεδόν 20 ώρες αργότερα με αποτέλεσμα να καταλήξει στο νοσοκομείο όπου είχε διακομιστεί.

Το χτύπημα στο κεφάλι είχε προκαλέσει στη γιαγιά αιμάτωμα που αποδείχτηκε μοιραίο. Η εξέλιξη αυτή έδωσε άλλη τροπή στην υπόθεση που αρχικώς είχε θεωρηθεί σαν μία απλή περίπτωση κλοπής. Μάλιστα η γιαγιά είχε δώσει στους αστυνομικούς  κατάθεση για τους «τρεις» εκ των συνολικά πέντε κατηγορούμενων, οι οποίοι είχαν μπει στο σπίτι της τη μοιραία νύχτα.

Μετά τον θάνατο της γιαγιάς και το πόρισμα του ιατροδικαστή και επειδή είχε χαθεί πολύτιμος χρόνος, δόθηκε εντολή τις έρευνες για την ταυτοποίηση των δραστών να «τρέξει» το Τμήμα Αντιμετώπισης Οργανωμένου Εγκλήματος.

Κάμερες, τηλέφωνα αλλά και μία μαρτυρία-κλειδί οδήγησαν τις Αρχές στα ίχνη των πέντε εμπλεκομένων. Οι τέσσερις συνελήφθησαν και κρίθηκαν προσωρινά κρατούμενοι μετά την απολογία τους, ο πέμπτος δεν κατέστη δυνατό να συλληφθεί τότε. Κατά την Αστυνομία φέρεται ως ένας εκ των τριών που μπήκαν μέσα στο σπίτι της γιαγιάς. Λίγες ημέρες μετά τη ληστεία έφυγε εκτός Ελλάδας, παραβιάζοντας μάλιστα τους περιοριστικούς όρους που του είχαν επιβληθεί για ποινική υπόθεση. Συγκατηγορούμενοι φέρονται, κατά πληροφορίες, να δείχνουν προς εκείνον ως προς το χτύπημα στη γιαγιά επειδή κατά τη διαδικασία φίμωσης, εκείνη αντέδρασε και δάγκωσε στο δάκτυλο τον δράστη.

Το πρώτο εύρημα που συνιστά ουσιαστική αφετηρία για τις έρευνες  είναι τα όσα καταγράφουν κάμερες στη διαδρομή από και προς Ζήρο μέσω της Ιεράπετρας. Καταγράφεται η κίνηση ενός παλιού αγροτικού με χαρακτηριστική τέντα. Το εύρημα αυτό αξιολογείται και διερευνάται περαιτέρω, καθώς «κουμπώνει» με σενάριο που εξέταζαν αστυνομικοί. Στην πορεία φθάνουν στα χέρια τους και τα πρώτα αποτελέσματα σε σχέση με τη σάρωση κεραιών.

Στη διάθεση της ΕΛΑΣ υπάρχει και μία σημαντική κατάθεση 35χρονου- υποστηρίζεται ότι η κατάθεση αυτή ελήφθη την ημέρα των συλλήψεων- στην οποία ισχυρίζεται ότι του είχε προταθεί να συμμετάσχει στην «καταδρομικού τύπου» εισβολή τη μοιραία νύχτα στο σπίτι της γιαγιάς με σκοπό τη ληστεία αλλά αρνήθηκε.

Μέσα από τη δικογραφία προκύπτει ότι οι εμπλεκόμενοι αναχώρησαν από το Ηράκλειο με σκοπό να μεταβούν στη Ζήρο για να ληστέψουν τη γιαγιά. Παρέμειναν στο σπίτι της ηλικιωμένης για μία ώρα και καταγράφονται να αναχωρούν από κει γύρω στις 11.35 τη νύχτα του Σαββάτου και να επιστρέφουν στο Ηράκλειο περίπου στις 2 τα ξημερώματα.

Η άτυχη γιαγιά διατηρούσε μία εύρωστη επιχείρηση (βενζινάδικο-καφενείο) και ζούσε μόνη, καθώς δεν είχε παιδιά και είχε χηρέψει πρόσφατα, γεγονός που ήταν γνωστό στην ευρύτερη περιοχή. Κατά την ΕΛΑΣ την περίπτωση της γιαγιάς είχε εντοπίσει ένας εκ των κατηγορούμενων, καθώς ως πλανόδιος πωλητής οπωροκηπευτικών είχε πάει στη Ζήρο και στο βενζινάδικο του θύματος τουλάχιστον τρεις φορές πριν το περιστατικό.

Στη δικογραφία αναφέρεται ότι οι τρεις δράστες που μπήκαν στο σπίτι ξύπνησαν τη γιαγιά για να τους υποδείξει που είχε τα χρήματα. Την ακινητοποίησαν και στην προσπάθεια να τη δέσουν, ένας εξ αυτών τη χτύπησε με δύναμη στο κεφάλι. Στη συνέχεια την έδεσαν χειροπόδαρα, η γιαγιά αντιστεκόταν και κατάφερε να δαγκώσει το δάκτυλο του ενός εκ των δραστών.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει