Το χρονικό ενός προαναγγελθέντος κρούσματος

ΤΟ ΕΦΕΡΕ ΑΠΟ ΤΟ ΜΙΛΑΝΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΙΑ ΣΧΕΔΙΑΣΤΡΙΑ

509

Συναγερμός σήμανε στην κυβέρνηση μετά το πρώτο επιβεβαιωμένο κρούσμα του κοροναϊού σε 38χρονη στη Θεσσαλονίκη που είναι καλά στην υγεία της. Σε πλήρη ετοιμότητα βρίσκονται τα 13 νοσοκομεία αναφοράς που έχει ορίσει σε όλη τη χωρά το Υπουργείο Υγείας και στα οποία μπορούν να απευθύνονται οι πολίτες που εμφανίζουν ύποπτα συμπτώματα του κοροναϊού.

Ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας, συγκάλεσε έκτακτη σύσκεψη στην οποία μετείχαν ο υφυπουργός Υγείας Βασίλης  Κοντοζαμάνης, οι γενικοί γραμματείς του Υπουργείου Γιάννης Κωτσιόπουλος και Παναγιώτης Πρεζεράκος, ο καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας και υπηρεσιακοί παράγοντες.

Εν συνεχεία ο υπουργός Υγείας μετέβη στη Θεσσαλονίκη, όπου συγκάλεσε σύσκεψη στην Περιφέρεια, με τη συμμετοχή του περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολου Τζιτζικώστα, του δημάρχου Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνου Ζέρβα, των διοικητών των Υγειονομικών Περιφερειών της Β. Ελλάδας Δημήτρη Τσαλικάκη και Παναγιώτη Μπογιατζίδη και του προέδρου του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου Αθανάσιου Εξαδάκτυλου.

«Μετά το πρώτο κρούσμα κοροναϊού στη Θεσσαλονίκη, λειτουργούμε με ψυχραιμία και αποφασιστικότητα», αναφέρει σε ανάρτησή του στο twitter ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολος Τζιτζικώστας.

Σχεδιάστρια η ασθενής

Η 38χρονη με κοροναϊό επέστρεψε με πτήση της Rynaiar την Κυριακή στην Ελλάδα. Νοσηλεύεται στο νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ με ήπια συμπτώματα. Η 38χρονη που ασχολείται με το design ήταν και υποψήφια με μεγάλο συνδυασμό της Θεσσαλονίκης.

Η 38χρονη είναι το πρώτο θετικό δείγμα κοροναϊού στην Ελλάδα. Είναι με άλλα λόγια ο “ασθενής μηδέν”.

Η 38χρονη είχε μεταβεί με άλλους Έλληνες, ανάμεσά τους και δημοσιογράφους, αεροπορικώς στο Μιλάνο για την εβδομάδα μόδας.

Σε καραντίνα τουλάχιστον 15 άνθρωποι

Έχουν ενημερωθεί όλοι όσοι την έχουν δει, ανάμεσα τους και μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου της πόλης, ώστε να κάνουν εξετάσεις. Θα εξεταστούν, σύμφωνα με πληροφορίες, όλοι όσοι ήρθαν σε επαφή μαζί της και φυσικά και τα μέλη της οικογένειάς της που έχουν απομονωθεί ήδη οικειοθελώς. Πληροφορίες αναφέρουν ότι έχουν τεθεί σε απομόνωση τουλάχιστον 15 άνθρωποι.

“Να έχουμε ψυχραιμία”

«Ψυχραιμία να έχουμε». Με αυτή τη φράση ανακοίνωσε το πρώτο επιβεβαιωμένο κρούσμα COVID19 ο υπεύθυνος ενημέρωσης του Υπουργείου Υγείας, λοιμωξιολόγος Σ. Τσιόδρας, στην χθεσινή ενημέρωση των συντακτών υγείας για το θέμα.

«Πρόκειται για Ελληνίδα 38 ετών, ταξιδιώτισσα από πληττόμενη περιοχή της βόρειας Ιταλίας. Είναι καλά στην υγεία της, παρακολουθείται από μία ομάδα εξαιρετικών συναδέλφων στη Θεσσαλονίκη και τη στιγμή που σας μιλώ γίνεται ιχνηλάτηση των επαφών της και οι κοντινές επαφές θα τεθούν οικειοθελώς σε απομόνωση και θα επιτηρείται η υγεία τους» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κος Τσιόδρας.

Ο ίδιος επανέλαβε ότι η νόσος παραμένει ήπια στη συντριπτική της πλειονότητα και τόνισε την ανάγκη της τήρησης των κανόνων υγιεινής από όλους, κανόνες οι οποίοι αφορούν στην υγιεινή των χεριών και στην υγιεινή του βήχα.

Όπως εξήγησε, «τις επόμενες ημέρες άνθρωποι που έρχονται από τις πληττόμενες περιοχές της βόρειας Ιταλίας πρέπει να επιτηρούν την υγεία τους και σε περίπτωση συμπτωμάτων να μένουν στο σπίτι και να ειδοποιούν τον γιατρό τους ή τον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας ώστε να γίνονται οι απαραίτητες ενέργειες».

 

Μπορεί επίσης να σας αρέσει