Γιώργος Σουρβίνος: Δεν χρειάζονται όλοι μάσκες

Ο κ.

2,053

“Οι προστατευτικές μάσκες δεν χρειάζονται σε όλους” είπε στην “Π” ο καθηγητής Κλινικής Ιολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης Γιώργος Σουρβίνος, ο οποίος απαντά σε μια σειρά ερωτημάτων που αφορούν στην καθημερινότητά μας σε σχέση με την εμφάνιση του κοροναϊού.

Ερωτ: Οι χειρουργικές μάσκες έχουν εξαντληθεί από τα φαρμακεία γιατί η ζήτηση είναι τεράστια. Όλοι τις χρειαζόμαστε για προστασία;

Απ: Όχι. Πρέπει να τις φορούν όσοι έχουν λοίμωξη του αναπνευστικού και οι επαγγελματίες υγείας. Δεν ενδείκνυνται ως μέτρο προστασίας για υγιείς ανθρώπους. Άλλωστε, η προστατευτική μάσκα δεν εφαρμόζει αεροστεγώς και η προστασία που παρέχει δεν είναι ιδιαίτερα αποτελεσματική.

Ερωτ: Πολλοί ρωτάνε αν μπορούν να κολλήσουν έναν ιό μέσω της θείας κοινωνίας.

Απ: Όχι, γιατί υπάρχει η αλκοόλη από το κρασί.

Ερωτ: Οι έλεγχοι σε αεροδρόμια με θερμικές κάμερες είναι αποτελεσματικοί;

Απ: Όχι, γιατί η πλειοψηφία των ασθενών είναι ασυμπτωματικοί. Επίσης, ένας άνθρωπος με πυρετό αν πάρει αντιπυρετικό, θα “ρίξει” τον πυρετό, αυτό όμως δεν σημαίνει ότι είναι και υγιής.

Ερωτ: Πόσο σημαντικά είναι τα απλά καθημερινά μέτρα προστασίας, όπως το τακτικό πλύσιμο των χεριών, ο καλός αερισμός των χώρων, η αποφυγή συνωστισμού σε κλειστούς χώρους με πολύ κόσμο κ.λπ.;

Απ: Πάρα πολύ σημαντικά, περισσότερο απ΄όσο φανταζόμαστε. Παίζουν μεγάλο ρόλο και ας μην γίνεται από πολλούς αντιληπτό.

Μεγάλο λάθος να τρέχουμε με το παραμικρό στο νοσοκομείο

Ερωτ: Πολλοί φοβούνται και μόλις νιώσουν κάποια αδιαθεσία τρέχουν στο νοσοκομείο. Είναι σωστό αυτό;

Απ: Είναι μεγάλο λάθος. Γιατί στα νοσοκομεία θα βρεθεί κανείς ανάμεσα σε πολύ κόσμο που ασθενεί, άρα θα εκτεθεί σε πολλά μικρόβια.

Οι άνθρωποι, κυρίως οι ηλικιωμένοι, κι όσοι έχουν χρόνια νοσήματα, πρέπει να είναι σε επιφυλακή. Γενικά να είμαστε σε εγρήγορση, αλλά χωρίς πανικό. Αν έχουμε ύποπτα συμπτώματα, τηλεφωνούμε στον γιατρό μας και στο νοσοκομείο αναφοράς, εδώ στο Ηράκλειο έχουμε το ΠΑΓΝΗ.

Ακολουθούμε τις οδηγίες των γιατρών και κάνουμε ό,τι μας συμβουλεύουν. Αν χρειαστεί να νοσηλευθούμε, πάμε στο νοσοκομείο, δεν πάμε όμως γιατί έχουμε δέκατα και γιατί βήξαμε 3 φορές.

 

Μπορεί επίσης να σας αρέσει